�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


ZMRZLINA / -1.

Autor: red.
Datum vyd�n�: 14.06.2013
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1869

V zsad je zmrzlina sms mlka, cukru i ovocn den piveden do tuhho nebo polotuhho stavu psobenm nzk teploty a uren k tomu, aby byla povna zmrzl. Za vrobn surovinu mohou slouit i rzn mln vrobky.

fiogf49gjkf0d

Zmrzlina se pravdpodobn vyvinula z odedvna oblbench osvujcch ledovch npoj. Jejich dalm pechlazenm zaali zejmna kuchai na Blzkm vchod pipravovat ledovsorbety. Kdy se tak stalo, nelze ci. Jisto je, e u ve druhm stolet p. Kr. byla astou pochoutkou pi hostinch bohatch mskch patrici, kte si na ni nechvali pivet snh a z italskch Alp. 
Ve stedovku se v Evrop zmrzlina zaala it jako pochutina teprve v prbhu sedmnctho stolet ponejvce v lechtickch a panovnickch sdlech. Jinde ve svt byla zcela neznm. K jejmu vtmu rozen pak napomohlo zveejovn pedpis na jej ppravu a umn dodvat j nov a nov chuti zvldalo stle vce cukr-zmrzlin. 
Jej obliba vak veobecn stoupala teprve v devatenctm stolet, kdy se zejmna ve velkch evropskch a americkch mstech zaala objevovat na jdelnch lstcch pednch cukr a zaal stoupat i poet specialist zmrzlin. Ti ji zaali prodvat i u poulinch stnk a zaali pouvat i vozky naplnn ledem, v nich byly postaveny ndoby se zmrzlinou. Poulin prodej pak vedl k novmu zpsobu podvn mezi oplatkami a k zaveden hygienitjch oplatkovch kornoutk. V Americe se pak zmrzlina stala lidovou pochoutkou hlavn dky vzrstajcmu potu italskch imigrant.

Potky prmyslov vroby 
V roce 1843 Amerianka Nancy Johnsonov sestrojila prvn stroj na vrobu zmrzliny, kter pomrn obtnou ppravu velice zjednoduil a usnadnil. Ve druh polovin devatenctho stolet potom zlepen modely umonily zakldn prvnch velkch vrobnch zvod vyuvajcch tak nov inn chladic techniky, kter byly s to nahradit dosud tm vhradn pouvan prodn led. 
Modern tovrny pak postupn obyejnou zmrzlinu obmovaly za trvanlivj mraen vrobky. V dob po druh svtov vlce to bylo napklad slavn eskymo -pvodn hluboko zmrazen smetanov zmrzlina s lehce kokosovou pchut, chrnn okoldovm povlakem a hygienicky zabalen do stbrn hlinkov flie. 
Dal vznamnou zmnu -prodej ledovch pochoutek na devn pachtlice nebo pejli jako rukovti (zvanch v tehdej SR ledo, frigo pozdji nanuk) pinesl rok 1921. V roce 1936 pak dnsk vynlezce D. Graham vrobu tchto snadno prodejnch a rozench pamlsk zautomatizoval, kdy sestrojil rotan stroj na vrobu zmrzliny v mench porcch pro jednoho lovka. 
Jinak ovem v Evrop cukrskou ppravu zmrzliny dosud tm vhradn pouze ivnostenskou zaala v dob po prvn svtov vlce nahrazovat vroba prmyslov, zprvu pedevm v zemch se zemdlstvm zamenm na mlkrenstv -jako byly Velk Britnie, Irsko, Dnsko a Nmecko. 
Itlie, se svmi povstnmi zmrzlinami, nstup prmyslov vroby vinou vldnoucho faismu nezachytila, velc vrobci zde vznikli a po druh svtov vlce, kdy ovem v Evrop udvalo krok vdsko, pedevm dky rozen elektrickch chladniek a mrazniek tehdy ji v tamnch domcnostech bnch a schopnch uchovvat i velk "rodinn" balen zmrzliny.

Spoteba 

I dnes jsou vdov nejvtmi evropskmi milovnky zmrzliny a jej spoteba tu dosahuje prmrn bezmla patnct litr na hlavu ron. Vy spotebu veobecn zaznamenvaj prv seversk zem a smrem na jih jej obliba kupodivu kles, napklad v Turecku dosahuje pouh jeden litr na hlavu ron. Prmrn ron spoteba ve svt in 2,5 litru, pitom samotn USA vykazuj 22 litr zmrzliny na obyvatele za rok, co je vbec nejvc. Evropsk prmr dosahuje osmi litr, v esk republice je asi o tvrtinu ni. 
Zmrzlina a mraen krmy u dvno neplat za seznn pamlsek, kter cukri nabzej vhradn v lt. Dnes dky mrazicm truhlm je nabzej obchody po cel rok jako bn potravinsk zbo. Zmrzlinov pohry se pak jako oblben dezert objevuj na jdelnch lstcch vtiny restaurac a kavren bez ohledu na poas. Nabdka vak stle jet vrchol v letnch mscch zejmna od kvtna do konce srpna, od jna do dubna se uskuteuj asi dv ptiny prodeje.
      Svtov objem prodeje zmrzliny pedstavuje nco pes 60 miliard euro z toho plnou tetinu mraench pochoutek spotebuj dti. K nejvtm trhm pat Spojen stty americk a Itlie.

Sloen 
V zsad je zmrzlina sms mlka, cukru i ovocn den piveden do tuhho nebo polotuhho stavu psobenm nzk teploty a uren k tomu, aby byla povna zmrzl. Za vrobn surovinu mohou slouit i rzn mln vrobky jako jogurt, tvaroh, a podmsl a ovocn vrobky napklad ovocn va i marmelda. 
Zmrzlina sm obsahovat pouze zcela urit druhy cukru, dle ovocn cukr -fruktzu ppadn fruktzov sirup a tak med. Speciln zmrzliny pro diabetiky (osoby nemocn cukrovkou) mohou obsahovat i nhraky cukru nebo sladidla.

Druhy zmrzliny 
Zmrzlinov vrobky se v zpadn Evrop rozdluj do sedmi hlavnch skupin: 
Mraen zmrzlinov krm - Ice-cream je prmyslov potravinsk vrobek s nejmn desetiprocentnm obsahem mlnho tuku zhotoven stanovenm zvltnm postupem: ped vlastnm zmrazenm se sms surovin pasterizuje, homogenizuje a nechv krtkou dobu uzrt. 
Pokud je krom mlka a smetany pidvna ovocn de, vrobek se nazv ovocn mraen krm a obsah mlnho tuku nesm poklesnout pod est procent. Pouit podmsl, kyselho mlka, jogurtu, kefru a jinch druh kvaenho mlka, jako napklad tvarohu, mus bt zeteln vyznaeno. 
Lehk eiscream se vyrb stejnm postupem avak se znan nim obsahem mlnho tuku, nejmn vak tprocentnm. 
Ovocn zmrzlina se pipravuje za pouit ovoce nebo ovocnch vrobk zejmna z den nebo vy, kter mus init nejmn dvacet procent obsahu hotovho vrobku, u citrnov zmrzliny deset procent. Je-li oznaena podle uritho druhu ovoce, napklad jako jahodov, mus povinn nejni obsah ovoce pochzet z tohoto druhu. 
Pro zven jakosti se do ovocnch zmrzlin asto pouvaj mln sousti. 
Mln zmrzlina obsahuje nejmn sedmdest procent mlka, piemje ppustn mlko odstedn a suen odstedn. Podle jednotlivch pedpis se pouv i pdavek erstvho ovoce. 

Men vznam maj mezi prmyslov vyrbnmi zmrzlinami dal druhy: 
Krmov zmrzlina vyrbn za pouit vajec nebo vajench loutk. Na litr polotunho mlka pitom pipad nejmn 270 gram vajen hmoty z celch vajec nebo 100 gram loutk. Pro ochucen lze krom prodnch ochucovacch a aromatickch ltek pidvat i vanilin a umlou vanilkovou esenci. 
Smetanov zmrzlina je pipravovan ze lehan smetany s ppadnm pidnm erstvch vajec a ovocnch vrobk. Nejmen ppustn obsah lehaky -60 procent, odpovd osmnctiprocentnmu obsahu mlnho tuku. 
Zvltnm druhem smetanov zmrzliny je tak zvan bomba knete Plucklera, k jejmu pesn pedepsanmu sestavovan podle zvltnho pedpisu je nutn pouvat vhradn hodnotn zmrzliny -jako krmovou, ovocnou a ice-cream. 
Nzev uml zmrzlina oznauje vechny zmraen smsi neodpovdajc poadavkm na uveden druhy. Nemusej obsahovat dn pedepsan suroviny a mohou obsahovat zdravotn nezvadn uml pchut, armata a barviva. 
Zsadn nen ppustn pouvat rostlinn tuky. Pokud na zklad udlen zvltn vjimky vrobce takov tuk pouije, mus to na obalu zeteln vyznait, e se jedn o zmrzlinu s rostlinnm tukem. 
Bez ohledu na druh je pro chu zmrzlin urujc pedevm pouit duina, de a sten va uritho ovoce -od jahod, malin a vin, pes citrony a pomerane a po exotick plody. Krom ovoce jsou dleitmi psadami, kter raz chu zmrzlin, napklad i kva a kakao se svou prodn vn. 
Do mraen smsi se nkdy pidvaj i lihoviny jako rum, vno, vinn destilt a viovice, aby podle pedpisu zjemovaly arma nkterch zmrzlinskch vrobk. K zakulacen chuti slou pdavek strouhanch lskovch ok i mandl -dlem karamelizovanch, nugt, vanilka i hrozinky.



 - pokraovn -


Vytisknuto dne 18.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku