�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Kole

Autor: red.
Datum vyd�n�: 24.05.2012
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1702

Krlovsk kol, kter byl vidn ve vech vkladnch sknch. Vyznaoval se bohatm zdobenm a dosahoval hmotnosti kolem pti kilogram. Pro krlovskou tabuli byl zhotoven kol vc 50 kg a byl vysok jedenapl metru.

fiogf49gjkf0d

Peen kol m prastar pvod. U u starch ek, man a Egypan se asto pekly slavnostn kole. Za Homra mln a medov kol byl vyznamennm pro hrdinu. Pi svatbch hrly dleitou roli kole sezamov a pi bohatm jdle byly oblben kole slan, zvan epipesta. Ve starm m se u dokonce vyprofilovala samostatn kolnick profese. Sta Egypan vyrbli z kvtin lotus chutn kole, dle pak kole Muffab, do kterch se pidvala psada z oech, medu, sezamovho oleje a jinch aromatickch ltek.  V tto dob takt egyptt kolnci vyrbli kol lebaba, kter byl zhotovovn ze suchho chleba, jen se roztrouhal a pimsilo se mslo, med a rov voda.

V eskch zemch ve XIV. stolet byli mezi pekai ji takt specialist na kole, kte se nazvali kolnci a vroba tohoto  druhu peiva  byla jejich vhradn obivou.
an, pokud byl ptomen host pedkldali kole z hrachovho vtaku, nebo mslov peivo s vepovm masem. Jejich specialitou byly kole tvoen z rozemlet stromov kry a plnn cukrem, kter se pouil takt jako posyp.
Anglian byli znm vrobou rznch druh kol i jinho peiva a 12. leden bval oslavou malch a velkch, a v tento den se vyrbl tzv. krlovsk kol, kter byl vidn ve vech vkladnch sknch. Vyznaoval se bohatm zdobenm a dosahoval hmotnosti kolem pti kilogram. Pro krlovskou tabuli byl zhotoven kol vc 50 kg a byl vysok jedenapl metru.
Ve Francii za Ludvka svatho byli pekai osvobozeni od non sluby aby nebyli ve svm zamstnn rueni.
Za to vak museli vyrbt kole dvorn, papesk, je byly pipravovny s mlkem.

Ve Francii byl oblben kol tort, u ns myln nazvan dort. V XVI. stolet nesmlo na bohatm stole chybt tort a mnohdy jich bylo a 16 druh.
V XV. a XI. stolet se zabvali peenm kol i velc sttnci a za vldy Jindicha IV. vynalezl guvernr Pae Tort mousov a znm kardinl i sttnk Richelieu ml svj zvltn nvod ke zhotovovn savojskch kolk z bramborov mouky. Richelieu penechal nvod paskm kolnkm zdarma a byl za to nazvn dobrodincem.
Kol hrl vznamnou roli v kad dob a v kadm nrod a jeho popularita se thne od antickch dob a po dneek.

 

My vm pedkldme recepturu na nkter domc kole.

KOLE SVATEBN - poet: cca 120 ks

Suroviny: 500 g polohrub mouky, 80 g drod, 0.25 l mlka, 4 kostky cukru, 1 cel vejce + 1 loutek, 1 kostka 100% tuku, trochu soli, 3 kostky tvarohu na  npl.
Postup: Na vle prosijeme mouku, nadrobme do n drod, zalijeme mlkem s cukrem, pidme vajko a vypracujeme tsto. Do tsta nastrouhme 100 % tuk a tsto zpracujeme. Z tsta vyvlme plt, nakrjme tvereky, kter plnme tvarohem. Utvoen kole klademe na pech zadlanou st nahoru. Kole nepotrme a hned peeme. Hotov - upeen kole mme v tuku s rumem (mslo - hera) a hned obalujeme.

HRABNIN KOL

Suroviny:  450 g polohrub mouky, 150 g prkovho cukru, 200 g msla, 4 loutky, 0,75 prku do peiva, vanilinov cukr, skoice.

Postup: Ve zpracujeme v tsto, jeho jednu tvrtinu vlome do ledniky na dobu aby nabylo hutnosti pi kter jej meme strouhat. Zbytek tsta rozvlme a vlome na vymatn plech, posypeme jablky, vanilnovm cukrem a skoic.
Ulehme tuh snh, do kterho pidme 150 g cukru, kter nalijeme na jablka a pak nastrouhme zbyl tsto z ledniky na vtm struhadle a dme pct.


MORAVSK SVATEBN KOL

Suroviny: 500g hrub mouky, 500 g polohrub mouky, 200 g cukru, 100 g drod, 200 g oleje, 6 loutk, sl, citronov kra, mlko, 500 g msla, 200 g hladk mouky.

Postup: Z msla a hladk mouky vypracujeme hmotu, ze kter utvome men tverec asi 20x 20 cm. Ten zabalme do tsta pipravenho z dalch surovin, dvakrt pevlme a tikrt pelome jako u listovho tsta. Nechme pod utrkou vykynout. Pak tsto vyvlme na plt, nakrjme tvereky, plnme tvarohovou, makovou a oechovou npln, zabalme, jet chvli nechme vykynout, pak poteme vylehanmi vejci, doprosted do vytvoenho dlku dme drobenku a peeme.


Vytisknuto dne 18.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku