Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Jahodový dort

Autor: red.
Datum vydání: 23.7.2011
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1589

První tvoří spodek a poslední vršek. Naplní se jedna vrstva máslovým ananasovým krémem, do kterého rozsekáme hodně ananasu a druhá vrstva tvoří máslový jahodový krém, do kterého položíme trochu velkých jahod.

fiogf49gjkf0d

I.

Naplníme tři dortové plátky a sice: písčitý, terský (nebo bezéplátek) a sacher. První tvoří spodek a poslední vršek. Naplní se jedna vrstva máslovým ananasovým krémem, do kterého rozsekáme hodně ananasu a druhá vrstva tvoří máslový jahodový krém, do kterého položíme trochu velkých jahod.
Takto slepený dort potřeme kolem dokola máslovým ananasovým krémem a pak jej ostříkáme následujím způsobem: na povrch a na prostředek naneseme jahodový máslový krém U kraje špičky a pusinky ostříkáme ananasovým krémem. Vše se stříká hvězdičkovou trubičkou. Jahodovým krémem stříkáme uprostřed, jen na plocho, kdežto druhým krémem stříkáme okraj jen do výšky. Kolem dortu obložíme vroubkovaný plátek z marcipánové hmoty žlutě obarvené a to tak, aby na každý díl dortu(řezu) přišel do výše dortu cíp vykrojeného marcipánového plátku. Dílky dortu zdobíme kouskem ananasu a jahodou.

II.

Dva písčité plátky a jeden plátek z bezé hmoty (měkký) naplníme dvakrát máslovým krémem. První vrstvu krémem jahodovým, druhou vrstvu krémem ananasovým. Do každé vrstvy položíme trochu ananasu a jahod. Spojený dort potřeme jahodovým máslovým krémem a na povrchu vytvoříme marcipánový kulatý okraj. Doprostřed položíme jeden celý řez ananasu zavařený v cukru a dokola položíme čerstvé lesní nebo zahradní jahody a vše zalijeme červeným agarem. Kolem dortu obložíme vroubkový žlutý plátek z mandlové marcipánové hmoty a to tak, aby šel až přes okraj dortu.

III.

Dva plátky z terské hmoty a jeden písčitý, který vytváří střed, naplníme mandlovou marcipánovou hmotou a sice jednu vrstvu naplníme světlou, ochucenou zavařeninou, ananasovou šťávou a druhou vrstvu naplníme růžovou marcipánkou ochucenou jahodovou šťávou. Vnitřní plátek dortu našťavníme rovněž jahodovou šťávou, aby byl hezky růžově prokvetlý. Dort slepený a ztuhlý potáhneme citronově žlutým fondantem a na každý rozkrájený kousek položíme jednu menší anasovou jahodu napolo omáčenou v růžovém fondantu a čokoládě.


Vytisknuto dne 23.7.2019 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku