�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Jak tuk je vhodn pout

Autor: Johny
Datum vyd�n�: 29.04.2013
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1852

Co se tk tuku do krm, nejchutnj dle mho nzoru je mslo, dnes se ale kvli cen stle astji pouv margarn nebo zde jsou levnj varianty tuk mslovho typu.

 

Jak tuk je vhodn pout - zle na tom, jak tuk je pedepsan v receptue - jin tuk na korpusy, jin plenou hmotu. Do pikotovch korpus je vtinou napsn olej, ale lze jej nahradit rozputnm mslem, stejn tak i do plen hmoty je vtinou pedepsn olej, ale i tu jde nahradit mslem, upeen korpus je pot jemnj.
Do tst se pouv mslo, ale lze jej nahradit tukem (margarnem) - zde jde o to, zda hledte na cenu nebo na kvalitu - mslo dod tstu aroma, ale je lep pracovat s tstem v chladnjm prosted, mslo snadnji mkne oproti margarnu.
Co se tk tuku do krm, nejchutnj dle mho nzoru je mslo, dnes se ale kvli cen stle astji pouv margarn (Hera m osobn v krmu naprosto nechutn), nebo zde jsou levnj varianty tuk mslovho typu.

Nyn se podvme na mouku - ve vtin receptur bude uveden penin mouka hladk, zde posta hladk mouka kter je bn dostupn v obchod - pop. mouka polohrub, hrub ... t bn dostupn v obdchodech. Dnes v obchodech koupte i celozrnou mouku a itnou. Pokud byste chtla dlat listov tsto, je teba hldat, aby mouka byla "siln", to znamen aby mla siln lepek. Toto se uruje zkoukou prunosti a tanosti lepku.

Co se tk okoldy, tady budete vce mn odkzan na to, jakou okoldu i okoldovou polevu koupte v obchod. Vtinou je pro vs dobr pouvat okoldovou polevu - neednou a naedit ji dle poteby ztuenm tukem (omega). Pokud byste pracovala s pravou okoldou, tu je vhodn edit kakaovm mslem (tuk vylisovan pi vrob okoldov hmoty).

Do kvov npln i krmu nebo ganache (okoldov npl), lze pouvat jak instatn kvu, tak i kvu zrnkovou. Je to na va chuti a chuti vaich zkaznk, nkdo nem rd zrnka kvy. Nebo mete ob kvy zkominovat. J kdy dlm kvov mslov krm, rd pouvm erstv umletou zrnkovou kvu a malink mnostv kulru (peplen cukr) - kvli barv.

Kakao je tak velmi dleit, ale na trhu je velmi mnoho nekvalitnch znaek. Kakaa jsou svtl, a ani chu nen vrazn. Nejlep m zkuenosti s Holandskm kakaem, ale ne jen nzvem Holandsk!, na to pozor.


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku