�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Vypracování plánu systému kritických bodù ve výrobì a jeho úskalí

Autor: J.P. Vìtrník
Datum vyd�n�: 21.01.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=124

Vypracovat plán systému kritických bodù na všechny vyrábìné potraviny (tedy i na cukráøské výrobky) je v souladu s povinnostmi, které výrobcùm potravin ukládá § 3, odst. 1, písm. g) zákona è. 110/1997 Sb. o potravinách

fiogf49gjkf0d

Definování cílù:

Vypracovat plán systému kritických bodù na všechny vyrábìné potraviny (tedy i na cukráøské výrobky) je v souladu s povinnostmi, které výrobcùm potravin ukládá § 3, odst. 1, písm. g) zákona è. 110/1997 Sb. o potravinách, kde je pro výrobce potravin stanovena povinnost urèit ve výrobním procesu technologické úseky (kritické body), ve kterých je nejvìtší riziko porušení zdravotní nezávadnosti zpùsobem stanoveným vyhláškou Ministerstva zemìdìlství è. 147/1998 Sb. o zpùsobu stanovení kritických bodù v technologii výroby, provádìt jejich kontrolu a vést o tom evidenci.

V § 3 již citované vyhlášky Ministerstva zemìdìlství è. 147/1998 Sb. se praví, že výrobce stanoví kritické body v technologii výroby a po ovìøení jejich správnosti upraví celkový systém kritických bodù tak, aby odpovídal požadavkùm uvedeným v § 2, a to nejdéle do 31. prosince 1999. Z tohoto vyplývá, že všichni výrobci potravin by již v této dobì mìli mít systém kritických bodù vypracován a vést evidenci ve výrobním procesu (tedy i cukráøi a pekaøi). Faktem ovšem je, že napø. velké prùmyslové pekárny mìly možnost na vytvoøení systému kritických bodù vyèlenit pracovníky a vytvoøit tak tvùrèí tým, který mohl v prùbìhu loòského roku na této problematice nerušenì pracovat. Naproti tomu malý cukráø tyto možnosti nemìl a nemá, a proto samozøejmì nemá onu pomyslnou startovní èáru stejnì umístìnou, jako velcí výrobci.

Pokud se ke mnì cosi od kolegù cukráøù doneslo, u kterých již byli inspektoøi ÈZPI na kontrole, tak ÈZPI zatím pøi kontrolách konstatuje, že výrobce má nebo nemá vypracován systém kritických bodù (vè. vedení evidence) a v pøípadì, že nemá, tak uloží termínované opatøení, do jaké doby musí výrobce systém kritických bodù vypracovat. A teprve v pøípadì nesplnìní tohoto opatøení ve stanoveném termínu by následovalo uložení finanèní pokuty právì za jeho nesplnìní.

Podívejme se tedy v kostce, co takový vypracovaný systém kritických bodù musí dle znìní vyhlášky Ministerstva zemìdìlství è. 147/1998 Sb. obsahovat. Dle pøílohy k této vyhlášce è. 147/1997 Sb. postup stanovení systému kritických bodù v sobì zahrnuje celkem 12 postupových krokù:

1. Vymezení výrobní èinnosti a úkolù výrobce

2. Provedení popisu výrobku

3. Zjištìní oèekávaného použití výrobku

4. Sestavení diagramu výrobního procesu

5. Potvrzení diagramu výrobního procesu za provozu

6. Provedení analýzy nebezpeèí

7. Stanovení kritických bodù

8. Stanovení znakù a hodnot kritických mezí pro každý kritický bod

9. Vymezení systému sledování zvládnutého stavu v kritických bodech

10. Stanovení nápravných opatøení pro každý kritický bod

11. Stanovení ovìøovacích postupù

12. Zavedení evidence a dokumentace o postupech a vedení záznamù

Je tøeba, aby systém kritických bodù pokryl celou výrobu od pøíjmu surovin až po pøíp. balení a distribuci hotových výrobkù .


Jednotlivému rozboru všech bodu se budeme vìnovat další týden.

Vytisknuto dne 06.05.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku