�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Hygiena a myèka nádobí

Autor: J.P. Vìtrník
Datum vyd�n�: 16.06.2001
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=15

O názor na porovnání strojního a ruèního mytí nádobí jsme požádali vedoucí odd. hygieny a výživy MHS v Brnì MVDr. Ilonu Kružíkovou.

fiogf49gjkf0d

O názor na porovnání strojního a ruèního mytí nádobí jsme požádali vedoucí odd. hygieny a výživy MHS v Brnì MVDr. Ilonu Kružíkovou.
K zajištìní dokonalého omytí nádobí podle hygienických požadavkù není ruèní mytí považováno za dostateèné. Optimální pomìr dávkování mycích prostøedkù v bìžném provozu lze stìží dodržovat z technických i èasových dùvodù. K tìm je nutno ještì pøipojit i další záporný èinitel, kterým bývá mnohdy lidský faktor.
Do mycího procesu náleží oplachový úkon. Ten mùže být v ruèním provedení buïto nedostateèný, aby odpovídal hygienickému požadavku nebo nadmìrný, kdy zpùsobuje ekonomickou ztrátu.
Z hygienického hlediska je optimální teplota vody 70 - 80 OC. Pøi takovéto teplotì není ruèní mytí proveditelné. Již tento pouhý fakt posouvá strojní mytí oproti ruènímu nesrovnatelnì dopøedu.
A závìreèná fáze osušení nevyžaduje u myèky nádobí utìrku, která pøi ruèním zpùsobu je nezbytná. A utìrka, jak známo, se používá k sušícímu úkonu nesèíslnìkrát a obèas se s ní utøe i nìco jiného než k èemu je vyhražena. Též na ni nìkdy ukápne zbytek jídla a mùže dojít ke kontaminaci. K tomuto problému u myèky nádobí nedochází. Tolik tedy z hygienického hlediska.
Zhodnotíme-li strojní mytí s ruèním, mùžeme hovoøit jak o èasové úspoøe, tak i finanèní. K té druhé náleží i úspora obsluhy oproti ruènímu mytí.
Porovnáme-li myèku nádobí s klasickým mytím, tak strojní zpùsob pøedèí ruèní ve všech smìrech.
A závìrem bych pøipomnìla ještì psychologický aspekt pøi hygienické kontrole. Že majitel, který je vlastníkem funkèní myèky nádobí, mùže pøi kontrole poèítat s tím, že má o problém ménì.

Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku