�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


CULINARY WORD CUP LUXEMBOURG - zahájení

Autor: Jiøí Øezáè z Vìtrníku
Datum vyd�n�: 30.11.2010
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1464

Pøedmìtem této pozornosti byl nový smìr vývoje ve svìtovém orgánu WACS, který v novém olympijském období vnesl do svìtových soutìží èerstvý vítr v podobì úpravy pravidel národních týmù v kategorii teplé kuchynì.

fiogf49gjkf0d

11. roèník svìtového kulináøského poháru v Luxemburku pozval po ètyøech letech svìtovou gastronomickou elitu do svých ochozù k velikému soutìžnímu chodu, náležící svým významovým objemem k nejvìtší kulinární soutìží svìta, kterou pøezaøuje svou záøí významu pouze erfurtský olympijský plamen. Jedenáctý stupeò lucemburského vývojového chronometru mìl pro tentokrát svùj významový efekt, oèekávaný všemi zúèastnìními aktéry s velkým napìtím a zvìdavostí. 
Pøedmìtem této pozornosti byl nový smìr vývoje ve svìtovém orgánu WACS, který v novém olympijském období vnesl do svìtových soutìží èerstvý vítr v podobì úpravy pravidel národních týmù v kategorii teplé kuchynì. Jednalo se o zákaz jakékoli úpravy pokrmù a veškerý surovinový produkt se musel upravovat výhradnì v místì soutìžního dìje.

 
 

Culinary World Cupu 2010 v Luxemburku se zúèastnilo cekem 26 seniorských a 10 juniorských národních týmù.  Zde je nutná jedná poznámka. Pokud budeme naše, tj. èeské juniory brát za národní družstvo, což i èiníme, tak se nám poèet zvýší na 11 úèastníkù. Ale pokud díky pøihlašovací pøesmyèce našich mladých reprezentantù, která je zaøadila mezi týmu regionální, budeme i takto brát, tak se podržíme èísla rovné desítky a navýší se nám tak poèet soutìžících v juniorských regionálních týmech o jedno, což tak i èiní oficiální tisková lucemburská úèastnická svodka.
V týmech regionálních zaznamenal lucemburský šampionát poètu 44 seniorských a 9 juniorských družstev. V národních vojenských týmech soutìžilo celkem 9 vojenských soutìžních jednotek.
V cateringovém  zápolení se utkalo 9 spoleèností.
Kuchaøù jednotlivcù se na letošním Lucemburku sešlo celkem 115 úèastníkù a na cukráøském seznamu byl zapsán celkový poèet 22 individualit.
Kategorie D1 a D2 neboli soutìží ve vyøezávání z ovoce a zeleniny pøípadnì tvorby z jiného druhu surovin,  mìla tolik aktérù, že jejich seznam do doby vyhlášení výsledkù nebyl oficiálnì vydán.

Kompenzaèním ekvivalentem zpøísnìných pravidel byla rozšíøená úèast šestého soutìžícího v kuchaøském studiu, kdy se do práce zapojil i døíve „nehrající“ kapitán týmu.
Dalším posunem, který charakterizoval letošní Luxemburk, bylo pøiblížení zaèátku zahájení na jedenáctou hodinu, oproti ètrnácti hodinám odpoledního èasu, které byly poèátkem soutìžního dne v roèníku minulém.
Celkem 26 národních týmù pøijelo bojovat o prùbìžný primát nejlepších kuchaøù svìta, z nichž osm družstev dosáhlo alespoò na jednu zlatou medaili a 6 týmù se ozdobilo dvojím ziskem zlatého ocenìní.
Pozoruhodností byla neúèast obhájce minulého lucemburského vítìze seniorského týmu Norska, který by býval pøijel i s gloriolou olympijského prvenství z posledního Erfurtu. Marná byla snaha naší redakce po zjištìní hodnovìrného údaje dùvodu neúèasti nejbohatší skandinávské zemì, kdy vypovídající údaje mìly veskrze protichùdné argumenty, které ve svém souhrnu dávaly tušitelnou domnìnku, že do døíve dobøe promazaného norského kulinárního soukolí se dostala pøímìs písku - zøejmì týmových neshod - , která zadøela její dosavadní rychlíkový chod svìtovými soutìžemi.
Kuriózním dùvodem neúèasti dalšího Skandinávce Dánska v teplé kuchyni – jak jsem koupil, tak i prodávám -  byl prý dùvod, že jejich kapitán otevírá hospodu, kdy tím pádem nebyl prostor pro sestavení vhodného týmu pro tuto soutìžní disciplínu?!?
Turci vyjeli na soutìž tohoto typu poprvé a byli tak dalším „jednorukým“ úèastníkem, jenž absolvoval pouze jeden díl soutìžního zadání, v jejich pøípadì pouze studené.
Podle hodnotících vyjádøení odborných komisí, byla možná nástraha nových pravidel naprostou vìtšinou týmù zdárnì pøekonána a neovlivnila jejich výkonnost. Ovšem i v tomto pøípadì se ozval dobøe známý neduh nìkterých týmù, které se nedokázaly popasovat s pøekladem nových pravidel a pøijely se starou znalostí soutìžní legislativy, kdy nad novým stavem vìci, a týmovým rozpoètem, zalomily hoøce rukama, jako chorvatský tým, který si pøivezl 120 kusù pøedpøipravených køepelek, které mohl nakonec vhodit do luxexpových popelnic.
Dalším novým pozoruhodným úèastníkem byl druhý, a v brzké dobì díky své demografické explozi i první nejlidnatìjší stát svìta, Indie, který pøijel na zkušenou v juniorské kategorii, jenž i když pro tentokrát nic neukázal, mùže po nìjaké dobì vytáhnout rùžky dosti zajímavým zpùsobem.

O souhrn vstupních poznatkù a zámìrù jsme v exkluzivním interview požádali prezidenta svìtové organizace WACS Gissura Gudmundssona.

Pane prezidente, co oèekáváte od letošního roèníku Culinary World Cupu 2010 v Luxemburku?
Vìøím, že uvidíme opravdové vaøení, a to zejména v oblasti horké kuchynì. Zmìnili jsme propozice a jsem pøesvìdèen, že zmìnou v tìchto standardech dosáhneme výraznì vyšší úrovnì v soutìžní kulinaøinì a to nejenom na tomto svìtovém poháru, ale celosvìtovì i v dalších oblastech kuchaøské èinnosti.

Bezesporu je to vhodný poèin, který pøispìje k zatraktivnìní a navýšení kulinárních soutìžních hodnot, ale je pro mne osobnì pøekvapením, že nìkteré týmy pøijely soutìžit v duchu ještì pùvodních pravidel a jsou rozèarovány nad daným stavem vìci.
Jedná se jednoznaènì o vnitøní problém jednotlivých zemí, že neinvestují prostøedky do pøekladatelù angliètiny, a že si dokumenty, které jim zasíláme s pøedstihem, dùslednì nepøekládají.

Pane prezidente, byla tato zmìna pravidel pøímo vaše osobní aktivita?
Jedná se o rozhodnutí, které pøijal náš výbor. Tohle usnesení bylo konzultováno s nìmeckou IKOU, rovnìž tak i zde a postupnì by se tato nová propozièní opatøení mìly implantovat jako trvalá zmìna soutìžních pravidel.

Bude tato zmìna zaøazena i na olympiádì za dva roky?
Ano, bude.

Ekonomický chod hospodáøské situace u vás na Islandu byl ovlivnìn bankéøskými machinacemi. Do jaké míry tím byla ovlivnìna i èinnost gastronomie?
Je to do znaèné míry podobné jako v jiných zemích, kdy podpora je ve všeobecném pohledu chudší. Ale pøesto neskládáme ruce v klín a stav i tohoto druhu nouze je výzvou pro naše kuchaøe k vyjetí do svìta za ziskem poznatkù i hmotných prostøedkù. Jak vidíte i pøes uvedené ekonomické potíže jsme zde a budeme bojovat o nejvyšší mety.

Nové soutìžní pravidlo vysílá do kuchaøského boje dalšího èlena týmu, kterým byl døíve stojící kapitán nebo šéf týmu. V èem by se podle vás mìla do arzenálu pozitiv promítnout tato zmìna a chystáte do budoucna ještì nìjaké další úpravy pravidel?
Urèitì se jedná o pøínosný prvek, že všichni èlenové pro soutìžní kuchyni vytváøí celek, kdy tak dochází k vìtší kompaktnosti soutìžního družstva, která se urèitì odrazí i na výsledku. Ale nejedná se pouze o tuto zmìnu. V nastávajících letech chystáme další øadu nových soutìžních pøedpisù a to zejména ve studené kuchyni. Za souèasného stavu dochází k vyhazování pokrmù zhotovených za úèelem výstavních exponátù. A takto by se nemìlo s pokrmy zacházet.

Jakého podobu by tedy v souhrnu mìlo mít znìní takovýchto pravidel?
Jídla by mìla být jedlá a ne být pouze mrtvou hmotou. Na koneèné podobì jednotlivých detailù tìchto krokù se však bude muset ještì dùkladnì pracovat.

Objemová kapacita sálu pro vyhlašovací ceremoniál je tøeba v porovnání s olympijskou halou v Erfurtu podstatnì menší a dochází k jejímu pøeplnìní a trochu i  k personálnímu chaosu. Vím, že se jedná o otázku spíše pro lucemburské poøadatele, ale nehodlá WACS navrhnout i øešení v tomto smìru?
Máte pravdu, ale je to otázka ekonomických možností poøadatelù. Je na letošním roèníku názornì vidìt, že poøadatelé to mìli v tomto smìru pøed ètyømi lety podstatnì lehèí než je tomu letos, kdy poèet zúèastnìných zemí se zvýšil.
- Na tuto otázku odpovìdìl našemu médiu v pozdìjším interview øeditel lucemburského Luxexpa. - viz. pozdìji. -

Kuchaøská olympiáda se koná již po øadu let výhradnì v jedné zemi a jednom mìstì. Jaký je váš názor na zmìnu v tomto náhledu?
I já bych rád tento stav zmìnil, ale v této dobì je nìmecká asociace  výhradním majitelem znaèky IKA, tedy poøadatelem olympijské soutìže.
Ovšem pokud se chceme rozvíjet, tak tuto vrcholovou soutìž bychom mìli posouvat po celém svìtì, aby tak olympiáda a potažmo i tím vztah ke kulináøským soutìžím a gastronomii vùbec, byl popudem pro další masy lidí na celém svìtì.

Èeský prezident naší asociace se stal øeditelem organizace WACS pro centrální Evropu. Pokud jste mìl možnost sledovat jeho dosavadní práci, jak byste ji zhodnotil?
Velmi dobøe a jsem velice potìšen, že Miroslav (doslovnì) akceptoval tuto funkci, což pokládám za pøínos nejenom pro vaši zemi, ale pro zapojení se do spoleèné práce pro tuto èást Evropy.

- pokraèování -


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku