�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Velikonon peen po polsku

Autor: Karel Drpal
Datum vyd�n�: 31.03.2010
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1375

Z tsta vyvlme dlouh vlec, kter nakrjme na 20 malch dlk. Kad dlek rozvlme na tenk vleek o dlce asi 35 cm a stome jidky do tvaru spirly (tvar m pipomnat stoen provaz, na kterm se Jid obsil).

fiogf49gjkf0d

Velikonon  peen  (Wypieki  wielkanocne)



Blc se velikonon svtky jsou asem, kter pin specifick, lidovmi tradicemi opeden pokrmy. Nkter jdla jsou typick pro jednotliv regiony i oblasti, nkter pekrauj i hranice sttu.
V polskm mst Skoczw, kter se nachz nedaleko naich hranic za eskm Tnem, vznikl zajmav mikroprojekt Transgraniczne tradycje kulinarne, tedy Peshranin kulinsk tradice, uren pro kadho, kdo rd va a preferuje regionln kuchyni. Bude realizovno nkolik workshop, zamench tmaticky k jednotlivm seznnm pokrmm bhem kalendnho roku.
Organiztorem tohoto zajmavho projektu jsou Beskidski klub kulinarny z msta Skoczw, msto Karvin a euroregion Tnsk Slezsko. Projekt je podpoen z fondu Mikroprojektu regionlnho peshraninho rozvoje Evropsk unie.
Prvn workshop Velikonon peen - Wypieki wielkanocne se uskutenil dne 17.3.2010 v Mstskm dom kultury ve Skoczw. Nvtvnci akce mli monost vidt a ochutnat pokrmy z tst, vztahujc se k tomuto asu, kter se pipravuj na polsk a esk stran hranice. Zajmavmi pokrmy polsk kuchyn, kter zde byly prezentovny, jsou szynka w ciecie murzin (unka zapeen v tst), mazurek miodowy (medov mazurek), pczki witeczne (svten koblihy) a wielkanocne jaja w kminku (velikonon vajka v kmnovm nlevu).  Polskm astnkm akce pak chutnala esk kuchyn, kterou jsem zde pipravoval: velikonon hlavika, jide, beskydsk oldra, mazanec a velikonon bernek.
Cel akce se tila velkmu zjmu obyvatel msta Skoczw (ptomen byl tak pan starosta), ale i zstupc masmdi. Cel workshop natela regionln televize. Byli zde zstupci odbornch gastronomickch asopis a dennho tisku. Spokojench nvtvnk zde bylo kolem stovky. Odchzejc nvtvnci se s nmi louili slovy: Ji se tme na dal workshop.

Mazurek miodowy (medov mazurek)

Tsto  
500 g hladk mouky
200 g cukru
250 g medu
4 vejce
30 g sdla
lika jedl sody
rumov aroma
 
Npl
300 g msla
2 loutky
200 g moukovho cukru
citrnov va
100 g vlaskch oech

Poleva:
1 blek
250 g moukovho cukru
50 ml rumu
Na ozdobu: nkolik oech

Postup

Do kastrolu dme med a sdlo, na mrnm ohni rozpustme a nechme vychladnout. Vejce uteme s cukrem do pny. Do mouky pidme uten vejce, med rozputn se sdlem, sodu a rumov aroma. Umchme tsto a dme na 12 hodin do ledniky. Dal den rozdlme tsto na 2 dly, z kadho rozvlme placku a upeeme v konvektomatu (170 C, 8 minut).
Pipravme npl: mslo uteme do pny, pidme cukr a loutky. Pak pidme citrnovou vu a nasekan oechy a vymchme. Upeenou placku poteme npln a polome na ni druhou placku.
Pipravme polevu: moukov cukr dkladn uteme s blkem, nakonec pidme rum. Polevu nalijeme na mazurek. Ozdobme oechy.


Jide

500 g hladk mouky
50 g zmklho msla
40 g krystalovho cukru
2 loutky
250 ml mlka
sl
1 kostka drod (42 g)
mk na posypn
1 vejce na poten

Postup

Pipravme kvsek: drod promchme s trochou cukru, rozedme malm mnostvm vlanho mlka, pidme trochu hladk mouky a promchme, a vznikne dk tstko - kvsek. Nechme vykynout.
Ke zbyl dvce hladk mouky pidme loutky, zbyl cukr, sl, rozputn tuk a zbylou dvku vlanho mlka a vykynut kvsek. Sms peliv promchme, vypracujeme tsto a nechme vykynout.
Z tsta vyvlme dlouh vlec, kter nakrjme na 20 malch dlk. Kad dlek rozvlme na tenk vleek o dlce asi 35 cm a stome jidky do tvaru spirly (tvar m pipomnat stoen provaz, na kterm se Jid obsil). Klademe je na tukem vymazan smaltovan plech a nechme jet 15 min kynout. Jide poteme rozlehanm vajkem a sypeme mkem. Peeme do zlatova, v konvektomatu 20 minut pi teplot 165 C.


Vytisknuto dne 05.05.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku