�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Moravsk pohr v Bzenci dortov tvorba / -3.

Autor: Ji ez z Vtrnku
Datum vyd�n�: 13.03.2013
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1833

Moravsk pohr do tetice, v nm se, alespo co se vsledku te, peneseme do spolupoadatelsk koly Moravskho pohru, do Krome.
Tet msto toti nleelo studentce S hotelov a slueb Krom, Veronice Vaculov

fiogf49gjkf0d

 

Moravsk pohr do tetice, v nm se, alespo co se vsledku te, peneseme do spolupoadatelskho msta Moravskho pohru, respektive koly, kterou je Krom. Tet msto toti nleelo studentce S hotelov a slueb Krom, Veronice Vaculov, kter uzavrala trojici soutcch, kter se svm vkonem vtstnala do zlatho psma.



 
 
                     3. msto - Veronika Vaculov - S hotelov a slueb, Krom

Kromsk dvojice Veronika Vaculov s trenrkou Jitkou Zapletalovou z UNESCOvho msta,  vybojovaly zlat psmo a celkov 3. msto. Zkuen uitelka velmi dobe v, jakou roli me v rozhodujc chvli sehrt psychika svenkyn a tak pro Veroniku vytvela v tomto smru co nejlep podmnky, aby teba prv zde nedolo ke zbyten bodov ztrt. V prbhu soute, dle slov pan Zapletalov, se to co mla jej soutc natrnovno, se podailo prodat i v soutn dln, take v jejm nhledu lze hovoit o spokojenosti.
nava, kter je nezbytnm doprovodem dvoudenn soute se obasn pipomla, ale vdy se s jejm atakem dokzala Veronika Vaculov z Kromsk S hotelov a slueb vypodat.
Sama soutc Veronika pibliuje nstin taktiky a nhledu, je spovaly ve vizov a barevn harmonii vetn plastinosti celho dla, kdy na tyto hodnoty byla kladena prioritn pozornost. 

Pvodn kola VO, SO  SOU Bzenec prola zsadn promnou, kdy dolo k integraci s lesnickou a rybskou kolou a editelskou pravomoc nad tmto komplexem zskal Mgr. Libor Marik.
Sm editel nahl na tento skoro konglomert tak, e takovto slouen dvou velkch kol rozdlnho zamen v jednu, bude podlhat jednotnmu pedpisu a rovn tak i smrnicm, vetn dalm organizanm drobnostem, kdy tak hrany sv osobitosti bude kola nucena pibrousit poadavkm celku. A to  bude vyadovat urit as, kter tm pvodn tempo v dsledku spojen do vyho celku, trochu zpomal.
Samozejm, e tmto procesem dolo v oblasti personalistiky k poloen karet na stl vech zastnnch, kdy hodnota hracch list jednotlivch hr zpsobila nejedno pekvapen, pesnji eeno, odhalen neho, co by bt nemlo a dle vroku editele do budoucna ani nebude. 
To mlo pak za dsledek pijmut een tohoto stavu. A to je ten brzdn proces, o kterm byla e. Zde je to o dve, kde vdy platilo okdlen dvuj, ale provuj! Z rozhodnch slov editele koly vyplv, e bude platit i v budoucnu.
Profesn drha editele slouen kromsk koly Marika, je pozoruhodn a lze ci, e v rozen psobnosti proel  - tm vemi vhovmi kategorie gastrosportu.
Potky jeho pedagogick drhy mly rozjezd v jedenctilet etap uitelsk innosti v gastromick oblasti. Jednalo se o konkrtn msta Otrokovice a Zln, kde psobil v pozici mistra odborn vchovy.
Bhem doby dolo k prbnmu doplovn vzdln, je vystilo v magistersk  diplom, kdy nsledn pichz do Bzence na uitelskm postu. Ale z potku nikoli ped tdn kamna, nbr do mstn kuchyn v roli adovho kuchae.
To po dobu t msc, kdy se pot stv mistrem, a po uplynut dalch dvou msc ci mstn koly maj monost se seznmit se svm novm uitelem.
Hvzda mue s manaerskou viz, jen se svm vkem jet vejde do kategoriu  mladosti, stoup prudce vzhru, kdy po dalch tech mscch se ocit v roli statutrnho zstupce a   editelsk post je jeho souasnou pozic.
editelovou obrovskou pednost je skutenost, e m svou profesi v rmci gastronomick abecedy zmapovnu tzv. od A po Zet. A to je rozdl od tch suchch tudentk, kte z "vejky" zaujali rovnou pozici nkde na ministerstvu, ale postrdaj nezbytnou a nedocenitelnou praxi v podob toho nejvyho vzdln, kter lze doshnout pouze namlcenm si vlastnho umku, kdy pak tito ve srce letcho tlesa teorie s prax, poletuj nahoru a dolu jak zmaten moucha  lapen do flaky. Protoe jim toti chyb tento prostor asovho moudra, o jeho nplni se kolsk skripta nezmiuj, ale vyuuje jej a samotn praktick ivot.
Kdeto editel Marik, jen proel touto nadasovou kolou ivota, me proto posadit sv rozhodnut do polohy, ze kter u nebv poteba je pemisovat jinam.

V gastronomickm pravm slova smyslu ji Libor Marik z pedagogick pozice zail nkolik sout, kdy se takt podlel na jejich organizaci, ale v ryze cukrskm oboru, to byla jeho prvn sout.
Jak lze porovnat pedchoz men sil kuchaskch dovednosti, neotelm pohledem v cukrsk discipln, byla dal otzka na editele nov uspodan bzeneck koly.
Jeho pohled na Moravsk pohr je nsledujc.
Organizan systm soute byl nmi jako poadatelem zajitn tak, aby byla vylouena monost jakhokoli kolapsu. Nen toti z pohledu soutcho, doprovodu a rovn tak i koleg z pmho i jinch obor, jako i hodnotitel a publika, vtho faux pas, ne kdy nco vypadne, nedostv se, nen potebn pstroj atd.
Jak vyplynulo z prbhu celkov doby podn Moravskho pohru ve Bzenci v letonm roce, tak prevence slavila v tomto smru spch.

Zvren slovo editele mlo znn jakoby bn veobecnosti, ale doporuil bych vem, kdo maj pracovn spojitost se Stedn kolou Gastronomie, hotelnictv a lesnictv Bzenec, vnovat tto vt velmi dleitou pozornost. Tato vta mla, a to pro vechny zastnn, skryt memento a znla: rove pjde, respektive mus jt nahoru! Pokud nepjde, tak se dostaneme k otzce, zda kola bude i nebude?
Kdo vidl Shakespearova Hamleta, urit zn vrok: Bt i nebt?
A v zvru tohoto pirovnn si dovolm pout dal citaci ze stejnojmenn hry, kdy tento vrok nen nadszkovou metaforou, ale vyjdenm hol skutenosti souasna bzeneck koly a zn: A to je to, o tu b!

- pokraovn -

 


Vytisknuto dne 20.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku