�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Francouzsk Croqembouche

Autor: Ji ez z Vtrnku
Datum vyd�n�: 27.02.2012
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1662

Vrobek je ryze francouzskou specialitou sestvajc z odpalovan hmoty plnn paskm krmem, avak ne tm, kter je u ns znm jako okoldov krm. Jedn se o francouzsk vaen puding ze loutk a hladk mouky, dochucen rumem.


fiogf49gjkf0d
 
Croquembouche zaujm na svatebn tabuli ve Francii dominantn msto, kter u ns nle svatebnmu dortu, a obad vstupu dvou mladch lid do manelstv bez tto nrodn cukrsk dekorace je nemysliteln.
Misijn cesta croquembouche, znamenajc v pekladu kehk kousnut,  ze zem galskho kohouta do gastroteritoria eskho lva, trvala ti roky. Zslun poin na uskutenn akci nle umleck cukrce Mirce Slavkov, na jej pozvn pijela do Prahy skupina cukrskch student z pask koly CIFAP. 


Griliov zkladna


Pznivci sladkho umn mli monost na vlastn oi v praskm hotelu Ibis spatit tvorbu posvtnho francouzskho dekoranho dezertu urenho pro rodinn slavnostn pleitosti typu svateb, ktin, narozenin, pijmn, promoc, ale takt i jinch veejnch oslav.

Juniort vyslanci na ele s prezidentem nrodn asociace uitel a profesor cukrskho emesla Jeanem Jacquesem Kardsem a pan Dominique Fradier editelkou pro mezinrodn vztahy, mli prask pobyt jako pepahac stanici v taen na vchod ech, kde se zastn tradin cukrsk soute GASTROPARDUBICE.
Potek pedvdcho podveernho nokturna ml svj pvod ped temi lty v Pai, kde pan Slavkov vyhrla Velkou cenu Pae Croquenbouche v roce 2002 a letos obsadila v nrodn souti est msto.

Vrobek je ryze francouzskou specialitou sestvajc z odpalovan hmoty plnn paskm krmem, avak ne tm, kter je u ns znm jako okoldov krm. Jedn se o francouzsk vaen puding  ze loutk a hladk mouky, dochucen rumem. Zkladnu monumentu vytv nosn zklad zhotoven z grilie na kter se usazuje postupn tvoen konstrukce croquenbouche zhotovovan kulikami profiterolkami, kter se  navzjem slepuj tavenm cukrem do konen podoby vtvarnho zmru.
Vrek profiterolek se ped mont namo do karamelu, polo na alobal a nech zatuhnout. Tm se vytvo sklovit ploka zajiujc jednak funkci vazby stavebn konstrukce a zrove dotv estetick dojem zhotovenho dla. Dozdoben konenho tvaru se provd karamelem.

Croquembouche proel postupem doby designovou evoluc, kdy se dve dokrloval karamelovou sovinou, kterou dnes nahrazuj karamelov ploky.
Takt i grili mv svj rznorod pvod, kdy k jednomu zhotoven na souti byl  dokonce pouit popcorn.
Achilovou patou grilie je  vlhkost, kdy na rozdl u karamelu absorpn handicap dnes dorovnvme izomaltem, ale pi vrob grilie potebujeme mt navc  i meteorologickou pze.


Namen profiterolek v tavenm cukru

Tvorba croquembouche je ve Francii samostatnou umleckou disciplnou, jej viz bvala dve tvoena homol, ale tvrci dnes mohou volit libovoln tvar, kdy postupem doby tato prostorov liberalizace se stala podntem pro podn umleckch  sout.
Zde jsou pesn vymezen pravidla, urujc pesn poet profiterolek, kter jsou pouvan  v suchm stavu, povolenou hmotnost grilie, pouit pastie, plastickho cukru, nebo karamelu.
Pro el hodnocen se pipravuj  tyi kusy plnnch profiterolek, za elem chuov degustace. Soutc si doveze naezan grili, z kterho vytvo podklad pro tvorbu profiterolkov konstrukce, kdy na jednotlivch kulikch vytv  karamelov ploky, kter kulatmu tvaru udl rovn tvar, jen umouje jejich rovnomrnou skladbu do poadovanho tvaru. Vechny suroviny uren pro tvorbu croquembouche.mus bt v dob zahjen soute ve studenm stavu.
Nmt bv uren a zpsob tvorby probh dle fantazie a umu soutcho.

Vhra pan Slavkov v kolbce pvodu croquembouche otevela cestu ke kontaktu s prezidentem francouzsk asociace cukr a tam vznikla pvodn mylenka o spoluprci, k jej realizaci vedla cesta dlouh ti roky.
Francouzt cukri jsou hrdi na svj cukrsk dekor, jako nai pivn konzumenti na esk pniv mok a  nabdku na umleck cukrky k prezentaci tohoto francouzskho umn ve stedoevropskm esku pijali proto s povdkem.
Mirka Slavkov je takt pizvna k vuce umleck cukrainy do Francie. Podntem pozvn mimo jin je jej prkopnick vdeck  innost v podob j utvoen hmoty zmixovan do jednoho druhu plastickho modelovacho cukru. Tento cukrsk prototyp zaujal francouzsk odbornky a vystil do vukov pozvnky.



Zhotovovn konstrukce



Vytisknuto dne 28.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku