�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


GASTROHRADEC 2009 - 1. místa / -2.

Autor: Jiøí Øezáè z Vìtrníku
Datum vyd�n�: 04.04.2009
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1202

Být pøítomen na "Hradci", znamená být v bìhu kulináøského dìní v první skupinì gastronomické èeské extraligy. Probojovat se do zlatého pásma èi dokonce zvednout nad hlavu pohár vítìzství, obnáší životní úspìch pro zúèastnìného.

fiogf49gjkf0d


Výmìna stráží v podobì odstoupení dosavadního pøedsedy Východoèeské poboèky AKC ÈR  a pøedsedy organizaèního výboru  soutìže GastroHradec Jaroslava Rundštuka a nastoupení do tìchto funkcí panem Václavem Šmerdou, bylo vstupní motto slavnostního ceremoniálu soutìže GastroHradec.

Být pøítomen na "Hradci", znamená být v bìhu kulináøského dìní v první skupinì gastronomické èeské extraligy. Probojovat se do zlatého pásma èi dokonce zvednout nad hlavu pohár vítìzství, znamená, že takovýto poèin se rovná úspìchùm, jež si dotyèný mùže zapsat do kroniky životních úspìchù. Proto se každý rok o jarním mìsíci sjíždí gastronomická karavana kulináøských poutníkù do východoèeského mìsta na soutoku dvou øek, zaslíbeného soutìžní kulinaøinì z území celého Èeska s pøídavkem menší èásti z blízkého zahranièí, aby se pokusila zvednout hozenou rukavici nabídky souboje o nejvyšší kulináøské posty. Nejinak tomu bylo i v letošním roce konèící první desetiletí nového tisíciletí.
Jaký byl 14. roèník vrcholu èeského soutìžního gastronomického klání? Na první pohled byla zøejmá skuteènost v o nìco menším úèastnickém poètu oproti loòsku, jež byla avšak vyvážena novým soutìžním námìtem v revoluèní a ve své podstatì již zrealizované myšlence uspoøádání mistrovství Evropy v carvingu v Èesku.


 
 
1. místo v kategorii C/1- Pavlína Klopštofová, SŠ øemesel a služeb Dìèín
Soutìžící obdržela cenu Rudolfa Pøibyla.



1. místo v kategorii C/J3 Veronika Kadubcová, VOŠ, SOŠ, a SOU Bzenec


1. místo v kategorii U/J1 Jana Kolenská, SŠGS Nová Paka


 
 
1. místo vkategorii U/1 - Andìla Pažoutková, JaJa Pardubický perník, Pardubice

Cukráøská soutìž pøináší pokaždé atraktivní námìty vyvìrající z možnosti všestranné, barevné a výrazové rozmìrnosti tvorby. Pavlína Klopštofová je vášnivou soutìžaèkou, která s vervou sobì vlastní vstupuje do nároèného soutìžnì cukráøského ringu i napøíè v minulosti mnoha utrpìných úderù. "Co tì nezabije, to tì posílí", jako by bylo její heslo, s kterým se probíjí soutìžním svìtem, kdy navzdory obèasnému neúspìchu nikdy nehodila flintu do žita a vždy se vrhla do boje o mety nejvyšší. Její vytrvalost spojená s pílí a výtvarným umìním ji v historické tabulce soutìžních výsledkù staví na pøední místo nejúspìšnìjších èeských cukráøek.

Bzeneètí patøí k nejúspìšnìjším školám, kde se navíc v plné míøe podaøilo naplnit pøísloví o šedé teorii a zeleném stromu života. Jejich pravidelná sklizeò úspìchù je vizitkou dlouhodobé, cílevìdomé a správným smìrem zamìøené pøípravy opírající se o kvalitní potenciál v minulosti úspìšných soutìžních aktérù.

Podívat se na dílo, které pro rok 2009 dovezli novopaètí, znamenalo nejenom poznat odkud pochází, ale i možnost rovnou na výrobek povìsit zlatou medaili. Pøiznávám se, že po loòském úspìchu Jany Dostálové a její zlaté medaili z Erfurtu, jsem se zprvu domníval, že se opìtovnì jedná o její dílo. Zámecký dvùr (zøejmì takto bychom mohli námìt nazývat))  tvoøila sice Jana, ale Kolenská. Spoleèný jmenovatel principu tvorby u obou vítìzných výrobkù, myšleno loòského a letošního, skýtá možnost odtušit, že oba mají spoleèného jmenovatele v dirigentském táboøe  novopacké školy, která svým výrobkùm vtiskává punc osobité identity.

Perník a Velikonoce jsou si navzájem podané ruce v možnosti soutìžního ztvárnìní, kterého se nejedni tvùrci s ochotou ujali. Koneckoncù, sezónní námìtovost též pøidá na nìjakém tom bodíku, ale pøedevším oslava nejvýznamnìjšího liturgického svátku se vždy koná na jaøe, tedy v dobì vzniku nového života pøinášejícího s sebou pestrost barev a optimismus krásna žití. A když perník, tak kde jinde než v Pardubicích, kde ostatnì již rok mají na svùj tradièní "cáletnický chléb"  mezinárodní certifikát. A  protože u Janurù, kde se sice vyrábí ve velkém, ale v neodmyslitelné kvalitì, kde se navíc i  soutìžní sekci dává patøièný dùkaz, tak nemohl být soutìžní výsledek ostatnì jiný než zlatý.

 

 


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku