�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Povdn o cukru

Autor: Petr Haase
Datum vyd�n�: 07.06.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=276

Cukr, surovina, kter je pro cukre nepostradateln.
Pojmenovn cukr je pvodu asijskho a pochz ze slova Scharkura tj. sladk va.
Cukr byl znm anm ji 200let ped Kristem, tehdy se vyrbl z rkosu.

fiogf49gjkf0d
Cukr, surovina, kter je pro cukre nepostradateln. Pojmenovn cukr je pvodu asijskho a pochz ze slova Scharkura tj. sladk va. Cukr byl znm anm ji 200let ped Kristem, tehdy se vyrbl z rkosu. Pozdji se cukr objevil v Indii, Arbii, Persii a roku 656 n.l. tak u Egypan. Tehdej cukr neml naprosto dnou podobu dnenho cukru, byla to pouze medovina, kter se bez pomoci vel, vyrbla z rkosu. Teprve v pozdj dob se zaal vyrbt cukr ttinov. A do roku 1740 byl vyrbn z cukrov ttiny jen cukr surov. S vrobou itnho (rafinovanho) cukru se zaalo a r.1741. Potek vroby cukru z epy vznikl v 18. stolet. V roce 1747 vynalezl v Berln nmeck chemik, And. Sig. Marggraf obsah cukru v ep a zuitkovn epy k vrob cukru. Toto byl prv zatek vroby epnho cukru. epa cukrov ili cukrovka pochz pvodn z Asie od Stedozemnho a ernho moe, ovem ne v takov kvalit, jako se pstuje v dnen dob. Vznik cukrovarnictv u ns poal kolem roku 1820. V nejirch vrstvch lidstva je cukr znm a pouvn jako sladidlo. Obsahuje ale tak vysok procento uhlohydrt, dodv tlu energii.

Vytisknuto dne 29.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku