�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Jitka Hladk - CUKRSK MMA

Autor: J.P. Vtrnk
Datum vyd�n�: 25.07.2001
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=12

Rodie Jitky Hladk byli k cukrsk profesi plnmi protiply. Otec pracoval na ministerstvu financ a matka vrtala a trhala milovnkm sladkost zkaen zuby.

fiogf49gjkf0d
 Rodie Jitky Hladk byli k cukrsk profesi plnmi protiply. Otec pracoval na ministerstvu financ a matka vrtala a trhala milovnkm sladkost zkaen zuby.
Ale v rod byla pesto jedna vrazn osobnost majc s potravinskou profes, i v podstatat cukrskou, pmou spojitost. A tm byl dda z matiny strany, kter byl mlynem. A ne jen tak ledajakm.
Klapot ihkova mlna se ozval ponejprv v Sezemicch, a jak mle pibvalo, ddovo mlnsk kolo se roztelo i v Hemanov Mstci a Vilmov u Golova Jenkova. Dd mlyn by si dozajista troufl i na dal porci vodnho zpracovvae obil, le dda mnil, ale osud mnil. Nebyl toti mlynsk potomek, jenom dcery. A tak mlynv rod i sen vymel po mei. Ale pece jen dda po sob zanechal jeden dodnes funkn pomnk. Roku 1938 postavil v Pardubicch velk dm, do kterho se vetn jeho s manelkou, vtstnali i dal dv rodiny, pozdji i s Jitkou. Ve spodn sti domu se nael prostor pro obchod s ovocem a zeleninou, a tud bylo z eho t.
V roce 1958 kon slena aludov, jak zn jej dv jmno, zkladku a nastoupila na Stedn prmyslovou kolu potravinsk technologie, obor zpracovn mouky v Pardubicch. Tam vyuoval jist pan profesor Hladk. Jitka byla do pn profesora studentsky zamilovan, byl to mu jejch pedstav. Pozor, zde jet spojitost s Jitinm souasnm pjmenm nezan a jet dlouho nebude.
Po odmaturovn nastoupila do Tovrny mlnskch stroj v Pardubicch, kde usedla na kancelskou idli. Pot pestupuje do laboratoe na Vysok kole chemicko-technologick.
Roku 1967 mn msto pernku za msto piva a ocit se v Plzni. Tam nsleduje svho chot a mlad pan se podepisuje Jitka Rikov.
Svazek manelsk vydrel plnch 7 let, a potom Jitin prstenek lev ruky ji nesl pouze stopy otlaku po snubnm prstnku.
Dalm Jitinm plzeskm psobitm se stvaj Zpadoesk pekrny a cukrrny, kde se uplatuje jako technoloka, kdy sestavuje technologii nejen cukrm, ale i pekam. tst je nkdy dobr vc, a to se na Jitku pousmlo v podob uvolnn msta vedoucho laboratoe v pekrn kde do tto funkce nastupuje. Tam se podl na vzniku novho provozu na bzi modern technologie a vzkumu. Nejenom e tvo, ale i sama poznv nov potravinsk hodnoty, kter pozdji pedv svm km.
Ji od pt tdy bylo snem mal Jitky bt uitelkou. A ten ji neopustil ani ve zralm vku. 1.3. 1969 po nhodnm setkn s vyuujcm a jeho pobdce, nastupuje na uovskou kolu v Plzni coby kantorka. Ve mst zlatistho moku zstv a do r. 1977 a ocit se ve svch rodnch Pardubicch na plese, kde ji nhle nkdo oslov. Jitka stoj ve smru mluvcho bokem, ot se a svte div se, sama svm om nev, ten dstojn pn promlouvajc kultivovanm melodickm barytonem, to snad nen ani mon, je sm pan profesor Hladk, nejoblbenj pedagog jej studentsk epochy.
- Ten kdo ek, e u si konen ti dva padnou do nru a Jitka zmn jmno, bude opt zklamn, ale pihov -.
Prv otzka pn profesora znla:" A kde mte manela"? To byl osudov dotaz. Na pmou otzku pila pm odpov: "Vymnil m za jinou". Profesorv zrak si rozvedenou pan ped nejlepmi lty s odstupem dvou krok zmil od hlavy a k pat a v jeho oku zapll ibalsk ohnek kdy vyslovil: "Mj syn by si s vmi ale urit rd zatancoval"! Byl to dotaz i vzva zrove.
To bylo 22. ledna a 5. srpna byla svatba - pozor, se synem -.
Comback do rodnho msta je poteba posvtit i obivou a putovn okruh Jitiny cukrsk anabze in otku 360 stup, kdy se oct opt tam, kde ped lty zanala. Opt vylapv znm schody na potravinsk prmyslovce a to v roli knihovnice. Pan Hladk je ovem tbetav typ, a knihy nejsou pro jej letoru adekvtnm partnerem. Rok to musela petrpt ve spolenosti nmho titnho moudra, a od z 1978 se vrac opt ke sv oblben profesi v nedalek Chrudimi, kde zane uit cestovn ruch, protoe cukrsk obor nem v t dob kola jet v programu.
Souasn se hls na Karlovu universitu, kde vystuduje odborn uitelstv se specializac na ekonomick a odborn pedmty. Po ukonen studij si ped jmno pipisuje titul PaeDr.
Pi zakldn Spoleenstva cukr R, j byla nabdnuta funkce v odbornm kolstv, a nap tomu, e prola nkolikermi posty, v tto roli zstv dodnes.
Doktorin zjem je zamen na sbrku dat a dj. Je spe technick typ. Rda si pohrv s potai, notebookem, sleduje a v rmci monost i aplikuje do sv prce novinky z elektronick oblasti. Ji od dtstv filmovala s kamerou Admira 8 a dnes poizuje videozznami, pevn s cukrskou tmatikou. Ped temi lty okrajov vstoupila i do svta podnikn, ale jak sama hodnot tuto svoji innost, jedn se spe o hran, majc el v mrnm si pilepen.
V souasnosti PaeDr. Hladk vyuuje na Labsk hotelov kole SOU v Pardubicch s.r.o., kde u odborn pedmty cestovnho ruchu a cukrainu.
Jitka Hladk je oviln, pohodov typ jadrn ensk s lidovm hlasitm projevem. Kdybych byl filmovm reisrem, rozhodn bych ji obsadil do role rozafn pan mlynky, protoe takovto role by ji asi nejlpe charakterizovala.
Inu ddekova krev se nezape.
Nad Jitinm domem se opomenul zastavit p nebo vrna. Ale pesto m mnoho dt. Jsou to vechny ty, kter proly jejma kantorskma rukama, a pan Hladk to tak takto bere. A nejen ona. Nejeden z dopis jejch k - dt, zan oslovenm: "Mil maminko". Jak jinak, kdy se jedn o opravdovou cukrskou mmu.



PaeDr. Jitka Hladk k tomuto lnku pipojuje malou douku v podob receptu a vzpomnku na svou matku.
Maminka pro mne byla vdy velkm vzorem jak v morlnch vlastnostech, tak zrunosti a v pracovitosti. Ve svch 72 letech ekla, e neum dlat keramiku, a za pl roku ji vystavovala sv kachle s motivy kytek na vstav. Ona ve svch 85 letech stihne udlat tolik prce, co j bych dlala del dobu. Je velice hrd na to, e chodila vedle do koly pro dentisty do Vesny, kde se nauila vait, a hlavn dlat mounky. Vak tak v nedli jsme mli nkdy ti druhy, nejoblbenj je tzv. "kopec nebo pole", jem to sice kalorick bomba, ale dobr.

Zde je recept:

Spodn st je nzk korpus z pikotov hmoty (u pole obdlnkov, na kopec kruhov). Na tento korpus se navrstv blkov krm s vaenm cukrem (6 blk, 300 g cukru, kter se rozdl a s 0,25 l vody se uva a zalv do lehajcch se blk. leh se za do studena).
Snh se urovn bu do kopce nebo do roviny u "pole". Cel se to pothne polevou z 300 g cukru, 200 okoldy nebo kakaa, 250 g msla, trochu mlka.

Dobrou chu !!!

Jitka Hladk


Vytisknuto dne 23.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku