�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Trdelnk ze Skalice

Autor: Renata Havranov + red.
Datum vyd�n�: 06.05.2011
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1561

Proslul cukrsk specialita Skalick trdelnk m svoji vrobn tradici ji dv stolet a vyrb se pod tradinm nzvem i dl.
V souasnosti se jedn o slovensk vrobek s ochrannm cetifiktem Evropsk unie.

fiogf49gjkf0d

Proslul cukrsk specialita Skalick trdelnk m svoji vrobn tradici ji dv stolet a vyrb se pod tradinm nzvem i dl.
V souasnosti se jedn o slovensk vrobek s ochrannm cetifiktem Evropsk unie.

Tradici eny udrely

Sladk pochoutka v tomto regionu nevznikla, pivezl ji sem kucha maarskho hrabte Jzsefa Gvadnyiho koncem 18. stolet. Podle dochovanch zprv uil mstn eny navjet tsto na devn vlce a pct na otevenm ohni. Akoliv doba trdelnku nepla, tradice se udrela.
"Za bvalho reimu peklo nai specialitu jen nkolik en, jednou z nich byla nae babika. Recept se pedval z generace na generaci. U se mnohdy nedodroval pesn vrobn postup - peen na otevenm ohni. Vtina tetek pouvala troubu. Moje babika si na nm zakldala. Trdelnk vyrbla, tak jak ped vc ne dvma sty lety, v tzv. udrn. U ohn stly dv eny a toily trdlem, aby se tsto rovnomrn propeklo," vzpomn editel Sprvy mstskho majetku ve Skalici Ludovt Brneck.
Je zrove pedsedou obanskho sdruen Skalick trdelnk, kter vzniklo ped sedmi lety. Mlo jedin cl - udret tradici pvodn vroby a zskat ochranu Evropsk unie. Druh kol se mstnmu sdruen podail a skalick trdelnk se tak zaadil mezi slovensk pozravinov skvosty s evropskm certifiktem.
"Vrtit se k pvodnmu postupu se nm podailo dky nron rekonstrukci komplexu frantiknskch staveb. V jedn z mstnost kltera byla obnovena tzv. ern kuchyn. Nejde tedy o malik prostor, v jakm byl kdysi trdelnk peen, ale vechno ostatn je zachovno," vysvtluje Brneck.

Falen skalick trdelnky

Po revoluci si mnoz uvdomili, e me jt o vnosn artikl. Jak k Brneck, objevilo se mnoho plagitor.
"Skalick trdelnk dehonestuj mnoz vrobci. Zvl᚝ u hyper nebo supermarket se objevuj vrobky oznaen jako Skalick trdelnk, akoliv do nho maj podn daleko. Jsou rznch tvar a hlavn posypan ingrediencemi, kter na nm bt nesmj - napklad mkem, arady nebo kokosem. Objevil jsem dokonce i trdelnk poten marmeldou, to je hrozn," neskrv pobouen pedseda sdruen.
Skalick trdelnk m samozejm pesnou recepturu, kterou mstn vbec neskrvaj.
Jemn peivo o tvaru dutho vlce mnoz znaj. Mlokdo ale v, e v pvodn receptue je mon posypat blkem namazan tsto pouze nasekanmi vlaskmi oechy nebo mandlemi. Podle dochovanch pramen ho v pvodn verzi sypali jet nasekanmi jdry z merunk.
"Sname se zskat v rmci unie vymezen oblasti, kter by zaruilo, e trdelnk se me vyrbt jen ve skalickm a senickm regionu. Mme dohodu se Senickmi pekrnami, kter vlastn ochrannou znmku na tuto regionln specialitu. Pct by ho mohl ale kdokoliv, pokud dodr recepturu," k Brneck.

RECEPT

Suroviny

1kg penin mouky
5-8 vajec
drod
mlko krystalov cukr
sl, muktov oek, aromata, citrn
posekan vlask oechy ppadn mandle
vepov mast
rostlinn olej
mslo
vanilinov cukr
mlet cukr


Vroba

Z drod,mlka a krystalovho cukru se piprav kvsek, smch se s moukou, pid se krystalov cukr, loutky a blky, sl a ostatn inkredience. Ve se smch a piprav se na jemn tsto, kter se nech pi pokojov teplot nakynout. To se pot rozdl na bochnky o hmotnosti 250g -500 g, z kterch se vyvl pletenec. Ten se nech jet trochu nakynout a pak se nat na devn, pomastn trdlo poloen na kopyt.
Natoen pletenec se pote rozlehanmi blky, posype se rozlehanou sms oech a pee se na slavm ohni pi stlm oten s obasnm pomatnm a do podoby zlatav barvy. Upeen trdelnk se nech vychladnout a posype se mletm cukrem smenm s vanilinovm cukrem.

Zdroj receptu:/www.skalicky-trdelnik.sk/
Foto: Slovensk agentura pre cestovn ruch


Vytisknuto dne 29.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku