�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Táborská tvrz kuchaøského národního týmu

Autor: Jiøí Øezáè z Vìtrníku
Datum vyd�n�: 10.11.2009
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1308

Pojïme se podívat do cukráøského koutu Orea Hotelu Dvoøák Tábor, kde se s námi se svými cukráøskými poznatky podìlil národní reprezentant Lukáš Skála, který použil klasický knedlík, jako souèst cukráøské kompozice

fiogf49gjkf0d

Cukráøskou práci  na spoleèné soutìžní tabuli týmové prezentace nazývám trojským konìm. Její výsadou oproti kuchaøským výrobkùm je skuteènost, že je ji díky monumentu vidìt prvnì, kdy je tím myšleno, již z urèité dálky. Psychologie hodnotícího komisaøe se pøi rozhodcovském úkonu opírá o dojem. Tohle poslední slovo je potøebné podtrhnout. Rozhodèí, jak známo, nemá k dispozici metr èi stopky, ale pouze dojem. Ten se sice opírá o jeho dlouholetou zkušenost v oboru a soutìžích samých, je veden propozicemi, kolektivním názorem, trendem, ale hodnotící verdikt je motivován pøedevším dojmem.
Komisaø, alespoò ve vìtšinì, když pøichází k soutìžní tabuli, si pøi jejím spatøení udìlá pøedbìžnou pøedstavu a od ní se pak odvíjí vše následné. Detaily pøidají èi uberou na nìjaké té desetince èi bodíku, ale první dojem je vùdèím èinitelem, na který je vázána podstata závìreèného verdiktu.
A protože cukraøina díky monumentu dokáže na soutìžním stolci volat z již poøádné dálavy, je tím prvním záchytným pohledem arbitrážního zraku, který se tímto mùže navázat na komisaøskou vjemovou frekvenci a mít tak urèitý podíl na jeho rozhodování.
O to, to má cukráø v týmu tìžší oproti svým kuchaøským kolegùm, kdy tato role je rovnìž ztížena jeho vesmìs sólovou pøítomností i pøes urèitou výpomoc nìjakého obèasného asistenta.



 

Cukráøem Národního týmu Kuchaøù a cukráøù Èeské republiky je Lukáš Skála, cukráø hotelu InterContinetal v Praze.
Po skonèení loòské olympiády v Erfurtu byl ustanoven nový národní tým, který zahájil svoji aktivní èinnost zamìøenou na olympijský vrchol  pøíští olympiády, kdy meziobdobí tìchto dvou nejvyšších soutìžních met bude vyplòováno tréninky a soutìžní pøítomností na svìtových pohárech, kdy tím nejbližším bude jarní Singapur. Aby se tým nalézal v optimální kondici a souhøe, je zapotøebí jeho prùbìžné seøizování a získávání soutìžních reflexù, protože práce „na suchu“ je diametrálnì odlišná od podání vrcholového výkonu ve strhávajícím proudu soutìžního veletoku.
Jedním takovým testem zocelení a zábìhem všech lidských souèástek prvního soutìžního týmu Èeska, byl tréninkový pobyt národního týmu v jihoèeském Táboøe.
Pojïme se spolu podívat do zákulisí cukráøského koutu Orea Hotelu Dvoøák Tábor, ètyøhvìzdièkového ubytovacího klenotu jižních Èech, kde se se svými cukráøskými poznatky podìlil národní reprezentant Lukáš Skála, který použil pro svou cukráøskou práci klasického knedlíku, známìjšího spíše jako kuchaøský produkt.
Jaká je vlastnì pùsobnost cukráøe v kuchaøském týmu? Musí se øídit spoleèným pøedpisem, èi mùže cukráøské doménì spoleèného soutìžního díla vtisknout rukopis své fantazie a rukodìlné schopnosti?
Lukáš Skála patøí mezi tvùrèí cukráøské velikány, kteøí udílí takt své profesi ve spoleèném soutìžním díle ve své podstatì nezávisle, s pøihlédnutím k nezbytné nutnosti legislativního zadání.
Souèasný výsadní cukráø národního týmu má tu prioritu, že si urèí podobu i surovinu svého cukráøského námìtu, kdy pro rozjezdovou fázi novì ustanoveného reprezentaèního družstva, zvolil knedlík. Ano, všem nám známý knedlík. Cukráøský mistr jej díky jeho rozmìru nazývá ve zdrobnìlé podobì knedlíèkem, což budeme i my v dalším pojednání.
Proè právì knedlík, tedy knedlíèek?
Lukášova motivace v tomto smìru se opírá o národnì proslulý pokrmový produkt, který je rovnìž zastoupen v našich dvou jídlech, které – a to bez ohledu na jejich pùvod, (a to zejména u vepøové) – nazýváme národní, kterými jsou svíèková, èi populární knedlo – vepøo – zelo, a proto èeský národní reprezentaèní tým by mìl vycházet z èeské pokrmové tradice, jež by mìla být tím pádem obsažena jak na pøedkrmu, na hlavním jídle a taktéž i na dezertu, ve smyslu zdùraznìní národního pùvodu.
Do volby se avšak mísí i pragmatická stránky vìci hovoøící v Lukášovì vjemu pro knedlíèek, který je podle jeho slov vhodný pro objemnìjší rozmìr výdajového kvanta napø. v horních patrech desítkové soustavy, kdy ani delší doba výdeje nezpùsobuje jeho osychání, lze jej bezproblémovì napaøit a navíc se vyznaèuje jemnou chutí.
Skladba  knedlíèku vychází z klasického kynutého tìsta, kdy hrubou mouku, mimo jiné lze v tomto pøípadì v nadsázce hovoøit jako o identifikaèním znamení tìstovinového výrobku á la Èesko, nahrazuje v Lukášovì pøípadì mouka hladká. Odraz tohoto praktického experimentu spoèívá v jemnosti i kyprosti knedlíèku, pøi zachování chuti, které by se docílilo pøi použití hrubé mouky.
Cukráøský námìt pro táborskou pøípravu obsahoval:

Citronovo – kávový øez s meruòkami, meruòkovým kávovým sorbetem a knedlíèkem plnìným nugátem ležící na zakysané smetanì s èokoládovým triem, které tvoøí tøi slepené plátce z mascarpone, èokolády a pøídavkem vùnì rumu.
Studenou kuchyni vytváøí dominanta z plata bonbonù , a to pìt druhù po šesti kusech plus dominanta, které je ale prozatím ve stádiu úvahy.

Monument, dominantní vizáž a již zmínìný z dálky viditelný maják image soutìžního díla, navrhuje cukráø opìt sám, kdy k možnosti koneèného provedení se vyjadøují týmoví kolegové, kteøí se stávají oponenty cukráøovy tvùrèí myšlenky, který následnou kontraoponenturou lobuje za originalitu a možnost koneèného ztvárnìní svého námìtu.
Sám voják v poli, èi osamìlý solitér a na svých bedrech držitel mnohého co mùže velmi výrazným zpùsobem ovlivnit kompletní soutìžní dílo, je role toho, kdo má v náplni své soutìžní práce zastávat post sladkého doplòku, který mnohdy rozhoduje o barvì medaile, èi jejího nezískání, jak o nás o tom pøesvìdèuje nejedna soutìž.
Dodejme v závìru, že kvalitní soutìžní cukráø je lidským úzkoprofilovým artiklem, jehož by bylo záhodno v dùležitosti spoleèného reprezentaèního díla, vyvažovat zlatem.


Vytisknuto dne 23.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku