�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Petr VLSEK - len Nrodnho tmu AKC R

Autor: Ji ez z Vtrnku
Datum vyd�n�: 29.11.2010
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1463

Nu a poloit otzku na tma velkho snu reprezentanmu kuchai a jet navc rybi, tak je zejm, e odpovd by byla ken zlat rybka, kter by se mu blytla na hrudi v podob zlat medaile, nejlpe t olympijsk.

fiogf49gjkf0d

Pijt ke kuchain jak slep k houslm

Petr Vlsek m oproti svm kolegm z nrodnho tmu, mimo jin, dv odlinosti. Je jedinm, kter nen prozatm fkuchaem, ale pouze Chef de Partie.
Tou druhou zvltnost, e je rovn jedinm, jeho manelka je profesn inn v gastronomii a to dokonce soutn, kdy si pipsala vtzstv v cukrsk tvorb na tma Mozart a Praha pi pleitosti 250. vro zrodu tohoto hudebnho gnia, kdy v seniorsk kategorii obsadila 1. msto.
Petrovou rodnou ekou je Vltava mon i teba Boti -, kdy zmrn uvdm tento prask potok, aby bylo ozejmno, e pochz z Prahy, ve kter pobv do dnench dn.
Kdy se u Petra chlil as k rozhodnut pro budouc profesi, nedokzal na tohle tma ct jedin profesn nzev, kter by ml vyplovat podstatnou st jeho nastvajcho ivota. Ze shluku rodinnch hlav vzeel nzor, co teba na kuchae? Petr ml jet pedtm variantu volby jaksi veejnoprvn koly, kter ji svm nzvem v nm nezanechala jedin nznak stopy zjmu. Pedstava kuchask prce mu byla mnohem bli a srozumitelnj, protoe za dobu svch, v t dob necelch patncti rok, ji nco ochutnal a pojedl, take na dotaz tto profese dolo k jeho souhlasnmu pokynu hlavou.
V praskch Dejvicch se v t dob nachzel hotel, kter je na tomt mst sice do dneka, ale tenkrt znl jeho nzev International, kter pro zjemce studia v jeho prostorch pichystal poznvac akci Den otevench dve. Hotel, nesouc souasn nzev Hotel Crowne Plaza Prague, byl vystavn ve velkolepm duchu a pozdji byl dokonce vyhlen za nrodn pamtku, hovoil svou vnitn mluvou pesvdivosti a jeho image nala shodu s hochovmi rodii a i jm samm.

Nap praskmi restauranty a ne ledajakmi

Take tedy takto Petr Vlsek piel ke sv profesi. V Internationalu proil kuchtk prvn rok, kter mu poslouil k poznatkm, s m vm se kuchaina ve svm zkladnm rozmru vyznauje a v roce druhm, ji s notnou dvkou prpravy se podle vunho scne pemstil do Restaurantu Flamb na Starm Mst praskm. Dal psobit bylo nedaleko, a to v Obecnm dom, poslze probhl dejvickm hotelem Schweiger, a po absolvovn poznvacho koleka se ve tetm ronku vrtil tam, kde zaal, do hotelu International.
Pechod ze zkladn koly, asi vtinou devk tak touebn oekvan, do vun praxe, kde kolegov ji nejsou pouze vkov vrstevnci, ale i o mnoho star kuchai, byl pro nkter peskokem pes hranici osobnho rekordu a dal mnohm zabrat. U Petra Vlska tomu nebylo jinak a nejednou musel siln zkousnout zuby, kdy syrov podoba novho ivota byla trochu silnm soustem. Ale mld je ohebn a pokud je u nho patrn snaha, tak se sem tam njak nedostatek promj i u tch psnjch koleg.
V Petrov mysli po skonen uebnho pomru zahlodala mylenka na studijn nstavbu, ale jak npad piel, tak i zase odeel, aby se poslze vrtil, a to na dlkovou hotelovou kolu v dob kdy bude pomalu zakonovat tet dekdu svho ivota.
Co dl, respektive kam jt po skonen oborov vuky nebylo pro Petra nijak sloit rozhodovn, protoe posledn plrok nabral zkuenosti ve Flamb a tak se rozhodl si je jet njakou dobu prodlouit, a to na dobu t msc. Ale za nedlouho provd Petr kuchyskou rodu do ji mu znmho Obecnho domu.

Ve spolku velkch jmen

A tak nebo tak, v kadm ppad obma restauracm velely vznamn, osobnosti, ktermi byli Duan Jakubec i Ji Krl, kapitni nrodnho tmu, co pro elva kuchask nauky byla kola nad kolu. Ale ani pot pohyb za novmi poznatky u mladho kuchae neustal a pemstil se do Sovovch mln, kde foval Pavel Sapk, kter ml t kuchask ostruhy broueny ast v reprezentanm celku.
Sovovy mlny jsou velkou praskou histori, kdy proly mnohou rekonstrukn renesanc, jej vsledek m dnen podobu muzea a galerie modernho umn. V tchto prostorch se rovn nalz i stejnojmenn restaurant, kterm proel zrove i nejeden esk kulinrn zstupce reprezentan scny. A pprava i servis pokrm zde podvanch, mla  tm pdem i psn kritria, kter musela odpovdat image tohoto historickho zazen.
Tedy i Petr Vlsek byl poctn monost asti psobit v historicky vznamnm arelu na n ostrovn Kamp. Tam ml tvr repertor rozdlen na studenou kuchyni a na plohy. fkucha Sapk se vak pemisuje o dm dl, do restaurantu U Zlat studn a ji dobe zabhnutho a spolehlivho kuchaskho juniora si bere s sebou.
Jiste takovto poin je pro Petra Vlska velkm osobnm ocennm.
A nejenom ocennm, ale i svenm nronjch kuchaskch kon a jmenovn do pozice parka.

Ve mv sv skal, kter tu jsou proto, aby se pekonvala

Prvn pohled v souvislosti s tolika pesuny by mohl zavdvat vahu, e zde muselo dochzet k velmi nron adaptabilit na odlin varn repertor, kdy co restaurace, to odlin jdeln lstek a t i fkuchai, kdy kad musel mt zkonit odlin rukopis sv tvorby.
Tomu sice i tak bylo, ale ve mlo jedno pojtko, kter celou problematiku tak trochu rovnalo do jedn pmky, kterou byla do urit mry shodn osnova systmu francouzsk kuchyn.
Sovovy mlny se pkladn vyznaovaly konceptem renesance esk gastronomie, co v praxi byla prava esk klasiky do modernho kabtu. V konkrtnu lze hovoit o candtu s kapustou, v nabdce se t objevila klasick bramborov polvka, nebo konfitovan kachn stehno s knedlkem.
Dal jdla mla mezinrodn charakter, tedy nco na zpsob jako u lingvistiky, kdy je jednotn jazyk anglitina, ale ten kdo ji vldne, ji trochu
pozmuje pzvukem svho rodnho jazyka. Prost, lo to.

Sout bv nstavbou sama sebe

Petr Vlsek vstoupil na soutn scnu ve tetm ronku uebnho oboru na souti mladch nadj Gastrojunior a probojoval se nronm pedkolem do brnnskho finle a umstil se s celkovm bramborovm spchem, ale ve zlatm psmu. Pot nsledoval GastroHradec, kter Petr navtvoval v dob skulin jeho asovch monost, odkud si nejvt metu odv v podob zlatho spchu. Potud psob Petr Vlsek jako slov hr gastronomickch sout.
Rok 2009 byl rokem pro slibn se rozvjejcho soutka zlomovm obdobm. Zapinily se o to dva ivotn skutky. Tm prvnm bylo sezdn se s ptelkyn Lindou, o kter ji byla zmnka v zhlav lnku a kter svmu mui povila dceru Nelly.
Tou druhou vznamnost bylo obdren nabdky ke vstupu do nrodnho tmu.
Pedehra vstupnho dje mla obligtn podobu v ukonen psobnosti reprezentanho drustva po jeho tylet period, porada se svm fkuchaem a rovn koncm lenem nrodnho celku a odesln dosti na sekretarit AKC R coby uchazee o vstup do A tmu esk reprezentace. Ve strunosti eeno, odpov mla po vstupnm rozhovoru a dalch nezbytnost spojench s tak vysokm postem jedno podstatn slovo, kterm bylo, ano. Prvn soutn kolektiv a rovnou nrodn tm, je urit skokem pes hodn vysoko nastavenou laku.
V takovto chvli a stavu vznik otzka, jak doke psychosomatick systm takto nhle zatenho jedince, takov npor unst?
Slovstup z hlediska jednotlivce by svdl k domnnce, e dotyn odpovd, samozejm myleno v hrubm pojmu, pouze sm za sebe a nen zaten kolektivn odpovdnost. Ale u Petra Vlska je pravdou opak, kdy zhmotnn sla kadho jednotlivce do kolektivnho tahu, jej zbavuje  enormnho tlaku psychick zte, kterou pocioval ve vt me prv naopak ve svm vystupovn jednotlivce. K tto problematice lze dodat, e se t mnoh odvj od veliiny, kter je jednou vbec z nejdleitjch faktor kolektivn prce, a j je tzv. kolektivn duch.
A ten, dle Vlskovch slov, je v tomto tmu na takov rovni, e vytv kvalitn psychick zzem, dky nmu se da pekonvat drtiv tlak psychiky, jen doke lidskou dui nkdy spoutat jako pavuina svou ob.
No a somatick strnka odlinosti u nebv tak vrazn, protoe i v kolektivnm soutnm pojet je kad zase svou osobnost, kdy svj vytvoen produkt pouze spojuje s celkem s piblin obdobnm energetickm vdejem jako pi slov tvorb.
Prvn zahranin start reprezentanho novice se odehrl v Singapuru a rovnou ve vznamnm a nronm men kulinskch sil, kde hjil pedkrmovou pozici s tmatem mousse z uzenho pstruha, rolkou z lososa a el z erven epy. A ve studen kuchyni mu pipadl kol tvorby tchodovho menu. Pro Petra to byl prvn zahranin start a rovnou s clovou stanic soute takovho vznamu. Ostatn i sama atraktivnost a t vzdlenost v dlavch Zadn Indie, byla pro mladho kuchae novinkou, protoe jeho dosavadn cesty mly akn rdius maximln po Chorvatsko.  Mt v dom mal dt je znan asov vazek a jet navc, kdy i manelka se ji zapojila do pracovnho procesu. To potom pijde k dobru ochotn babika, jej vpomoc mv v asov tsni mlad rodiny hodnotu babiky vpravd pohdkov.
Dalm prubskm kamenem soutnho umu Petra Vlska byla posledn sout Kucha roku s jeho finlovou ast. Tohle vbec jedno z nejvtch kuchaskch kln jednotlivc v tepl kuchyni, je vlastn hvzdicovou svtovou sout, kdy tuzemt vtzov kad zastnn zem postupuj do prbnch kontinentlnch finle, z nich se vykrystalizuje skupina, a to ji ryze svtovch finalist, kter si to mezi sebou rozd o titul nejlepho kuchae planety.
Tato sout m v rmci sv nronosti, specifikum v cukrsk tvorb, kterou posuzuj cukrt specialist, kdy kucha je v tomto oboru, kdy nechci ci doslovn amatr, tak urit ne profesionl.

Sen o zlat ryb

Kuchai a obzvl᚝ reprezentan, se svmi zbavnmi konky moc velk problmy nemaj, protoe na n maj mlokdy njak as. Petr Vlsek mezi nimi netvo vjimku. Take jeho doba rybaen mv ji pouze stdmou podobu, mv-li nkdy vbec jakou, a floorbal si Petr tak maximln promtne ve vzpomnkch. A rovn v ase minulm lze hovoit o jeho kdysi ast jzd na kole, kterou v dnen dob spat spe pi njakm sportovnm penosu.
Mylenka budoucna v podob zisku mety se u Chef de Partie Vlska nabz samovoln, a je j stanut v pozici fkuchae, co by u nho jist nemlo bt dnm problmem a zejm se tak v blzkm asovm horizontu i stane. Jist, e zrak zjmu zailh po vlastnictv njak, teba men, ale pkn restaurace. Ale zkuen profesionl velmi dobe v, co ve se za rozafnm posezenm host a za kvalitnm pokrmem v pkn vypadajc kuchyni a restauraci skrv a v jak hodnot rizika je ve vykoupeno.
Proto se ped realizac takovho pedmtu zjmu, jeho zrak radji odvrt do smru jinho pohledu. vaha tohoto zmru nebyla sice vykrtnuta ze seznamu osobnch pn natrvalo v pedstav, e manelka je rovn od fochu, kdy by se i j lbila njak tuln kavrnika, ale pokud by snad tomu tak mlo bt, tak radji a nkdy pozdji.
Nu a poloit otzku na tma velkho snu reprezentanmu kuchai a jet navc rybi, tak je zejm, e odpovd by byla ken zlat rybka, kter by se mu blytla na hrudi v podob zlat medaile, nejlpe t olympijsk.
Pn tohoto druhu, na rozdl od pn pohdkovho nen nesplniteln. Prostor pro jeho realizaci se ji kvapem bl a doba do podn ptho ronku kuchask olympidy, je ji za necel dva roky.


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku