�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Javanais

Autor: Marmiton
Datum vyd�n�: 13.11.2009
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1310

Voda do náplnì se svaøí s cukrem na 118C (na silný let). Žloutky a celé vejce se prošlehne, k tomu se pøidá vychladlý cukrový rozvar a za postupného pøidávání zmìklého másla se vyšlehá krém. Peèe se cca 8 minut pøi 220C do zlatava.

fiogf49gjkf0d

Tìsto: 8 bílkù, 30 g krupicového cukru, 75 g marcipánu, 30 g mouky (asi hladké), 370 g smìsi strouhaných mandlí a kr. cukru (pùl na pùl).
Náplò: 1 dl vody, 400 g krupicového cukru, 2 žloutky, 1 vejce celé, 500 g zmìklého másla, silná káva na ochucení
Poleva (fakultativní): èokoládová ganache
7 bílkù s cukrem se vyšlehá do pevného snìhu. Zbylý bílek se spracuje s marcipánem. Prositá mouka se smíchá se smìsí mandlí a cukru a lehce se spojí s vyšlehanými bílky a nakonec i s marcipánovou hmotou. Tìsto se opatrnì rozetøe na plech vyložený peèicím papírem. Peèe se cca 8 minut pøi 220 °C do zlatava, nechá se vychladnout a až pak se sloupne papír na peèení.

Voda do náplnì se svaøí s cukrem na 118°C (na silný let). Žloutky a celé vejce se prošlehne, k tomu se pøidá vychladlý cukrový rozvar a za postupného pøidávání zmìklého másla se vyšlehá krém. Ten se dá na 10 minut do chladnièky a poté se pøidá trochu silné kávy na ochucení.
Korpus se naøeže na kousky stejné velikosti, spojí se krémem a též vrchní díl se krémem potøe. Dokonèí se potáhnutím èokoládovou ganache.

Ganache: 2,5 dl smetany se dá vaøit s nálamanou èokoládou (300 g, hoøká, mléèná, bílá - dle chuti). Nechá se chladnout, do chladnoucí smìsi se ještì pøidá 80 g másla.

Ještì je pod receptem pøipomínka, že ve skuteènosti té náplnì staèí ménì (údajnì 300 g másla a 250 g cukru). Jak jsem psala, já to teprve zkusím. Takhle to vypadá, že je to moc dobré :-)

 - Pøeložila Gábina -


Vytisknuto dne 28.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku