�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Kakao a èokoláda v mantinelech

Autor: red.
Datum vyd�n�: 26.07.2010
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1420

Èokoládová hmota je smìs kakaové hmoty a cukru s pøísadou nebo bez pøísady kakaového másla. Èokoládový prášek je èokoládová hmota zpracovaná na prášek.
Kakaové máslo je tuk získaný z kakaové hmoty, upravené na rozpustný nebo nerozpustný stav.

Import èokolády a kakaa do Evropy probíhal ve zjednodušené formì již za Kryštofa Kolumba, ale v té dobì neumìl kakaový produkt nikdo zpracovat a tak upadl do zapomenutí. Zakrátko poté v roce 1509 moøeplavec Cortéz, který byl pokládán Aztéky za oèekávaného boha moudrosti, jenž nauèil domorodé indiány pìstovat kakao, si povšiml, že po vypití kakaového nápoje jeho vojáci mnohem lépe snášeli  útrapy vysilujících pochodù a pøivezl kakaové boby do Evropy, kde v opatství Zaragoza došlo k prvnímu písemnì doloženému zpracování kakaové suroviny do jakési podoby èokolády. Skuteèná èokoláda se zaèala vyrábìt zakrátko poté.

Teprve ve dnech 21.-23. srpna roku 1911 stanovil bernský mezinárodní kongres ve Švýcarsku definici podoby èokolády a kakaa. Usnesení bernského kongresu bylo pøezkoumáno a schváleno 8.-11. záøí toho roku v Antverpách.

 

Kakaová hmota

  • Kakaová hmota je výrobek získaný rozdrcením pražených nebo sušených loupaných kakaových bobù, zbavených slupek a klíèkù a co nejdokonaleji proèištìných.
  • Tento výrobek mùže být rozpustný (preparovaný) nebo nerozpustný.
  • Protože úprava alkalickými slouèeninami kyseliny uhlièité nebo alkáliemi je rázu výhradnì technického, nemùže být kakaová hmota upravená podle pøedpisù a tudíž pøevedená na rozpustný stav, diskvalifikovaná jako neporušená potravina ve smyslu zákona a zvyklostí. Mùže být tedy právem oznaèená jako neporušená.
  • Podle úèelu použití mùže být ke kakaové hmotì pøidáváno libovolné množství kakaového másla.

Kakaový prášek

  • Kakaový prášek je kakaová hmota, èásteènì nebo zcela nezbavena oleje a zpracovaná n prášek.
  • Kakaový prášek  pøevedený do rozpustného stavu alkalickými slouèeninami kyseliny uhlièité nebo alkáliemi èi jakýmkoli jiným zpùsobem, je považován za rozpustný nebo k rozpuštìní zpùsobilý. Jelikož úprava alkalickými slouèeninami kyseliny uhlièité, nebo alkáliemi je rázu výhradnì technického, nemùže být kakaoví prášek, který byl podle pøedpisu pøeveden do rozpustného stavu diskvalifikován jako úplnì neporušená potravina ve smyslu zákona a zvykù. Mùže být tedy právem oznaèován jako neporušený.
  • Množství soli kyseliny uhlièité, nebo alkálií, potøebných k této úpravì nemá pøekroèit 5,75g uhlièitanu draselného nebo pøimìøené množství jiné alkalické slouèeniny kyseliny uhlièité na 100g kakaa, pokud je suché a zbavené tuku.

Kakaové máslo

  • kakaové máslo je tuk získaný z kakaové hmoty, upravené na rozpustný nebo nerozpustný stav.

Èokoládová hmota a èokoládový prášek

  • Èokoládová hmota je smìs kakaové hmoty a cukru s pøísadou nebo bez pøísady kakaového másla. Èokoládový prášek je èokoládová hmota zpracovaná na prášek.
  • Podle požadavkù výroby mohou být èokoládová hmota a èokoládový prášek vyrábìny z kakaové hmoty, èásteènì zbavené oleje.
  • Souèet kakaové hmoty a kakaového másla obsažených v kakaové hmotì a èokoládovém prášku má èinit alespoò 32%


  • mléèná èokoláda je smìs kakaové hmoty, kakaového másla a cukru s pøidaným mlékem nebo s mléèným práškem. Mléèná èokoláda má obsahovat dohromady alespoò 2,5% kakaové hmoty a kakaového másla.
  • mléèná èokoláda oznaèená jako taková má obsahovat nejménì 12,5% mléka nebo mléèného prášku.
  • mléko používané pøi výrobì èokolády nesmí obsahovat žádný prostøedek antiseptický jakéhokoliv druhu.


  • Je téže povahy jako hmota èokoládová.
  • Je dovoleno pøidávat v polevì madle, lískové oøíšky, mléko, mléèný prášek bez zvláštního oznaèení v pomìru nepøesahující 5% prodávané váhy. Každé pøimísení jiných výrobkù musí být èitelnì uvedeno na obalu i na fakturách.

    Aromata

    • Aromata používaná pøi výrobì èokolády a kakaa, musí pocházet z látek zdraví neškodných. Bernský kongres se usnesl neomezovat pojmy:
      1. èokoláda fantastická a pøepychová
      2. èokoládové bonbony
Poleva
Mléèná èokoláda

Vytisknuto dne 20.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku