�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Francouzsk loupk - croissant

Autor: red.
Datum vyd�n�: 29.05.2009
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1236

Tsto zpracovvejte tak dlouho, dokud nen krsn prun. Zkuste je cvin nathnout pokud se objev trhlina, hnte dl. Msu pak pethnte fli na potraviny a tsto v n nechte 10 minut odpovat.

fiogf49gjkf0d

 

 

Suroviny

500 g hladk mouky (nejlpe typu 00) + cca 50 g na podsypvn, 60 g krupicovho cukru, 50 ml mlka, 30 g drod, petku soli, 250 g msla, vychlazenho, 2 vejce + 1 loutek

Na poten:
1 vejce rozmchan v mlce
__________________________________

Doba ppravy: 40
Chlazen + kynut: 5 hodin
Peen: 15 minut
Poet porc: 12-15 croissant

1. Msen
Mouku se petkou soli prosijte do msy. Pidejte cukr, suen drod a pot vyklepnte vejce.
Vmchejte loutek a vlijte mlko. Sms zpracujte nejprve vaekou a potom rukama, nejdv v mse a pak na pracovn ploe popren trochou mouky. Pokud mte hnta, klidn svte tuhle st ppravy stroji.

2. Tvrn hmota
Tsto zpracovvejte tak dlouho, dokud nen krsn prun. Zkuste je cvin nathnout pokud se objev trhlina, hnte dl. Msu pak pethnte fli na potraviny a tsto v n nechte 10 minut odpovat.

3. Natluen msla
Chladn mslo rozbalte, ale nechte je na obale a poprate moukou. Potebujete toti zmnit jeho tvar z kostky na placku, a to jde dobe tlakem vleku. Mouka zabrn jeho pilepovn. Nerozohnte se ale pli, aby mslo neztratilo soumrnost i tvar a z obalu ,neodelo.

4. Geometrie
Odpoat tsto rozvlejte na pomouen pracovn ploe (ideln je plocha chladn, napklad kovov nebo kamenn) do symetrick placky obdlnku s kulatmi rohy. Mslo polote doprosted na pomyslnou diagonlu a pst je pkn vtlute do tsta.

5. Psanko
Sejmte obal a placku msla roztlate prsty, aby byla stejn (asi 1/2 cm) vysok. Tsto pelote pes sted msla jako oblku. Nechte ho a pl hodiny odpovat v chladu. Pak ho rozvlejte vdy od stedu vlekem (vy nahoru), aby se mslo spojilo s tstem. Pelote napl jako knihu a dejte na pl hodiny do chladu.

6. Rozvlejte a skldejte
Tsto rozvlejte od stedu ke krajm tak, aby vznikl dlouh pruh o sle asi 3/4 cm. Ten podln slote na tetiny (pelote tsto nejdv z jedn krat strany smrem dovnit a pak z druh). Sloen tsto vrate na hodinu do chladniky.

7. A znovu...
Chladn sloen tsto otote k sob tak, aby peklady byly na boku, a znovu je rozvlejte vdy od stedu k okrajm na znm dlouh pruh. Slote ji popsanm zpsobem, dejte vychladit... Abyste doshli kenho lstkovn, je nutn opakovat cel proces tikrt. Pak u rozvlen pruh neskldejte.

8. Krjejte
ikmmi ezy te rozkrjejte tsto na zk trojhelnky, zklad budoucch tureckch plmsc. Aby se pi sten nekroutily a vytvoily pkn rky, udlejte asi 2cm zez uprosted krat strany kadho trojhelnka.

9. Rolovn Eiffelovky
Od naznut strany rolujte smrem ke pice. Pi prvn otoce pidrujte cpy od sebe jako nohy slavn ve. Croissanty klate na pomatn a moukou vysypan plech.

10. Zaslouen odpoinek
Povrch loupk potete a nechte je na teplm mst asi 3/4 hodiny kynout. Troubu pedehejte na 180 C a pete 15 minut.


Vytisknuto dne 28.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku