�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Cukraina je vc ne chemick polotovar

Autor: O. ermkov
Datum vyd�n�: 05.03.2015
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3027

Ned se ci, e by v cukrrn zanala nebo konila sezona. Jen s tm rozdlem, e v zim se vyrb vce zkusk a mn zmrzliny, pes lto je vce zmrzliny, ped Vnocemi se pee ajov peivo. Po novm roce lze hovoit o uritm tlumu.

fiogf49gjkf0d

Cukrrny jsou v naem podvdom spojeny zejmna s letnm obdobm, kdy sem zajdeme hlavn za zmrzlinou. Lto vak nen jejich hlavn sezonou. V cukrrn je toti sezona cel rok.

Ned se ci, e by v cukrrn zanala nebo konila sezona. Jen s tm rozdlem, e v zim se vyrb vce zkusk a mn zmrzliny, pes lto je vce zmrzliny, ped Vnocemi se pee ajov peivo. Po novm roce lze hovoit o uritm tlumu.
Ten se vyuv k nezbytnm udrovacm pracm. Na nvtvnosti cukrrny se podl tak to, jak je zrovna venku poas. Kdy je horko, jdou lid k vod a na zmrzlinu si pijdou, a kdy se odpoledne vrac. Ani zimn extrmy nejsou dobr. Cukrrn se nejvc da, kdy je tak akort. Lid si vyjdou na prochzku a stav se pro nco na zub.  Kdy bychom se podvali na nvtvnost cukrrny z hlediska dn v tdnu, je nejvt poptvka po sladkostech pravideln ve tvrtek, v ptek a o sobotch a nedlch. Ped vkendem se pee piblin dvojnsobn mnostv, od pondl do stedy je to trochu klidnj.

Cukrrna je stediskem modernch technologi

Zadit si cukrrnu vyaduje krom zvldnut cukrskho umn, manaerskch schopnost a velkho naden i pozen cel ady technologi. Pi prohldce zzem provozovny, kde vechny ty laskominy vznikaj, zjistte, e bez modernch technologi to dnes nejde. Stoj sice hodn penz, ale vyplat se. Modern stroje zvldnou velk kus prce, navc je jejich pouitm  zajitna pedepsan hygienick rove a postupy. Zmrzlina vyroben ve specilnch pasterizrech je nejenom chutn, ale hlavn zdravotn nezvadn, a o to jde pedevm. Technologie nejsou pedepsny zkonem, ale jejich pouitm se hodn vye. Jen namtkov z nich jmenujme: pastry na zmrzlinu a krmy, vrobnky zmrzliny, vitrny, roboty, pec, pstroj na vlen tsta, tempertor okoldy aj. V prodejn maj sv msto i kvovar a ei na pomeranov dus.

Vlastn prostory nad zlato

Vhodou kadho podnikatele je mt provozovnu ve vlastnch prostorch. Krom toho, e odpad problm s placenm mnohdy pedraenho njmu, vznik i monost zadit si ji technologiemi na mru a jt vce s dobou. U nkterch cukrren si nvtvnci vmaj jejich zdnliv nepochopiteln stagnace. Interir se nevyvj, zkusek zde jte u bufetovch stol na stojka. Pinou stagnace je pravdpodobn vysok njem, kter v provozovnch je. Provozovatel nemaj zjem investovat, nebo kdyby dostali z prostor vpov, co by s technologiemi drami ne men dm dlali? Hodn zle i na poloze provozovny. Cukrrna pat do centra. V sdliti nem moc anc. Tam zajdou mon dti po vyuovn na zmrzlinu nebo o vkendech rodinky pro zkusky. Pracovn doba nekon v cukrrn derem 18. hodiny. Pot, co odejde posledn host, mus se ve  poklidit, s neprodanm zbom naloit, jak to pedepisuje zkon, a nachystat ve potebn na druh den. Vyizuje se tak paprovn a ve, co je poteba. Zanedbat hygienu pstroj by i jedin den me znamenat katastrofu. A u z hlediska hygieny, tak i provozuschopnosti pstroje.

Cukraina je vc ne-li chemick polotovar
Cukraina je dnes u ns spojovna vce se enami. Kdy ale vyjedete do zahrani, teba na vstavu do Rimini, zjistte, e jinde je tento obor vsadou mu. U ns tomu tak dve tak bvalo. Ale u se to snad zan obracet. 
Do svta cukrren se vkrdaj podobn jako do dalch odvtv polotovary veho druhu. Dnes existuj zlepujc ppravky snad na vechno.  "Chemick zkusek z polotovaru um udlat kad, ale cukraina to je nco vc,

 

 


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku