Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
|
Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.
|
Čokoládový zákusek s tekutou náplní |
Autor: Jürgen Lebelt Datum vydání: 29.4.2009 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1219 |
|
Žloutky rozmícháme v samostatné míse. Rovněž tak promícháme mouku a cukr. Do rozpuštěné čokoládové hmoty o střední teplotě opatrně a v menších dávkách za stálého míchání vmícháváme žloutky sněhovou metlou, až dojde k dokonalé vazbě obou hmot. |
|
|
fiogf49gjkf0d
Suroviny pro 4 osoby
115 g hořké čokolády (60 – 70 %) 110 g másla 120 g cukru 180 g žloutku (odpovídá asi množství 10 větších vajec) 50 g mouky 250 g rebarbory 120 g cukru ( v případě obliby i více) 1 PL jemného kukuřičného škrobu k zahuštění omáčky
Příprava
4 dezertní ráfky vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme mufinovou formu a vysypeme trochou mouky. Máslo a marmeládu rozpustíme ve vodní lázni. Žloutky rozmícháme v samostatné míse. Rovněž v samostatné mísy promícháme mouku a cukr. Do rozpuštěné čokoládové hmoty o střední teplotě opatrně a v menších dávkách za stálého míchání vmícháváme žloutky sněhovou metlou tak dlouho, až dojde k dokonalé vazbě mezi oběma hmotami. Směs mouky a cukru vsypeme naráz do rozmíchané čokoládovo – žloutkové hmoty a důkladně promícháme. Vzniklou kompaktní směs umístíme do stříkacího sáčku. Ráfky (formičky) umístíme na pečící plech, který vložíme do středu trouby a pečeme při teplotě 200 °C maximálně 13 minut, aby obsah dezertu zůstal polotekutý. Jako přílohu zvolíme k čokoládě kontrastní kompot z rebarbory (viz. foto), který připravíme z rebarborové lodyhy, kterou oloupeme a nakrájíme na šikmo o síle 0.5 cm. Tato kolečka vložíme do cukru a necháme působit asi půl hodiny. Přidáme 0.25 litru citronové šťávy nebo směs vody s jablečným moštem. Rebarboru se šťávou povaříme v malém hrnci tzv. „na skus“. Poté rebarboru vyjmeme a šťávu ještě chvíli povaříme. Ještě za varu přidáme kukuřičný škrob v takovém množství, aby se vytvořila středně hustá omáčka. Omáčku servírujeme v chladném stavu. Talíř dozdobíme dle vlastní fantazie. |
|
Vytisknuto dne 4.3.2021 ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz) Konec článku |