�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Krka mus zvonit

Autor: Petra Prospchov
Datum vyd�n�: 20.07.2010
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1418

Rno u sta formy s tstem vloit do trouby vyht na dv st stup a nechat hodinu pct. "Jet hork chleba vyklopte z formy a teprve potom jej nechejte vychladnout," popisuje osvden postup pekaka.

fiogf49gjkf0d

Domc chlb - Dnes pee Katarzyna Kordylewska

 

Mlokdy vypad pekaka Katarzyna Kordylewska tak starostliv, jako kdy pipravuje chleba. A nezle na tom, jestli se zrovna pout do vroby pecnu, jeho zkladem je drod, nebo zda pee klasick kvskov. "Udlat dobr chleba je kumt. Mus mt zvonivou krku, mus vont a nesm bt zdrcnut. Dleit je kad malikost," vysvtluje.
Kordylewska nejastji dl chleba kvskov, kter m vraznou, lehce nakyslou chu. Tu mu dv itn mouka, z n se kvskov zklad pipravuje. "Kvsek se d udlat i z penin mouky, ale itn lpe kyne," doporuuje pekaka.
Ona sama u kvsek nkolik let zadlvat nemus. "Zklad na ten svj jsem si pivezla z Polska, od jednoho pekae. Te se o nj jenom musm starat, aby nezael," popisuje. Kvsek me "umt", teba kdy zstane dlouho v neinnosti - alespo jednou za dva tdny je z nj teba nco upct a omladit jej.
Pokud nemte v okol pekae, kter by vm kousek kvsku vnoval, nen pli sloit si pipravit vlastn. "Na zklad potebujete itnou mouku a trochu vlan vody. Oboj vymchte do konzistence, jakou m smetana, a potom nechte dva dny vzchzet," l proces pekaka a pipomn, e dleit je budouc kvsek umstit na tepl msto a pikrt trkou. "Po dvou dnech by ml mt pirozenou zkvaenou vni. Pokud je ctit po octu, proces kvaen se nepovedl a je teba zat znovu. I mn se to u stalo," usmv se Kordylewska, v jej rodin pat domc chlb k tradinm receptm.

Kordylewska z kvsku nejradji pipravuje chleba se lnnmi semnky. Tsto vdy zpracuje veer, peliv rozdl do vymazanch podlnch forem a nech je v nich pes noc stt. "Stejn jako samotn kvsek mus bt na teplm mst," doporuuje.
Rno u sta formy s tstem vloit do trouby vyht na dv st stup a nechat hodinu pct. "Jet hork chleba vyklopte z formy a teprve potom jej nechejte vychladnout," popisuje osvden postup pekaka.
Kdy nen kvsek po ruce a ani nen as ho nechat dva dny vzchzet, nabz se jednoduch een. "Chleba mete upct i ze zkladu z drod," tvrd Kordylewska. Takov bochnk je hotov za pr hodin i s kynutm.
Na dobr chleba je vdy teba vzt pestou mouku. "Mouka se tak provzdun," zdvoduje pekaka. Stejn jako prost je dleit i teplota mouky - ideln je pokojov, tedy kolem dvaceti stup. Nen teba ji ohvat, sta mouku ped peenm nechat v misce hodinu stt na kuchysk lince.
Zkladem chleba z drod jsou krom kvasnic tak podmsl a olivov olej. Oboj by mlo bt oht na zhruba ticet stup. Pak u sta ob tekutiny smchat v di s horkm mlkem a pestou moukou. "J do droovho chleba vdycky pidvm jet slunenicov semnka. Je potom hutnj," popisuje Kordylewska svj obvykl postup. Jakmile slunenicov semnka zapracuje do smsi, spoj v druh misce drod s cukrem. Kvasnice s cukrem potom pid do de s ostatnmi ingrediencemi. Hotov tsto pak u jen sta dt vykynout. A to hned dvakrt. "Nechejte ho vykynout podobn jako tsto na buchty, potom dkladn propracujte a dejte znova kynout," rad pekaka. V obou ppadech by mlo tsto zvtit svj objem asi na dvojnsobek.
Jakmile tsto vysko podruh, nam Kordylewska ruce do oleje. "Takhle bochnk vypracujete nejsnz, tsto se nelep na ruce," vysvtluje a dv hmot charakteristick obl tvar. Pak se pecen sthuje na plech vyloen peicm paprem. Pekaka jet potr povrch bochnku blkem a sype kmnem. "Chlebu by mla stait v troub plhodina, ale asi deset minut ped koncem peen je dobr krku jet pokropit vodou - bude kupavj," uzavr Kordylewska chlebovou lekci.

Slunenicov chleba

1 kg polohrub penin mouky
1 lce itn mouky
10 dkg drod
2 lce podmsl
1 lce mlka
1 lika soli
petka cukru
1 sklenky olivovho oleje
2 hrsti slunenicovch semnek
kmn, blek

Pesejeme mouku a pidme do n hork mlko, tepl podmsl a olivov olej (oboj oht na cca 30 C) a nakonec slunenicov semnka. Ve promchme. Pak v misce spojme cukr a drod a pidme do tsta. Nechme vykynout. Kdy tsto vykyne, promchme je a dme kynout znovu.
Z takto nadvakrt vykynutho tsta zformujeme rukama bochnk. Pomaeme jej blkem, posypeme kmnem a dme na plechu, kter jsme vyloili peicm paprem, na ticet minut pct do trouby vyht na 220 C. Po dvaceti minutch peen troubu oteveme, chleba pokropme vodou a dme dopct.

Kvskov chleba

1 hrnku itn mouky na kvsek
1 hrnku vlan vody
3 sklenice polohrub penin mouky
1 lika soli
3 liky cukru
2 sklenky lnnch semnek
2 sklenky tepl vody

itnou mouku zalijeme vlanou vodou a sms vymchme do konzistence smetany. Dva dni nechme stt pod utrkou na teplm mst. Pak je kvsek hotov.
Smchme peninou mouku, sl, cukr a semnka. Nsledn rozmchme vodu se dvma lcemi kvsku a pidme do smsi.
Vt podlnou formu, jak se pouv teba na biskupsk chlebek, vymaeme a pipraven tsto do n vlijeme. Pes noc nechme leet na teplm mst. Rno dme na hodinu pct do trouby vyht na 200 C. Kdy je chlb upeen, vyklopme jej a nechme vychladnout.

Rada na zvr:
Kvsek z itn mouky a vlan vody vzchz dva dny, je teba ho nechat na teplm mst.

zdroj: ihned.cz


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku