�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


V cukrrn od nevidm do nevidm

Autor: Olga ermkov
Datum vyd�n�: 09.11.2010
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1452

Tak zahranin nvtvnci esk republiky nai klasickou cukrainu vyhledvaj. Trubiky, vtrnky a vbec vechny staroesk receptury jdou v naich cukrrnch nejvc na odbyt. Pouvm pouze mslo a klasicku lehaku, dn nhraky.

fiogf49gjkf0d

Cukrrny jsou v naem podvdom spojeny zejmna s letnm obdobm, kdy sem zajdeme hlavn za zmrzlinou. Lto vak nen jejich hlavn sezonou. V cukrrn je toti sezona cel rok. Potvrzuj to i slova jedn majitelky cukrrny U ns je volno jen pt dn v roce o Vnocch a pes Nov rok. Jinak mme oteveno kad den, cel rok. Ned se ci, e by pro ns nkdy zanala nebo konila sezona. Mme plno pod. Jen s tm rozdlem, e v zim se vyrb vce zkusk a mn zmrzliny, pes lto je vce zmrzliny, ped Vnocemi peeme ajov peivo. Jedin tlum nvtvnk zaznamenvme tsn po Novm roce. Vyuvme ho k nezbytnm udrovacm pracm, jako je teba malovn a podobn. Na nvtvnosti cukrrny se podl tak to, jak je zrovna venku poas. Kdy je horko, jdou lid k vod a na zmrzlinu si pijdou, a kdy se odpoledne vrac. Ani zimn extrmy nejsou dobr. Cukrrn se nejvc da, kdy je tak akort. Lid si vyjdou na prochzku a stav se pro nco na zub.  Kdy bychom se podvali na nvtvnost cukrrny z hlediska dn v tdnu, je nejvt poptvka po sladkostech pravideln ve tvrtek, v ptek a o sobotch a nedlch. Ped vkendem peeme pravideln dvojnsobn mnostv, od pondl do stedy je to trochu klidnj, upesuje majitelka cukrrny.

Cukrrna je stediskem modernch technologi

Zadit si cukrrnu vyaduje krom zvldnut cukrskho umn, manaerskch schopnost a velkho naden i pozen cel ady technologi. Pi prohldce zzem provozovny, kde vechny ty laskominy vznikaj, zjistte, e bez modernch technologi to dnes nejde. Stoj sice hodn penz, ale vyplat se, tvrd cukrka. Modern stroje zvldnou velk kus prce, navc je jejich pouitm  zajitna pedepsan hygienick rove a postupy. Zmrzlina vyroben ve specilnch pasterizrech je nejenom chutn, ale hlavn zdravotn nezvadn, a o to jde pedevm. Technologie nejsou pedepsny zkonem, ale jejich pouitm se hodn vye. Jen namtkov z nich jmenujme: pastry na zmrzlinu a krmy, vrobnky zmrzliny, vitrny, roboty, pec, pstroj na vlen tsta, tempertor okoldy aj. V prodejn maj sv msto i kvovar a ei na pomeranov dus.

Vlastn prostory nad zlato

Vhodou kadho podnikatele je mt provozovnu ve vlastnch prostorch. Krom toho, e odpad problm s placenm mnohdy pedraenho njmu, vznik i monost zadit si ji technologiemi na mru a jt vce s dobou. U nkterch cukrren si nvtvnci vmaj jejich zdnliv nepochopiteln stagnace. Interir se nevyvj, zkusek zde jte u bufetovch stol na stojka. Pinou stagnace je pravdpodobn vysok njem, kter v provozovnch je. Provozovatel nemaj zjem investovat, nebo kdyby dostali z prostor vpov, co by s technologiemi drami ne men dm dlali? J vechny ty stroje poizuji proto, e jsem jednak zaplen fanda a jednak proto, e jsem si ji vychovala sv nstupce. Jsou jimi moje dcera a vnuk, k cukrka, kter v oboru pracuje u pes 30 let. Hodn zle i na poloze provozovny. Cukrrna pat do centra. V sdliti nem moc anc. Tam zajdou mon dti po vyuovn na zmrzlinu nebo o vkendech rodinky pro zkusky. Vyzkouela jsem si to sama na vlastn ki. Pracovn doba nekon v cukrrn derem 18. hodiny. Pot, co odejde posledn host, mus se ve  poklidit, s neprodanm zbom naloit, jak to pedepisuje zkon, a nachystat ve potebn na druh den. Vyizuje se tak paprovn a ve, co je poteba. Zanedbat hygienu pstroj by i jedin den me znamenat katastrofu. A u z hlediska hygieny, tak i provozuschopnosti pstroje.

Typicky ensk prce?

Cukraina je dnes u ns spojovna vce se enami. Kdy ale vyjedete do zahrani, teba na vstavu do Rimini, zjistte, e jinde je tento obor vsadou mu. U ns tomu tak dve tak bvalo. Ale u se to snad zan obracet. Mj vnuk je toho dkazem. Bohuel se vak stle astji setkvm se sniujc se rovn znalost nkterch u, stuje si cukrka, kter se dodnes obrac pro radu a inspiraci ke znalostem naich prababiek, shrnutch v publikaci eskoslovensk cukr z roku 1928. Jsou tam cenn rady a zkuenosti, kter by mli vichni cukri znt.

Nen nad domc cukrov

Do svta cukrren se vkrdaj podobn jako do dalch odvtv polotovary veho druhu. Dnes existuj zlepujc ppravky snad na vechno. J na to mm vak svj nzor. Pouvm pouze mslo a klasicku lehaku, dn nhraky ani polotovary. Dealery s takovmi produkty obvykle ani nevyslechnu. Moje vrobky jsou mon pracnj, ale chutnj a zdravj. Jt touto cestou bych doporuila vem, kdo se chtj v cukrskm oboru uchzet o sv msto. Zkusky pln chemickch psad pece nemohou zdrav nijak prospvat. Chemick zkusek z polotovaru um udlat kad, ale cukraina to je nco vc, k cukrka, kter raz heslo co neumme sami vyrobit, to neprodvme.  esk cukraina m vysokou rove a je velmi dobe hodnocena tak na mezinrodn rovni. Svd o tom mj. i spchy eskch cukr na zahraninch soutch. Tak zahranin nvtvnci esk republiky nai klasickou cukrainu vyhledvaj. Trubiky, vtrnky a vbec vechny staroesk receptury jdou v naich cukrrnch nejvc na odbyt.

Nejmlsnj jsou mui

Sloen klientely cukrren je vemi pestr. Akoli by se na prvn pohled zdlo, e na sladk jsou hlavn eny a dti, najde se i spousta mlsnch mu. J vdycky km, e u ns je vc chlap ne v hospod, k s smvem zkuen cukrka. A kter zkusek je nejoblbenj? Nejvc na odbyt jde asi klasika vtrnky a trubiky.

zdroj: Gastroplus


Vytisknuto dne 24.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku