�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Slezsk Vnoce

Autor: Karel Drpal
Datum vyd�n�: 19.12.2011
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1634

Mouku nasypeme do ndoby, pidme sl, vanilkov cukr, pilejeme mlko, pidme loutky, cukr, rozputn mslo a ve vymsme do hladka. Pli hust tsto zedme mlkem. Podle chuti vmchme i mletou skoici nebo anz.

fiogf49gjkf0d

Vnoce ve slezsk kuchyni

Slezsko je rzovit kout na zem, rozkldajc se v severn sti R. Soust zem Koruny esk je od roku 1348.
Slezsk kuchyn vychz z tradinch surovin tto oblasti a kulinskch dovednost mnoha pokolen, kter byla pedvna v jednotlivch rodinch z generace na generaci.
Nejstar jdeln lstek obsahoval brambory, zel, hrch, rzn kae, iky (haleky). Stejnm pokrmem byla polvka, nejastji esneka, zvan voanka, bramborov, nazvan kobzolanka. Oblben byla t zelaka, vaen z vody, kyselho zel, zahutn ztepkou z mlka.
Vnoce ve Slezsku maj bt oslavou radosti a lsky. tdr den se nazval vigilia a byl nejvt-m rodinnm svtkem. Proto kdokoliv piel na tdr den a na Bo hod, dostal jt a pt do sytosti. Hospod rozlval odroka s pnm zdrav a tst s odvodnnm, e koalka nen mastn a me se pt i v postu. Hospodyn a hospod chystali nco dobrho nejen eldce, ale i dobytku. Stejn jako na domc zvectvo pamatovalo se i na rostlinstvo, pedevm na ovocn stromy, kter se oblvaly vodou, v n se vaily nebo svaovaly mounky.
Svtenmu hodovn pedchzel nejprve pst. Zanalo se oplatky s medem, kter nael kad len rodiny vedle tale. Dle nsledovala polvka, nejastji hrachov i houbov, ryb a ve 20. stolet. astm dalm chodem byla sladk omka bryja, kter se podvala nejastji s vnokou. Krom vnoek dlvaly se k veei i jin mounky, peen nebo vaen. Z nich je prv pro vnoce pznan peivo mlkem spaen, ktermu se asto kalo opekance nebo pupky. Tak ovoce nesmlo chybt na vnonm stole. Nebylo to pouze ovoce erstv (jablka a oechy), jimi veee kon a podle nich se tak hd osud v ptm roce, nbr pedevm ovoce suen (vestky, hruky a hlavn kaly z jablek).
Na zvr bych chtl vem popt pokojn vnoce a vyzkouejte nkter z tradinch recept.

Vnon oplatky

600 g hladk mouky, petka soli, 1 vanilkov cukr, 1 litr mlka, 2 loutky, 300 g moukovho cukru, 100 g msla

Mouku nasypeme do ndoby, pidme sl, vanilkov cukr, pilejeme mlko, pidme loutky, cukr, rozputn mslo a ve vymsme do hladka. Pli hust tsto zedme mlkem. Podle chuti vmchme i mletou skoici nebo anz. Vymsen tsto nechme 2 hodiny odpoinout. Potom mal dvky tsta nalvme do jemn vymatn hork formy nebo formiek a peeme. Dve se oplatky pekly ve zvltnch kletch, asto uvanch po mnoho generac.
Podvme poten medem.

Hrachov polvka

300 g hrachu, 250 g koenov zeleniny, 50 g sdla, 30 g hladk mouky, 30 g cibule, sl, majornka, esnek
Hrch pebereme, pes noc namome do studen vody a v te vod uvame. Z koenov zeleniny pipravme zeleninov vvar. Uvaen hrch prolisujeme stem, zalejeme zeleninovm vvarem. Nakrjenou cibuli osmame na tuku do luta. Nasypeme do n mouku, oprame ji a odstavme. Jku zedme studenou vodou, za stlho mchn povame a vlejeme do polvky. Dochutme majornkou, esnekem a jet trochu povame. Do polvky dme osmaen kostiky chleba.

Hibjanka

70 g suench hub, 200 g oloupanch brambor, 1,5 l vody, 50 g kvaenho vepovho sdla, 50 g hladk mouky, sl, majornka

Houby pekrjme na drobnj kousky, zalejeme vac vodou a vame do polomkka. Brambory nakrjme na kostiky, zalejeme vodou a pivedeme k varu. Pidme nakrjen houby a spolen vame do mkka. Zvl᚝ pipravme zsmaku z tuku a mouky, kterou restujeme do svtle hnd barvy, pidme do polvky a dobe promchme, aby se netvoily hrudky. Nakonec podle chuti dosolme a pidme majornku.

Opekance

50 g polohrub mouky, 30 g drod, 2,5 dl mlka, sl, 50 g moukovho cukru, 50 g rostlinnho tuku, 1 loutek
Sypn: 80 g mku, 60 g moukovho cukru, 40 g msla, 2 lce medu, 1 l mlka

Z drod, trochy mouky, cukru a vlanho mlka pipravme kvsek, kter nechme vykynout. Potom k nmu pidme mouku, cukr, rozputn tuk, loutek, sl a vypracujeme tsto, kter nechme vykynout. Z vykynutho tsta zformujeme dlouh iky, siln asi jako prst, vlome je na vymatn plech a upeeme. Upeen a vychladl pokrjme na mal kousky, dme na tal, posypeme mletm mkem a cukrem, pokapeme rozputnm mslem a medem a polejeme horkm mlkem.

 
Bryja (sladk omka)

Suroviny na 2 litry omky:
250 g strouhanho pernku, 250 g slazench povidel, 100 g vlaskch oech, 100 g rozinek, 100 g suench vestek, 100 g mandl, vanilkov cukr, trocha rumu na dochucen, mslo, hladk mouka na jku

Suen vestky bez pecek a rozinky namome a nechme odleet pes noc. Potom pidme strouhan pernk, povidla, vlask oechy, mandle, vanilkov cukr. Vame asi 30 minut. Zahustme jkou z msla a hladk mouky. Dochutme rumem a jet 20 minut povame.
Omku podvme teplou nebo studenou s vnokou.

Slezsk vaonka

Pedpis na 1 litr:
200 g krupicovho cukru, 3 dl vody, 150 g medu, 3 pltky citronu, 6 dl vodky, kousek skoice, 6 hebk, 3 kuliky novho koen

Z krupicovho cukru pipravme za stlho mchn svtl karamel, do kterho pidme med, zalejeme vodou, pidme koen a vechno spolen povame. Pecedme pes pltno, pidme vodku a znovu prohejeme. Hork npoj nalvme do sklenic. Do kadho pohrku meme pidat malou liku msla.


Vytisknuto dne 20.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku