�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Tureck med

Autor: Enzo del Monte
Datum vyd�n�: 06.01.2010
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1340

Tureck med sestv zhruba z 80 procent cukru. Zahv se ve smsi voda a glukzov sirup na 140 C a do jantarov barvy a tan podoby. Pokud by se produkt zpracovval pi teplot o 10C vy, zaalo by dochzet ke karamelizaci.

fiogf49gjkf0d


Tureck med sestv zhruba z 80 procent cukru. Zahv se ve smsi voda a glukzov sirup na 140 C a do jantarov barvy a tan podoby. Pokud by se produkt zpracovval pi teplot o 10C vy,  zaalo by dochzet ke karamelizaci a jej pchuti, co by nebylo v tomto ppad douc. Spojen vody s glukzovm sirupem usnaduje rozpoutn cukru a zamezuje pedevm zptn krystalizaci po zaht. To je pednost tto vazby ve vrobnm procesu, protoe jinak by dolo k nadmrnmu ztvrdnut a tureck med by nebyl poivateln.

Jakmile hmota trochu zchladne, ale nachz se stle v tekutm stavu, vmch se do n blkov snh z pasterovanch blk. Tomuto kroku mus pedchzet zmnn zchlazen, protoe jinak by hrozilo nebezpe splen blkovho snhu. Blkov snh psob v tomto  ppad jako spojovac prostedek a zajiuje blou barvu tureckho medu.
Pi vrob tureckho medu plat jedna elezn zsada:
m vy je podl blkovho snhu, tm ten bude krmovitj!
Pi vrob je nutn neustlho mchn asi 1 hodinu, je rovn teba dbt stl teploty mrnho zaht, kdy se v tomto stdiu pidv potravinsk barva.
Ideln doba mchn pi vrob vtho mnostv je kolem t hodin, kdy nechme teplotu poklesnout a do stavu vraznjho ochlazen, meme pidvat dopedu opraen a nasekan lskov oechy

Suroviny
300 g pevnho medu (bv asto pouvn jetelov)
300 g cukru
200 g vody
10 g kakakovho prku
3 blky (ca 80 100 g) + 10 g cukru  (asi 1 PL)
150 g plench mandl
opraen lskov oechy
kandovan vypeckovan ovoce
pistcie

Variace dalho pouit psad: ovesn vloky, dov jdra,  sezamov zrnka,  slunenicov zrnka

Pprava
Kandovan ovoce nakrjme na mal kousky, oprame oechy. Med (k vrob je poteba tuhho medu, protoe jinak by med byl mkk!) zahejeme a doshne stavu varu. Do hrnce vlome blek s cukrem a metlou lehce nalehme. Bhem toho ohejeme v jin ndob cukr a vodu na 140 C (dbejte pitom zpsobu vaen cukru, viz. dole).
Krtce pedtm ne doshneme poadovan teploty, vlome do vac vodn lzn ndobu s blkovm snhem. Pi dosaen 140 C je nutno ihned hrnec v nm probh rozpoutn cukru sthnout ze sporku a podrobit intenzivnmu mchn. Dbme draz, aby pitom nevznikaly dn chuchvalce. Cukr by se ml stt nejdve tum, a poslze se opt rozpust. V t dob vlome do tto rozputn hmoty med a lehme ji asi 20 minut.
V zvru pidme kakaov prek, ovoce a oechy a dle lehme a dojde k rovnomrnmu rozvrstven vloench psad. Na vymatn papr na peen polome pipraven devn rm do kterho vlijeme hmotu, kterou rovnomrn rozeteme po celm prostoru rmu.
Nechme tureck med zchladnout a nsledn naeeme na zvolen rozmra  zabalme do ilgelitu.

Nvod na zpracovn cukru pineseme pt

 


Vytisknuto dne 29.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku