�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Klimatizace dùležitý prostøedek v cukrárnách

Autor: Alena Gembalová
Datum vyd�n�: 11.02.2015
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3022

Chlazení je velmi dùležité zejména pro cukráøskou výrobu, protože v optimálních podmínkách se velmi markantnì zvyšuje kvalita tìsta. Platí to jak pro tìsto listové, tak i pro tìsto plundrované.

fiogf49gjkf0d

Moderní klimatizace je nejen výhodná - v mnoha pøípadech je naprosto nepostradatelná. Je to nìco, co nám vychladí vzduch a pøipraví optimální pracovní podmínky, ale také pøíjemné prostøedí našim hostùm v cukrárnách, kavárnách èi bistrech. Vhodnì klimatizovaná místnost se správnì nastaveným režimem nám zaruèí takové prostøedí, kdy se hosté cítí opravdu dobøe a budou se k nám vracet. Podobnì je to s pracovními podmínkami – musíme mít stále na zøeteli, že dobøe se musí cítit i zamìstnanci. Èerstvý chladný vzduch pùsobí v parném létì pozitivnì na psychiku. Pøíjemné klima zvyšuje výkonnost, zatímco úmorné horko ji snižuje - v pracovním procesu pak neúmìrnì stoupá i poèet omylù vyplývajících z únavy a apatie. V chladu se naopak zvyšuje pøesnost práce a snižuje poèet chyb.
Chlazení je velmi dùležité zejména pro cukráøskou výrobu, protože v optimálních podmínkách se velmi markantnì zvyšuje kvalita tìsta. Platí to jak pro tìsto listové, tak pro tìsto plundrované – tyto druhy tìsta jsou pøi zpracování v chladu mnohem lepší, protože margarín v nich obsažený má stále správnou teplotu a neroztéká se. Chladná místnost také zaruèuje a umožòuje mnohem delší zpracovatelnost krémù.
Klimatizaci pøitom nestaèí jenom mít – k dosažení úspìchu je také tøeba ji správnì nastavit. To však není u moderních klimatizaèních jednotek vùbec žádný problém a umìní – je to tak lehké jako pøepnutí programu na televizi. Dálkový ovladaè klimatizace umí spoustu vìcí – nejen snížit èi zvýšit teplotu v místnosti, ale mimo jiné také nastavit èas, kdy má klimatizace zaèít pracovat (tøeba dvì hodiny pøed pøíchodem pracovníkù) dále umí zmìnit režim – napøíklad z ochlazování vzduchu na vìtrání nebo topení. Dnešní klimatizaèní jednotky mají také zabudovány úèinné prachové, pøípadnì pylové filtr
Cílem klimatizace tedy rozhodnì není - jak ještì pøetrvávají nìkteré pøedstavy – udìlat na pracovišti nezdravý chlad nebo dokonce prùvan, se kterým ostøe kontrastuje letní vedro. Klimatizace je optimálnì nastavená tak , aby mezi venkovní a vnitøní teplotou nikdy nebyl vìtší rozdíl než 5-6 stupòù Celsia.
Nakonec lze jen dodat, že klimatizace dnes není vìc finanènì nedostupná a nedosažitelná, ale rychle se stává bìžným standardem na pracovištích i doma.


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku