Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Cukr v obchodech je vesměs bez závad; občas chybí označení

Autor: ČZPI
Datum vydání: 2.8.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=294

Chybějící údaj o hmotnosti výrobku byl v devíti případech ze 125 vzorků cukru nejčastějším prohřeškem při kontrole České zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI).

fiogf49gjkf0d
Chybějící údaj o hmotnosti výrobku byl v devíti případech ze 125 vzorků cukru nejčastějším prohřeškem při kontrole České zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI). V jakosti nevyhověla ze 67 zkoumaných vzorků necelá
šestina; cukr byl vesměs zatříděn v nesprávné kategorii.
Celkem odebrali inspektoři ke zkouškám od výrobců, prodejců i distributorů cukru 138 vzorků, z toho čtyři z dovozu. "Ve většině nevyhovujících případů inspekce nařídila nápravu, v některých však uložila i pokuty," uvedla mluvčí.
Podle Kolejkové se běžný domácí spotřebitel setkává v obchodě s cukrem krystalem, krupicí nebo moučkou. Ty by měly být označeny i skupinou "bělosti" jako cukr extra bílý, bílý nebo polobílý. Ve vyhlášce se cukr ještě rozlišuje na cukr tvarovaný; kostky, bridž a homole, cukr moučku, tzv. kandys, tedy cukr s velkými krystaly řepného cukru, a tekuté výrobky z cukru.
Předpisy rozlišují ještě i přírodní, hnědý cukr. Poptávka na trhu je však po této komoditě malá a spotřebitel se s ní v obchodech setkává spíše výjimečně. Prakticky veškerý cukr na českém trhu se vyrábí z cukrové řepy, protože třtinový cukr se do České republiky již několik let nedováží, doplnila mluvčí.

Vytisknuto dne 22.9.2019 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku