�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Kole a ovoce

Autor: Petra Prospchov
Datum vyd�n�: 27.10.2011
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1601

Krom valaskch frgl jsou hruky skvl ve francouzskch kolch z kehkho tsta nebo porovan v ervenm vn a podvan s mlnm karamelem. A pak je tu jet jednoduch a lahodn hrukov kompot.


fiogf49gjkf0d

Hruka je ovocem, kter do esk kuchyn pat od pradvna. Kad odrda se hod na nco jinho: avnat jsou skvl na jdlo, aromatick na vrobu koalky a ze sladkch odrd jsou vynikajc kaly.
Hruka je prvn ovoce, kter si pamatuji z dtstv. Na zahrad ped nam domem byl star naklonn strom, na nm vdycky na zatku kolnho roku dozrvaly prothl lutozelen plody se zrzav-edavmi pihami. Tyhle hruky staroanglick odrdy Konference prost nebyly dn krsky, ale pokud jde o chu, pekonvaly je akort mslovky u babiky ve Vizovicch.

Ale zatmco mslovky se musely snst rychle nebo ly do kompotu, Konference vydrely ve sklep a jedli jsme je dlouho do zimy. Jejich aroma mi zstane v pamti navdycky. Dodneka je mm nejradi. Jenom netum, pro maj tak podivn jmno, kdy se ostatn odrdy jmenuj mnohem poetitji - Madame Vert, Paanka, Mukatelka, Jamenka...
Nkter jmna jsou nejen libozvun, ale i praktick, nebo u z nich tute, odkud dan odrda pochz: lut zbarven a koenit Williamska z britskch ostrov, zelenolut Amanlisk zase z Francie, stejn jako teba sladk Paanka nebo Madame Vert typick skoicov-lutavou slupkou.

Svoje tradin odrdy m ovem i n region. Z vchodu republiky, kde se nad Valaskem klenou Bl Karpaty, pochz Jamenka zvan tak Majdalenka a tak Praskule, ze kter Valai tradin va hrukov povidla na frgly.
Odrd hruek existuj paprov destky, ve skutenosti se vak setkte pouze se zlomkem z tohoto mnostv - nejastji Williamskou, Konferenc, Boscovou lahvic a Clappovou mslovkou. Pro dochz k takovmu padku rozmanitosti odrd? Na vin je hlavn klesajc spoteba hruek. Podle statistik ovocn prmrn ech ron nesn vc ne dva kilogramy tohoto tradinho tuzemskho ovoce. Pro srovnn: pomeran zkonzumuje vc ne dvojnsobek.
Hruky jako by si svou dvnou popularitu udrovaly jen v nkterch regionech, teba ve zmiovanm Valasku. A nemou za to jenom frgle, do kterch npl z hrukovch povidel pat tradinji ne ta z tvarohu a mku. Valai hruky tak s oblibou pemuj v lahodnou koalku, kter mnohdy ped v kraji plenic nejobvyklej slivovici.
A pak jsou tu jet kaly: jablkov jsou dobr stejn jako suen vestky, ale nad pltky sladkch hruek vysuench nad kamny prost nen. Rozhodn nemluvm jenom za sebe, kadoron pokusy na kamardech ze vech kout republiky mluv jasn: bhem vlet ze sku s kalami vdycky prvn zmiz ty hrukov.
Kadoronho dilematu - na kaly, do koalky, nebo k jdlu? - uet vtinu rodin, kter znm, pouze to, e maj nkolik strom odlinch odrd. A tak Williamsky putuj do kvasu na hrukovici, protoe ji hezky ovon, koenit pinky a sladk Paanky se promn v kaly a Pastornice nebo Solanky zstanou na jdlo a do podzimnch recept.

Krom valaskch frgl jsou hruky skvl ve francouzskch kolch z kehkho tsta nebo porovan v ervenm vn a podvan s mlnm karamelem. A pak je tu jet jednoduch a lahodn hrukov kompot.
Nasladko vak rozhodn nen jedin zpsob, jak si s hrukami v kuchyni poradit. Vynikajc jsou se zvinou, teba duen s dam nebo muflonm masem. Ozvltnit jimi vak mete i masa bnj vetn kuete. Sta pidat trochu bylinek, napklad rozmarnu, a hruka z nj udl exotickou delikatesu.

Hrukov kol
(rozpis na formu o prmru 28 cm)

230 g hladk mouky
petka soli
180 g studenho msla
3 vejce
4 hruky
120 ml zakysan smetany
100 g krupicovho cukru
300 g hladk mouky
60 g polohrub mouky
60 g cukru mouky
3 lce vody
petka skoice

Do 200 gram hladk mouky pidme petku soli a pak zpracujeme se 120 gramy msla. Pot pidme ti lce studen vody a vypracujeme tsto. Vyvlme je na placku vysokou kolem t milimetr, vlome do vymazan formy, na tsto polome peic papr a na nj vysypeme such fazole.

Vlome do trouby vyht na 200 stup a peeme dvacet minut.
Ne se zklad kole pedpee, oloupeme hruky a nakrjme je na pltky.
Smchme zbylou hladkou mouku s cukrem krupic, zakysanou smetanou a temi loutky.
Upeen korpus vyjmeme z trouby, odstranme fazole i papr a jet hork tsto poteme blkem.
Pak na dal ti minuty vlome do trouby.
Takto uchystanou formu s upeenm tstem vylome pltky hruek a zalijeme pipravenou sms.
Peeme dvacet minut, dokud nezane krm uvnit kole tuhnout.
Z polohrub mouky, msla, skoice a cukru mouky vypracujeme drobenku a na chvli ji dme do chladniky.
Posypeme kol drobenkou a peeme dalch deset minut, dokud drobenka nezezltne.

zdroj: ihned.cz


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku