�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
|
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Drùbežka je vlastnì chleba |
| Autor: JIøí Øezáè z Vìtrníku Datum vyd�n�: 11.02.2013 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1819 |
| Pøi otázce, cože je drùbežka napadne vìtšinu, že to bude nìco z drùbeže. Vìzte, že skuteènost se znaènì odlišuje od názvu, jenž by nás smìroval do zmínìné oblasti drùbežího chovu. Jedná se totiž o chlebové tìsto. |
| Název jenž jednoznaènì nabádá upøít svoji pøedstavivost do oblasti drùbežího chovu, popøípadì v návaznosti na pøíslušném zpracování uvedených opeøencù, které napø. ve formì peèínky, pomazánky apod. mohou obohatit náš všední èi sváteèní stùl, mùže být ve své skuteènosti dosti zavádìjící. O tom, že souznìlost slov mívá mnohdy naprosto odlišný význam nám podal dùkaz pan Miroslav Pelikán, který s hmotou zvanou drùbežka pracuje a podal nám velmi zevrubné vysvìtlení, cože vlastnì se pod tímto oznaèením skrývá, a jak je možné s drùbežkou pracovat. Protože pan Pelikán podal popis v originálním jazyce své doby, kdy pravdìpodobnì drùbežka vznikala, zvolili jsme pro vás jednodušší formu návodu a navíc v jazyce souèasném. Tam kde se naše poznatky rozcházejí se znalostí jazyka tehdejší doby, ponecháváme originální výrazy. Pøednì odpovíme na otázku, která byla též i naším anketním námìtem, cože to vlastnì drùbežka je. Vìzte, že se znaènì odlišuje od názvu, jenž by nás smìroval do zmínìné oblasti drùbežího chovu. Jedná se totiž o chlebové tìsto.na drùbežku se pøipravuje ze žitné vejražky, která se vaøí ve vodì. Tìsto Drùbežka se ukládá po vytvarování do pece za úèelem prohøátí a poté barví . Následnì se opìt vkládá do pece až do doby oschnutí a opìt se z pece vyndá a znovu nabarví. Tímto opakovaným procesem se má docílit vyššího lesku. Pan Pelikán dodává, že on sám mìl trochu problémy s lepením a sušením figur, kdy tvorba vyžadovala vysokou koncentraci a citu, protože problémem bylo docílení udržení tvaru a roviny výrobkù. Nejhorší bylo peèení, kdy pøi vyšší teplotì nebo silném roztoku louhu nastává intenzivní zabarvení a postavièky se naklání nebo dokonce spadnou. Na závìr historické modelovací exkurze pøedkládáme tvorbu z chlebového tìsta - drùbežku v podání pana Miroslava Pelikána |
Vytisknuto dne 04.11.2025 ze serveru |