Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Základní úpravy kávy

Autor: J.P. Větrník
Datum vydání: 10.6.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=131

Káva spařovaná v šálku:
Je to nejrozšířenější způsob úpravy kávy u nás. Dávka mleté kávy se vloží do předem vyhřátého šálku nebo tenkostěnné sklenice a zalije vařící vodou.

fiogf49gjkf0d
Káva spařovaná v šálku
Je to nejrozšířenější způsob úpravy kávy u nás. Dávka mleté kávy se vloží do předem vyhřátého šálku nebo tenkostěnné sklenice a zalije vařící vodou. Vodu nenaléváme prudce - najednou celé množství, ale postupně, aby mletá káva nevyplavala na povrch.

Turecký způsob
Do konvičky na přípravu turecké kávy - džezvy o obsahu 10 cl vsypeme 7 g jemně umleté kávy. Džezvu doplníme po hrdlo čerstvou vodou a přivedeme k bodu varu. Po vzkypění odstavíme a ihned podáváme s nahřátým šálkem.

Bosenský způsob
Do džezvy o obsahu 10 cl vložíme kostku cukru, doplníme do tří čtvrtin čerstvou studenou vodou a obsah konvičky uvedeme do varu. Poté odstavíme, přidáme 7 g jemně umleté kávy, promícháme lžičkou a přivedeme opatrně k varu. Po vzkypění ihned odstavíme, doplníme po hrdlo džezvy vodou, znovu přivedeme k bodu varu a horký nápoj podáváme.

Makedonský způsob
Do džezvy o obsahu 10 cl vsypeme 7 g jemně mleté kávy a postavíme ji na oheň. V okamžiku kdy káva začne vonět, vlijeme do džezvy horkou vodu a obsah necháme na ohni vzkypět. Ihned podáváme.

Mexický způsob
Do vyhřáté pánvičky nasypeme 7 g jemně mleté kávy, a za stálého míchání ji jemně opražíme. Přidáme k ní 5 g cukru a jemně promícháme. Pak vlijeme do pánvičky 10 cl horké vody a kávu povaříme, až se utvoří pěna. Podáváme v moka šálcích.

Káva espreso
Vyrábí se ve stejnojmenném přístroji. Princip její výroby spočívá ve spaření mleté kávy mírně upěchované v nerezovém sítku, a v jejím dokonalém vyluhování parou pod tlakem. Dobře připravená káva espreso má mít světle hnědou pěnu.

Kapucínská káva (kapučíno)
Z kávy připravíme espreso, do kterého vlijeme nebo pod tlakem stříkneme stejné množství mléka. Povrch posypeme strouhanou čokoládou.

Vytisknuto dne 23.7.2019 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku