�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Dort Pišingr

Autor: Jürgen Lebelt
Datum vyd�n�: 21.01.2010
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1349

Máslo vyšleháme do pìny a vmícháme mouèkový cukr. Pøidáváme vejce v odstupu jedné minuty jedno po druhém za stálého míchání. Èokoládu zahøíváme ve vodní lázni po malých kouskách a potom vložíme do krému.

fiogf49gjkf0d

Pùvodcem „pišingru“ je Oscar Pischinger roku 1881, který roku 1918 rozdìlil svou firmu mezi rakouské a nìmecké následníky. Rakouská spoleènost vyrábìla od roku 1945 originální Pischingrùv dort ve Wiener Neustadtu, kdy byla pak firma prodána spoleènosti Bensdorp.
Roku 1949 pak Pischingerùv potomek Kurt ve Vídni zavedl opìt výrobu Pischingerova dortu, oplatkù a èokolády.
Ta byla avšak roku 1980 pøevedena do majetku èokoládovnické  spoleènosti  Victor Schmidt & Söhne.
Roku 1994 byla i tato firma koupena spoleèností Nestlé.

Pišingrùv dort

10 Karlovarských oplatkù
60 g cukru
125 g sekaných mandlí

Krém
250 g másla
50 g cukr mouèka
3 vejce
200 g èokolády jemnì hoøká

Poleva
100 g èokoláda jemnì hoøká
 kokosový tuk

Zhotovení krokantu
Máslo a cukr rozpustíme. V dobì kdy hmota dostane lehce hnìdou barvu a cukr je rozpuštìn, pøidáme mandle. Necháme je lehce opražit vyndáme a vložíme na peèící papír a necháme zchladnout.

Krém
Máslo vyšleháme do pìny a vmícháme mouèkový cukr. Pøidáváme vejce  v odstupu jedné minuty jedno po druhém za stálého míchání. Èokoládu zahøíváme ve vodní lázni po malých kouskách a potom vložíme do krému.
Krokant  rozmìlníme a vmícháme do krému.
Horní plochu první oplatky potøeme krémem  a položme na ni druhou oplatku. Tímto zpùsobem pokraèujeme, až jsou všechny oplatky spotøebovány. Poslední oplatku již nenatíráme! Odstavíme do chladu.

Poleva
Rozmìlnìnou èokoládu rozpustíme s kokosovým tukem a nakonec potøeme celý Pišingrový dort


Vytisknuto dne 24.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku