�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


okoldov krlovstv

Autor: Petra Prospchov
Datum vyd�n�: 07.04.2011
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1544

To plat i pro vtinu dort. Na surovinch je nikdo neoidil, ada z nich vak m pli such zklad. Teba okoldov ez vynik skvlou npln z kvalitn tmav okoldy, ta je vak obklena prv suchmi plty tsta.

fiogf49gjkf0d

okoldov cukrrna na praskm Smchov na prvn pohled psob, jako kdyby piputovala asem z dob prvn republiky. Starosvtsk vvsn tt dsledn ignoruje reflexn barvy, kter skoro vem tuzemskm cukrrenskm podnikm jako uniformu pikla njak kreativn due, toho asu pedvkovan punovm ezem.
Prvorepublikov je i interir okoldov cukrrny: na krmov blch policch je vyskldn porceln jemnho vzoru a pastelovch barev. Hrnky si pmo kaj o to, aby je nkdo naplnil horkou okoldou, kter pat mezi mstn speciality.
Volit mete z mln a hok varianty, v obou ppadech dostanete koflk pln hust tekutiny pln chuti jako vystien z knek od Astrid Lindgrenov. Zdej hork okolda je jednodue dokonal a chvatn chuov zitek neprzn epice rostlinn "lehaky" ani toping z tuby, nepochopiteln modly ady provozovatel tuzemskch cukrren.
okoldov cukrrn vbec schz vtina nevar typickch pro jej konkurenci. Obsluha je ptelsk a radostn se zkaznky rozprv o okold, v dortech nenajdete stopu po margarnu i jinch nhrakch a za pultem je rozloit profesionln kvovar, kter nepoznal, jak chutn pepraen levn kafe z diskontu.
K tmto pednostem mete pist jet pravideln degustace pikovch okold a tak atrakci v podob domc vroby pralinek, kter se odehrv pmo ped zraky host v zadn mstnosti okoldov cukrrny.
Pralinky maj ve smchovskm podniku chutn, dokonalosti hork okoldy vak nedosahuj. Spolenm neduhem vtiny z nich je zbyten tun zklad pro okoldov skoepiny, kter jim ve vsledku ubr na dokonalm lomu a kupavosti.
Podobn je to i s dorty a zkusky: rozhodn pat k praskmu nadprmru, ke pice vak nikoliv. Zdej vtrnk m ukzkov tsto a uebnicov karamelov povrch, v ppad lehaky i nevraznho krmu vak za idelem zaostv. Na pl cesty zstala i baklava, kter je chuov vyladn, ale zbyten such.
To plat i pro vtinu dort. Na surovinch je nikdo neoidil, ada z nich vak m pli such zklad. Teba okoldov ez vynik skvlou npln z kvalitn tmav okoldy, ta je vak obklena prv suchmi plty tsta.
Vedle dort i zkusk, jim chyb vlhkost, vak v okoldov cukrrn najdete i takov, jim nen co vytknout. elv dort, ve kterm se setkvaj oky s thnoucm se karamelem, i okoldov francouzsk kol jsou dokonalm doplkem k lku hork kvy a zdej oechov koek pat k nejlepm, jak jsem ochutnala.
Na trochu mn jistm poli se zdej vrobna pohybuje, kdy pijde na extravagantnj dortov kombinace jako mk s citronem nebo maliny s kakaem. V tchto ppadech by bylo lep ubrat na fantazii a vce spolhat na osvden spojen. I kdy nkter vtvory z vitrny okoldov cukrrny psob trochu amatrsky, celkovmu obrazu podniku to nijak neubliuje. Sp to podtrhuje jeho domck rz, ke ktermu rozumn mra nedokonalosti pat.
Pednosti v okoldov cukrrn nad nedostatky jednoznan pevauj a v lt na jejich seznam pibv i nabdka kvalitn zmrzliny. Pat k tm mlo mstm v Praze, kde dostanete i kopeek ist mln bez pchuti, delikatesy, kterou ocen kad milovnk zmrzliny.

zdroj:ihned.cz


Vytisknuto dne 28.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku