�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


GastroJunior ji po estnct

Autor: Ji ez z Vtrnku
Datum vyd�n�: 13.03.2010
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1368

Ovem Gastrojunior je pedevm uren vchov a profesnmu projevu mldee, kter vkovmi pravidly zpsobuje pravidelnou astnickou fluktuaci a tm umouje tto souti pravidelnou transfzi erstv krve.

fiogf49gjkf0d

Juniorsk sout mladch gastronom ve svm typickm tchodovm aktrskm menu kuchai - cukri nci, slavila v brnnskm finle ji 16. vro svho vzniku. Sout, kter se postupem doby vypracovala mezi nejvt juniorsk pdiov kulinsk pedstaven v esku, m mon na prvn pohled ohranien rdius sv vrazov psobnosti, a krom mrn obmny tmatu zadn a surovinovho sloen, zstv v prostoru sv pvodn mylenky. To ovem z pohledu toho, kdo stoj vn tohoto nhledu a Gastrojunioru se zastuje pravideln a ktermu tak pravideln kontury soutnho vrazu zanou po ase splvat do odstnu edivj barvy.
Ovem Gastrojunior je pedevm uren vchov a profesnmu projevu mldee, kter vkovmi pravidly zpsobuje pravidelnou astnickou fluktuaci a tm umouje tto souti pravidelnou transfzi erstv krve.
Mme zde jet dal velkou sout, a to vstavn GastroHradec. Ale zde si nemohu odpustit nepout znm ren: Dvuj, ale provuj, protoe, pokud se nco provd v anonymit prosted, tak je v zakdovan tendenci lovka vdy njak ten vidlek udlat a na soutnm vrobku tak, a to nezdka, pracuje kdo m ruce a nohy. Pkladem budi v krtkm minulu anulovan prce u jednoho juniorskho soutcho, kterho hodnotc komise diskvalifikovala pro pespli okat vyspl dlo ve studentskm podn.
V adch mladch gastronom, s pihldnutm jejich vku a danch monost, je tedy Gastrojunior tou vrcholovou soutn pleitost v jejich dosavadn studijn e a zrove - v danch monostech subjektivnho hodnocen i dosti spravedlivm kritriem jejich vkonnosti.
V tomhle je Gastrojunior svm zpsobem tvorby naivo, v plnm rozsahu nezastupitelnm prvkem gastronomick pedagogiky, velkou zkoukou prbn profesn vysplosti a vraznou aktivn soust vkonnostnho rstu kadho zastnnho jednotlivce.

1 - Elika Balogov, H Bukaschool Most
2 - Dvokov Sabina SPV hot. InterContinental Praha
3 - Paprnkov Karolna SOUG Praha U Krbu



1. msto - Tvarohov nkyp se vestkovou omkou doplnn jogurtovm mousse s erstvm ovocem na makovm korpusu

O nzor v hodnocen oboru cukr, se s nmi podlila pedsedkyn hodnotc komise Pavlna Berzsiov. Leton podoba zadn GastroJunioru, oboru cukr, se tak trochu propltala labyrintem minula a souasna, kdy soutc mli za kol zhotoven tradinho eskho mounku, ale v modernm podn, avak s tradinmi surovinami.
Ty sestvaly z tvarohu, mku a povidel.
Hodn soutcch se snailo zakomponovat do svho dla vechny ti suroviny, pesto, e takovto kon surovinov vestrannosti nebyl podstatou zhotoven a ani hodnocen. Cukrt tvrci mohli pout pouze jednu surovinu, kdy pi jejm pouhm pouit mli dostatek prostoru a asu na zamen se jednm smrem a dosaen i vy kvality prce.
Ten, kdo zvolil vt poet, zpsobil si starost navc a zil si tm i zrove prostor pro koncentraci a vsledn efekt ml i asto viz pekombinovanosti.
Z st pedsedkyn cukrsk poroty proto zn doporuen do pt, e mn znamen v tomto ppad vce.
Zadn mlo sv znn v teplm mounku, tedy zeteln nvod, kter splnili vichni bez vjimky. Ale cukr je zaloenm hraika a neodpust si prbnou ozdbku, kter vak v zmru dobr snahy zpsobila soutn kontraprodukci, a u v peplcn vrobku, nebo, a to hlavn, ve zdlouhavm vdeji, kdy v praxi plat zsada, e m je vt asov dlka zdoben, tm je krat doba mounku na udren teploty. Zde tedy bylo mon spatovat merito vci nedostatk a dobrovoln si pivodnho skal.
Zsada teplho mounku spov pedevm v jeho teplm servisu, kdy snaha o pvab nesm mt dohru v jeho chladnm podn.
Nkte soutc se piklonili k ustlen tradici v podob knedlk i lvanek, bez pmsi njakho dekru, kdy tento zpsob obhajovali klasikou, kter nemv plin zdoben.
To je sice do urit mry pravda, oponuje zpsob posuzovn pedsedkyn Berzsiov, ale pro soutn tvorbu jsou pouh ti lvaneky, njak omka a npl. Pdavek v podob njakho sufl, makov buchtiky nebo neho, co, by klasick mounk, pozvedne do hodnoty soutnho vrobku v modernm podn.
Prv  tato ji zmnn kombinaci doby minula a souasna uveden v zadn inila mladm adeptm cukrskho emesla uritou pot.
Vezmeme-li v potaz nejspnj cukrky, lze ci, e spolen jmenovatel jejich prce byla dobe zvldnut chu. Proto byl udlen i vy poet zlatch medail. Mezi zlatem dekorovanmi adeptkami nebyly nikterak vt rozdly, kdy kad z nich njakou malou chybiku udlala, ale ta, kter jich udlala mn, mla i lep postaven v hodnotcm ebku. 

 16. ronk Gastrojunioru je tedy za nmi a vznik otzka, jakou cestou kret do jeho sedmnctho pokraovn? To je vskutku otzka do pranice. Je mon jt doposud vylapanou cestou a nebo se pokusit o renesanci?  Jak se lze lehce otzat, o to hor by bylo ppadn proveden. Nen to avak otzka dne, ale ji nkolika pedelch ronk, a zatm na ni hledme optimln odpov. Ale jak zaznlo v vodu, pnbh zapla, e zde sout tohoto typu je a kter, pokud jej rove nem vzestupnou tendenci, jak se rdo v njakm projevu obas objev, tak nelze nepipustit, e nem tendenci opanou, tedy, e jej rove nekles.
A to je na danou dobu a z n vyplvajc monosti vce ne pozitivn.
Obdobnou otzku lze vak poloit i brnnsk Salim, kudy e, a jak jt do pt?
Pe se mn to jako Branovi nelehce, ale tyi pavilny jsou, kdy ne nic, tak prost mlo.
A mnohdy rozloen jednotlivch expozic  sice bylo dobrou vizitkou umn prostorovch designr, ale prmrnmu zraku nemohlo ujt, e uml nafouknut v rovnici stnek versus voln plocha dv vslednici Potmkinovy vesnice, platnou do doby ne projede buka car. Jinmi slovy: vlk se naral a koza zstala cel. Inu, nic netrv vn a doufejme, e to nebude platit v ptm i nslednm ronku i o potravinskm veletrhu Salima, kdy navc radji pomjm otzkou co pt rok s G+H?
Kdee jsou doby, kdy prvn dma eskho gastronomickho veletrhu mla plno ve vtin svch pavilnech vetn mamut Zetky, kdy i tato nejvt kopule veletrhu byla zaplnna a po nejvy patro?
Vyhlaovac ceremonil probhal ji po nkolikt v kongresov hale hotelu Holiday In. Tento veletrn hotel je sice pkn, ale pdiov prostor pro slavnostn vyhlen je nevhodn pro akci typu GastroJunior. Optovnou tzac otzkou je, pokud nelze bt pro tento el v mnohem vhodnj Voroni, zdali nen u lep zstat v soutnm Gku, kde se sice  z prostorovho hlediska takt moc nezsk, ale z finannho pohledu nic netrat?
Pi slavnostnm ceremonilu sedl za stolem, mimo orgaizanch piek, i zstupce pracovnho adu. Piznm se, e motivace jeho ptomnosti mn byla zhadou. Ale pi zptn vzpomnce na osudy mnohch frekventant gastronomickch kol, bylo ve jasn.
Vdy zstupce pracovnho adu se piel podvat na sv oveky, kter ji brzy zaklepou na dvee fary nezamstnanosti! I tohle je tv - sice ta odvrcen - esk gastronomie!


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku