�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


To snad není možné, další michelinská hvìzda!

Autor: Petra Pospìchová
Datum vyd�n�: 16.03.2012
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1672

Rozhodnì mnì nenapadlo, že nadchneme i inspektory Michelinu tak, že nám dají hvìzdièku," øíká šéfkuchaø Oldøich Sahajdák poté, co zjistil, že La Degustation dostala v aktuálním vydání michelinského bedekru prestižní hvìzdièku.

fiogf49gjkf0d

V dobì, kdy jsem dokonèoval reportáž o michelinské hvìzdì pro Alcron a jejího šéfkuchaøe Romana Pauluse (viz. èlánek níže), dorazila ke mnì zprávu o další michelinské hvìzdì udìlené Restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise.  Zprvu jsem myslel, že se jedná o tiskaøského šotka, ale opak je pravdou, kdy tak restauraci a jejímu šéfkuchaøi s veškerou upøímností blahopøejeme. V prvotním domnìní, že se jedná v pøípadì Romana Pauluse o jedinou michelinskou hvìzdu tohoto roku, jsem napsal, že se jde o prvý ryzí èeský Michelin. Protože nevím, v jakém èasovém sledu  byly obì hvìzdy udìleny, tak v opravì dodávám, že obì dvì michelinské hvìzdièky jsou prvé v držení dvou èeských šéfkuchaøù.
J.Ø. z V. - Cukrar.cz

Restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise na rohu pražské Haštalské ulice má nad vchodovými dveømi vyvedené tøi rendlíky, podobné tìm, které visí v kuchyni uvnitø. Ty v kuchyni mùžete vidìt stejnì snadno jako jejich obrázky nad vchodem - kuchynì je totiž plnì otevøená do restaurace, a hosté se tak mohou kuchaøùm dívat doslova pod ruce.

Když podnik pøed šesti lety otevíral, rozhodl se majitel pro do té doby zcela nebývalý koncept - degustaèní menu postavené na inovovaných èeských receptech: kulajdì, koprové èi hovìzím jazyku. "Otevírali jsme s absolutním nadšením nad novým pøístupem. Rozhodnì mì tehdy ale nenapadlo, že nadchneme i inspektory Michelinu tak, že nám dají hvìzdièku," øíká šéfkuchaø Oldøich Sahajdák poté, co zjistil, že La Degustation dostala v aktuálním vydání michelinského bedekru prestižní hvìzdièku.

Hvìzdièka za svíèkovou

Kromì La Degustation letos získal hvìzdièku také Alcron, kde vaøí Roman Paulus, na jehož menu najdete kromì jiného i èeské recepty: svíèkovou nebo telecí líèka se zadìlávanou kedlubnou. "Je to prùlomové ocenìní nejen pro èeské kuchaøe, ale i pro èeskou gastronomickou tradici," komentoval ocenìní šéfkuchaø Paulus.
Dosud totiž michelinští inspektoøi do letošního roku udìlovali hvìzdièky pouze podnikùm s mezinárodní kuchyní a zahranièním šéfkuchaøùm pùsobícím v Èesku. V minulosti ji získal Brit Phil Carmichael pro Maze a opakovanì také Ital Andrea Accordi ze støedozemsky ladìného Allegra.
Allegro bylo tøi roky èeskou hvìzdièkovou stálicí, na podzim zde však skonèil šéfkuchaø Accordi a vedení hotelu Four Seasons, kde se podnik nalézá, se rozhodlo pro zmìnu konceptu restaurace a její celkovou rekonstrukci. Podnik tak po nìkolika mìsících otevøel až na zaèátku tohoto bøezna pod vedením šéfkuchaøe Richarda Fuchse a s novým jménem Cotto Crudo.

Michelinští inspektoøi proto nemìli èas podnik v novém kabátì prozkoumat a restaurace ve Four Seasons o hvìzdièku pøišla.

Bib do regionù

Kromì hvìzdièek Michelin udìluje i ocenìní Bib Gourmand, kterým oznaèuje podniky, kde mají dobré jídlo za dobrou cenu. Letos na Biba v Praze dosáhlo šest restaurací. Stejnì jako loni jej dostaly SaSaZu, Le Terroir, Aromi a Divinis, novì pak Sansho a Monastery.
Ve druhém pøípadì jde ovšem o lapsus ze strany Michelinu. Již na podzim totiž bylo jasné, že šéfkuchaø Richard Fuchs restauraci opouští, aby vaøil v Cotto Crudo. Nìkdejší Monastery se nyní jmenuje Lichfield a kromì šéfkuchaøe a jména se zde výraznì zmìnil i jídelníèek. Biba by podnik podle michelinských pravidel po tak velké zmìnì dostat nemìl.
Aèkoliv v poètu hvìzdièek Praha za západoevropskými metropolemi zaostává, co do poètu restaurací ocenìných Bibem se mùže rovnat s Vídní (7 Bibù) nebo Berlínem (6 Bibù).

zdroj:ihned.cz


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku