�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


110 let profesnch spolk

Autor: Ji trbl
Datum vyd�n�: 13.02.2013
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1820

Cestovn ruch s gastronomi pin pjmy tm, kte se na jeho tvorb podlej, napluj sttn pokladnu a ovlivuj zamstnanost. To by si mli uvdomit ti, kte ohrnuj nos nad cizincem, kterho potkaj na ulici.

fiogf49gjkf0d

Toto jubileum v kalendi nenajdete, ve kole se o nm neu, sttn svtek to rozhodn nen, ale
Jak se rozvjela lidsk spolenost, zaala vznikat emesla, kter lidem usnadovala ivot a kter potebovali. Nkter doshla a k vrcholu dokonalosti, jin doshla na dno (nikoliv na to zlat) a zanikla.
Kad m svou historii, sv Napoleony, na kter s ctou vzpomn, i sv pky, bez kterch se dn bitva neobejde. Cukrsv a kuchastv je emeslo, kter se neustle rozvj. Je ve sv vrcholn form umnm, je soust kultury spolenosti a ovlivuje i ivot rodiny. Nahldnme trochu do jeho zajmav historie a souasnosti.


Na tali Rakousko-Uhersk monarchie bylo mono ochutnat ve. Potkvaly se zde kuchyn nrod a nrodnost a nechybla mezi nimi kuchyn esk. Nai ddov a praddov vkldali do sv profese tradice lidov kuchyn, zkuenosti pedvan z otce na syna a ve to nejlep, co v t dob ve svtov gastronomii existovalo. et kuchai vaili v exkluzivnch zahraninch podnicch, zskvali tam mnoho zkuenost a znalost, ktermi obohacovali eskou kuchyni. Angam jim tam zaizoval Svaz kucha, kter byl lenem Svtov organizace kucha, ml dobr zahranin styky a velkou autoritu. Byl zaloen v r. 1903, jako jeden z prvnch v Evrop.

 

Vra se prosm k zatku Svazu kucha, k jeho jubileu.
Z t magick stovky musme odest 50 let. Svaz byl tyikrt zruen a jeho innost zastavena. Vznikl v poslednch letech 19. stolet, v dob rozvoje spolkovho ivota, vzrstu obanskho i profesnho sebevdom. V prosince 1902 prat kuchai, vedeni Karlem Mllerem, schvlili na sv schzi zaloen profesnho spolku Verein der Kche fr Bhmen in Prag. Spolek se nevyhnul kritikcm a nrodnostnm tenicm a po osmi letech se pemnil na stedn spolek kucha. Jeho sla roste, vychz vstnk Kuchask pehled, ve vypad slibn. Kdo mohl tuit, zanedlouho bude jeho innost ukonena, e peripetie, kter tm zaaly, budou trvat cel desetilet.
Prvn svtov vlka ukonila nejen Rakousko-uhersk mocnstv, ale i innost spolku. Nebyl to as pzniv pro lukulsk hody a tale rodin se stydly za svoji nahotu. Teprve 28. jen 1918 pinesl novou nadji a kuchai pipravovali plny do budoucnosti. Vznik eskoslovensk svaz kucha Republiky eskoslovensk, poboky v Brn a dokonce i v Pai, zan zase vychzet Kuchask pehled, zakld se knihovna, vydvaj knihy, ustanoveno drustvo na njem restauranch podnik prce a nad hlavu.
Dvact lta jsou pln socilnch problm. Vrchol krize v tictch letech. Svazov zprostedkovatelna prce hled pro sv leny uplatnn. Bhem roku umstila 430 kucha! Po krizi dochz k rozmachu spolkov innosti v cel spolenosti. Svaz kucha ml v t dob velmi silnou pozici. Jeho vd osobnost byl Spodani, vznamn kuchask osobnost. Jet v r. 1933 se sta sejt v Pai astnci mezinrodnho sjezdu kuchaskch organizac celho svta, zvolit svho prvnho prezidenta Augusta Escoffira a pak u pila 2. svtov vlka, kter zniila ve. Kuchai byli na schzi 9. 2. 1*939 seznmeni s vldnm nazenm o zruen spolku a vech hostinskch organizac. Tm byla ukonena nejplodnj lta Svazu. Radilln byl peruen rozvoj gastronomie a zaalo padest kritickch let. Po ukonen vlky ekala v r. 1948 eskou kuchyni dal rna, osudn deformace. O rozvoji a modernizaci gastronomie jsme se mohli nechat jen zdt.

Jak ovlivuje gastronomie cestovn ruch?
Cestovn ruch se vyvj neuvitelnm tempem. Nen pechodnou mdn vlnou. Je ivotn potebou a zasahuje vechny sfry naeho hospodstv. Pin pjmy tm, kte se na jeho tvorb podlej, napluj sttn pokladnu a ovlivuj zamstnanost. To by si mli uvdomit ti, kte ohrnuj nos nad cizincem, kterho potkaj na ulici. Gastronomie pohostinstv, hotelov prmysl, to jsou vznamn sloky cestovnho ruchu. Jsou na sob zvisl, jeden bez druhho neme dobe prosperovat. Krom toho se zan projevovat u zahraninch nvtvnk nov kaz. Nechtj se jen podvat z Karlova mostu na panorama Hradan, navtvit muzeum i divadlo, ale hledaj pivnici U Flek, U vejka a jin, protoe o nich slyeli doma od svch znmch a chtj je vidt. A tak se takov podniky stvaj jakmsi zvltnm samostatnm objektem cestovnho ruchu bez ohledu na sv zkladn obchodn zamen.
 Zahranin nvtvnk hled pohodu. Jeho dojmy z nvtvy ovlivuje kvalita pohostinskch slueb, tedy i gastronomie. To, jak se s kvalitou gastronomie a s celm fenomnem cestovnho ruchu dokeme vypodat, zejmna po vstupu do EU, to zle u jen na ns.

Jak vznam m sdruovn lid v dobrovolnch spolcch?
Pl stolet nejnovjch djin naeho sttu bylo poznamenno absenc zkladnch demokratickch prv prva shromaovacho a spolovacho. V roce 1951 byl vydn zkon o dobrovolnch organizacch a shromdnch ve kterm bylo eeno: Tit spolovn v lidov demokracii pechz na masov organizace. M욝ck bezobsan a samoeln formy spolkaen jsou peitkem! Bylo tm zamezeno sdruovn lid v zjmovch spolcch, jejich snaze uplatnit tvr invenci, pracovn zkuenosti nebo rozvjet sv hobby. lenov spolk pracovali dobrovoln, s nadenm. Pinelo to prospch cel spolenosti. Jakousi nhrakou profesn spolkov innosti byly v naem ppad Poradn sbory kucha. Vznikaly v roce 1954, byly zeny podnikovmi technology vroby, z kterch byl ustaven Celosttn poradn sbor pi ministerstvu obchodu. Jeho lenov se snaili prosazovat opaten, kter by vedla k zlepen situace v oboru.

Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku