�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Dov muffiny

Autor: red.
Datum vyd�n�: 12.01.2010
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1343

Tsto vlome bu na dobe vymazan plech pro peen muffin nebo vlome do specilnch muffinovch paprovch forem. Vlome do trouby na stedn et a peeme pi teplot 190 C ca 25 30 minut.

fiogf49gjkf0d

Javorov sirup se dv jako surovina do mnoha cukrskch vrbk. Jednm z nich je i peivo muffin.
Sirup je svou konzistenc podobn tekutmu medu. Zskv se z hust vy javorovch strom. Obsah cukru se rovn hodnot asi 65 %. Javorov sirup obsahuje sice hodn minerl, ale skoro dn vitamny. va se pi vrob sirupu pevauje vce ne padestkrt, aby se doshla jeho optimln konzistence.
Existuje mnoho druh sirupu a rovn tak i rzn kategorie kvality. m je javorov sirup svtlej a jantarovho odstnu a jeho aroma je jemnj, tm je i vy jeho kvalita.
Otevenou lhev je nutno skladovat v lednice, protoe javorov sirup m dosti omezenou dobu trvanlivosti.

 

250 g dn
150 g mouky
1 bal. prku do peiva
½ L soli
180 g cukru
1L skoice
½ L kardomom,
mukt
mlet hebek
50 g msla
2 vejce
4 PL javorovho sirupu
60 g dovch zrnek

Pro dov muffiny lze pout rzn druhy dn. Je rovn vhodn  i dn, kter byla pouit jako zbytek pi vaen hlavnho jdla.
Syrovou dni rozkrojme, oloupeme a odstranme. Dovou duinu nakrjme na mal kostky a vlome do hrnce. Pidme trochu vody a soli a pivedeme do varu. Na stedn stupni teploty dusme asi 10 minut do mkka. Ppadn meme vodu slt a dn mixrem pivst do kaovitho stavu nebo lisem na brambory rozmakat. Dovou sms nechme vychladnout.
V mse smchme mouku, prek do peiva a cukr.
Pidme takt skoici kardamom, trochu muktu a hebek v prku.
Mouku s dalmi ingediencemi dobe rozmchme. Rozpustme mslo v mal pnvi na ni teplot, sejmeme ze sporku a nechme zchladnout.
Do dov smsi vmchme vejce, rozputn mslo a javorov sirup. Ve dobe promchme. Pidme mounou sms, a hmota doshne lehk vlhkosti. Nemchme ovem pli dlouho, aby se hmota nestala lepivou  a dn se nsledn nestaly tvrd.
Pedehejeme troubu na 15 C a vlome dov semnka na stedn et a prame asi 10 minut a do dosaen hndav barvy. Semnka pot vyjmeme z trouby.
Zvme teplotu trouby na 190 C. 2 PL semnek odstavme pro pozdj pouit.
Zbyl semnka vmchme do tsta. Odstaven semnka pouijeme na posyp muffin.
Tsto vlome bu na dobe vymazan plech pro peen muffin nebo vlome do specilnch muffinovch paprovch forem. Vlome do trouby na stedn et a peeme pi teplot 190 C  ca 25 30 minut. Z forem vyndvme upeen muffiny opatrn a vkldme na kuchysk rot k vychladnut. erstv upeen jsou muffiny lehce kupav. Umstn v uzavenm obalu vydr asi 3-4 dny.


Vytisknuto dne 29.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku