�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Pro kon cukrrny?

Autor: La Dortk + Pavel
Datum vyd�n�: 22.03.2013
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1838

Zkladn vybaven, a jen nakoupen vech potebnch surovin, vytrny, lednice, mrazky, kvovary, lehac hntac stroje, konvektomat, nerezov stoly a spousty drobnch nesmysl a jste v tom minimln za milion.

fiogf49gjkf0d

V dnen dob si otevt cukrrnu nen jednoduch, take pr veobecnch zkladnch bod k spchu.
1. Mt cukrrnu na frekventovanm mst, !s vlastn vrobnou! s posezenm ppadn i venkovnm, aby tam bylo dobe jak pro maminy s dtmi tak i pro pr dchodc co pijdou na kvu se sachrem :) i kdy nakonec budete mt nejradji ty zkaznky co budou chodit nakupovat do krabic.
2. Sehnat si 2 cukre/ky kte nco um a jsou kreativn a pomohou vm (rozjet) na dobr rovni. K tomu nezapomete 2 prodavaky, kter umj prodat.
3. Mt sortiment, kter spluje modern trend, ale obsahuje star dobr osvden vrobky, co znamen i to vyrbt pouze z kvalitnch surovin.
4. Spotejte si kolik muste utrit aby vs cukrrna uivila. (minimaln mare bv na vrobku 100%). Kdy budu potat cca prmr 4 zamstnanci vetn vech poplatk, dte msn jim a sttu 80 tis. + njem a +14% dan - jo a taky nco pro vs. -
5. Obrnit se dokonalou imunitou proti uednick byrokracii. A vte tomu, e takto malch provozoven si hygiena vm pln nejvc. Hlavn kdy budete nkomu trnem v oku a bude tam 2x do msce.
6. Co se te zkladnho vybaven potejte e vechno nco stoj jen nakoupen vech potebnch surovin, vytrny, lednice, mrazky, kvovary, lehac hntac stroje, konvektomat, nerezov stoly a spousty drobnch nesmysl a jste v tom minimln za milon.
Pokud se na to ctte tak hodn tst a peji spch a pokud chcete jen krmek kde budete mt 2-3 stolky a dorty budete brt od dodavatel, tak bych se do toho radji nepoutl vbec.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Pavel

Doba pro provozovn cukrrny a cukrainy nen pzniv. Jak tak je vidt, cukrren v malch mstech ubv a ubv. Vydr snad jen ti, co jsou ve vlastnm, s vlastn vrobou a rodinnm podnikem. Na tto situaci se podepisuje bohuel hodn patnch okolnost. Vlastn sloitost bt OSV se vm vudy, mncmi se pedpisy a zkony (nap. bezdotykovky, nesmysl HCCP), ednick byrokracie a arogance nkterch kontrolnch orgn, atd., atd.
Je toho na OSV podnikajcho v potravinstv naloeno opravdu moc. Navc zisk po vech odvodech pi cukrain je nemrn vynaloen prci. lovk mus mt opravdu tuto prci hodn rd, aby tohle ve vydrel. Bohuel problm tak zvanch garovch vrobc to jen zavruje. Sm jsem to poctil kdy, jsme ped lety tak provozovali cukrrnu. Jsem do dnes alergick, kdy slym nkde dotaz a je to domc zkusek? Bohuel, pi dotazu kontrolnho orgnu, vdy byla stejn odpov. My o nich sice vme, ale jeliko nejsou oficiln podnikatel, nememe je kontrolovat. A tady je velk zakopan pes! Ano, vtina jich je z oboru, dlaj dobe a hezky, ale jak k tomu pijdou ti, co dlaj s posvcenm sttu? a stt je za to jet odmuje! Co s tm? Cukraina si kr neustle kupedu, jak jsem opt vidl v Rimini, ale esk klasika petrvv. A tak u jen nostalgicky vzpomnm, jak jsem si sm mnohokrt sedl ve sv cukrrn pi dobr kv a vbornm zkusku a snil o tom a to trv vn a nen to jen sladk mmen ! Peji vem cukrrnkm a cukrm spch a radost ze sv prce a spoustu spokojench zkaznk!
Sm jsem tohle zail ped sedmi lety, kdy se mi tak splnil sen mt malou cukrrnu. Dnes s odstupem doby a po zkuenostech bych ji do toho neel. Vyhrl jsem v "oblkov metod" njem na lukrativnm mst prostory bval prodejny centru, v majetku msta. Byla to szka do loterie. Bylo tam nutno vyeit a uskutenit spoustu prav a to ve vlastn reii, tak aby ve vyhovovalo hlavn hygienickm poadavkm a provozu. A tm to ve zaalo. Musel jsem mt projekt, schvlen od vech monch instituc atd. Po skoro esti mscch prav a kolaudaci, nkupu vybaven, njmu, se investovan stka vyplhala k 700.000,- a otvrali jsme!
I kdy to byla opravdu mal cukrrna, 20mst, v lt +dalch 20 snaili jsme se nabzet ve, co pat do klasick cukrrny. Bohuel monost vyrbt sami zkusky jsme nemli, rozhodli jsme se pro dodavatele, kter vak nabzel cca 150 druh. Mohli jsme si takto dovolit mt kad den rno dovoz erstvch zkusk v jakm koliv mnostv a to i v sobotu. Dorty nevyjmaje. Denn jsme nabzeli cca 50 druh zkusk i s Dia. Jinak standartn, kvalitn kvu, npoje alko i nealko, cukrovinky, chlebky, bonboniry, zmrzlina v seznu, balky, to ve ve velkm vbru. Dv prodavaky, na kter bylo spolehnut, ve perfektn zvldaly. V seznu pak na prodej zmrzliny brigdnice. Samozejm jsme spolu s manelkou zajiovali i my chod cukrrny. Byla to ehole od rna do veera, ale s pocitem radosti se spokojenmi zkaznky. Kdo tohle zail, v, e vechny starosti kolem zzen a provozu i by mal cukrrny jsou opravdu velk. Jak se tady kolega opravdu vstin zmiuje. A taky ta zvist. Nakonec to dopadlo po tech letech tak, e po m dlouh nemoci, kdy ve musela zajiovat manelka, jsme bohuel s cukrrnou skonili. Tohle je tak ale opravdu jen ve zkratce co ns potkalo milho i nemilho pi provozu cukrrny.
Take co dodat na zvr ... ?


Vytisknuto dne 23.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku