�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Jak se vyznat v cukrech

Autor: Eva Suchomelov
Datum vyd�n�: 24.05.2011
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1572

V obchodech nalezneme mnoho cukr tmav barvy. Kvli tomu si mnoho spotebitel mysl, e vechny jsou stejn a zamuj teba hnd a ttinov cukr. Jak si dle ukeme, nen to tot, nebo se li od sebe navzjem stejn jako od blho cukru.

fiogf49gjkf0d



Kad hospodyka v, e se bez cukru pi vaen i peen neobejde, a to i pes souasn trend diet a zdravho ivotnho stylu. Ovem od sametov revoluce se nabdka cukr a sladidel v naich obchodech notn rozila a nen lehk se v nich vyznat. Pojme spolen na malou sladkou exkurzi.
Od poloviny 19. stolet do souasnosti je u ns nejrozenj surovinou pro vrobu cukru cukrov epa (Beta vulgaris). Mlokdo v, e k masivnmu vyuit cukrov epy k vrob cukru dolo dky blokd Evropy za napoleonskch vlek, kdy se do Evropy nemohla dostat cukrov ttina z koloni. Vyuilo se tedy objevu nmeckho chemika a farmaceuta Andrease Marggarafa, kter ji v roce 1747 objevil v koeni cukrov epy stejn krystalky cukru jako v cukrov ttin.

Tmav, hnd i ttinov...
Na reglech obchod najdeme mnoho cukr tmav barvy. Kvli tomu si mnoho spotebitel mysl, e vechny jsou stejn a zamuj teba hnd a ttinov cukr. Jak si dle ukeme, nen to tot, nebo se li od sebe navzjem stejn jako od blho cukru.
Pro lep orientaci v problematice je teba si vysvtlit pojem rafinace, s nm se lze asto setkat, ale ne vdy bv sprvn chpn. Rafinace se uplatuje pi vrob blho a hndho epnho cukru, ale tak pi produkci ttinovho cukru a znamen vyitn i odstrann nedoucch pms ze surov cukrov hmoty.
Ttinov cukr stoj cenov nejv, nebo k jeho vrobnm nkladm je teba pipost i nklady na dopravu do Evropy. Vdy se dov z tropickch oblast, kde se da cukrov ttin. Ve vtin ppad je jeho sloen, tj. e je vyroben z cukrov ttiny, uvedeno na obalu. Dle ho poznme podle typick zlatav barvy. Pouv se vude tam, kde byste pouili cukr epn. Ttinov cukr obsahuje zdravou melasu stejn jako nejkvalitnj hnd cukr, ovem ta se do nj nepidv bhem vroby, ale je ji v zkladn surovin a bhem zpracovn ttiny se z n neodstrauje.
Hnd cukr se d vyrobit bez ttiny nkolika zpsoby. Jednou cestou je, e se rafinovan neboli vyitn bl epn cukr dobarv a dochut ttinovou melasou. Nutrinmi hodnotami a zdravotnmi benefity se pak vyrovn ttinovmu cukru.
Ovem me se tak dobarvit karamelovm sirupem, pak ale postrd zdrav prospnou ttinovou melasu a je vivov srovnateln s blm epnm cukrem.
Posledn metodou vroby cukru hnd barvy je, e se surov cukr nedoist. Tak vznik nerafinovan epn cukr, v nm zstanou nkter sloueniny (pedevm draseln a sodn soli), je pi dlouhodob konzumaci zatuj zejmna ledviny a mohou stt za vznikem mnoha civilizanch chorob.
Vemi temi zpsoby vdy vznikne hnd epn cukr. Pouv se zejmna pi peen pro chuov ozvltnn mounk i cukrov a jedinenou, exotickou chu dod i horkm npojm. M tmav hndou barvu.

Podle eho vybrat?
Jak od sebe pi nkupu jednotliv druhy hndho epnho cukru odliit? Samotn odstn tmavho cukru nm moc nepome. Spe se podvejme na etiketu. Pokud vrobce pmo na obalu neuvd, o jak druh cukru jde a jak byl vyroben, lze se orientovat podle ceny. Nejdra bv zpravidla hnd epn cukr obohacen o ttinovou melasu, kter se vdy dov ze zmo, nejlevnj je pak dky nzkm vrobnm nkladm nerafinovan cukr.

Jak je to s melasou?
Mon vs te napadlo, zda se v cukrov ep tak vyskytuje njak melasa, kdy jsou cukrov krystalky toton s tmi v ttin? Cukrov epa obsahuje epnou melasu, ta je vak pro lovka nevhodn ke konzumaci. Vyuv se pedevm v ivoin vrob jako doplnk krmiva a dle v lihovarnictv a pi vrob drod. Rafinac se odstran spolu s dalmi nedoucmi ltkami, a tm cukr zsk svoji typickou blou barvu.

Alternativy
Krom tchto nejznmjch druh (cukrov epa, cukrov ttina) se k vrob cukru vyuv i jinch cukernch surovin. V nabdce obchod mete najt cukr hroznov (glukza) a cukr ovocn (fruktza). Suroviny k jejich vrob se skrvaj ji v nzvech ovoce, respektive hrozny rvy vinn.
Hroznov cukr m ni sladivost ne epn cukr a rychle se vstebv do krve. Tlo tak rychle zskv energii, co je podstatn pedevm u pacient v rekonvalescenci, u tce fyzicky pracujcch lid, sportovc a dt. Pouv se v tepl i studen kuchyni.
Ovocn cukr m o 20 40 % vy sladivost a nzk glykemick index, take je vhodn tak pro diabetiky. Hod se ke slazen studench pokrm a npoj, nikoli vak pro tepelnou pravu.

Sladkosti, odkud pochz?
Existuj dal monosti, jak sladit pokrmy a npoje, a to pomoc prodnch i umle vyrobench sladidel. Uml sladidla jsou ale primrn urena pro diabetiky, nikoli pro dlouhodobou konzumaci zdravmi jedinci. U prodnch sladidel je vdy teba zvit, odkud pochzej. Nap. med je z hlediska obsaench zdrav prospnch ltek vhodn volba, ideln je, pokud jej seenete od eskho velae. Podpote tuzemskou produkci a navc mte jistotu, e ekologick stopa jeho produkt je podstatn ni ne u produkt dovench z velmi vzdlench mst na planety.

 


Vytisknuto dne 05.05.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku