�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Oplatky a hoick trubiky

Autor: red.
Datum vyd�n�: 12.10.2009
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1289

Na pprav tsta, potebnho k vrob tchto trubiek zle nejvce. Recepty jsou rzn. Do nkterch se pidv trochu medu nebo cukrovho syrobu. Tchto psad se vak nesm dvat pli mnoho, protoe trubiky potom vlhnou a nejsou chutn.

fiogf49gjkf0d

Peen oplatek a hoickch trubiek

Peen oplatek v echch m svou historii. Je znmo, e ji sv. Vclav pekl vlastnorun oplatky k menm elm. Za dob ikovch pchaly se ji veobecn na Hoicku, Jinsku a Bydovsku.
Oplatka ji svm oznaenm je pvodu eskho a upomn na vzjemn podlen se pi rznch slavnostech a pleitostech. Zachovan recepty, star klet a rzn historick poznmky nm dokazuj, e si nai pedkov na oplatkch velice zakldali, a e je dovedli velice chutn pipravovat, potrat mslem, cukrem, sypat skoic, pidvat citronov kry a vylepovat rznmi oleji.
Bohat zdoben dekorace v podob nboenskch i milostnch motiv, rytskch symbol, krlovskch znak, dotvela jejich chuov rmec.
Vroba trubiek se nejvce tradovala v Hoicch a okol.
Na pprav tsta, potebnho k vrob tchto trubiek zle nejvce. Recepty jsou rzn. Do nkterch se pidv trochu medu nebo cukrovho syrobu. Tchto psad se vak nesm dvat pli mnoho, protoe trubiky potom vlhnou a nejsou chutn. Nen ani vhodn vt dvka cukru, protoe oplatka mus bt kehk.
Nejdve upeeme oplatky z pslunho tsta. Je vdy lpe je nechat 2 - 3 dny rozleet, nen to vak podmnkou. Po upeen kulatch oplatek poteme tyto siln dobrm mslem a posypeme sypnm ji dve pipravenm.
Zavjen se provd dvojm zpsobem: Posypanou oplatku dme do teplch (hladkch) klet zmknout a ihned na kletch pomoc devn kulat hlky zavineme.
Jednodu je nsledujc zpsob: Polome posypanou oplatku na kulat, drkovan plech, kter umstme na hrnec s vac vodou a oplatku, kter rychle zmkne, pomoc hlky zavineme. Postupujeme-li tmto zpsobem, musme trubiky po zavinut narovnat na drtnm stku a dt do do trouby dn vyschnout. Jsou velmi kehk a chutn.
Tsto
1 kg mouky
2 - 4 loutky
10 - 20 dkg cukru
1,5 l plnotunho mlka

Postup
Suroviny vypracujeme do hladkho tsta. m chceme mt oplatky slab, tm d mus bt tsto. m maj bt trubiky silnj, tm mus bt tsto hust.
Plnn: Na obyejn trubiky sta cukr, citron, vanilka a skoice.
Na lep druh: Cukr, vanilka, jemn krjen oloupan mandle, citron, hrozinky. Chutn je tak plnn z jemn praench ok nebo grilie.
Je mon zavinout pouze jednu oplatku, tm doclme jednoduchch trubiek.
Chceme-li doshnout trubiky silnj, pak na silnji posypanou oplatku s dobrm plnnm pilome dal oplatku. Kadou jednotlivou oplatku musme pott dobrm rozputnm mslem. Teprve potom zavinujeme.

Olipy tovrn
29 dkg cukru, 6 loutk s vanilkou se ute, pak se pid 30 - 40 dkg mouky a 1 litr mlka. Pekou se v kletch, pln a ihned zat. Tyto olipy jsou jemn, ale pro vt obsah cukru se mus velmi opatrn pci. Klet ne pili hork.

Olipy cukrsk
7 dkg mandl se ute s blkem. Pid se 28 dkg cukru, polotuh snh z 8 blk, trochu skoice a 5 dkg mouky. Ppravu naneseme na bl oplatky v podob ovlk (pchtkem vypchneme), dme na voskovan plech a tyto rychlm horkem upeeme v troub a natome na kulat dvka.

Olipy cukrsk na blch oplatkch
Ti cel vejce, cukr ve vze 3 vajec, mouka ve vze 2 vajec, skoice
K rozedn pouijeme tolik mlka, a doclme tsto pimen hustoty, kter natrme na bl oplatky, jako pedel druh. Dokonale uteme a promchme.
Peeme oste.


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku