�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


IKA 2008 - 22. kuchaøská olympiáda Erfurt /-1

Autor: Jiøí Øezáè z Vìtrníku
Datum vyd�n�: 20.11.2008
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1126

V cukráøském odvìtví, respektive v modeláži v kategorii D2, vzato z pohledu èeských barev, se olympijským meteorem stala Jana Dostálová, jejíž renovovaná tvorba zámku Chamount ji vynesla na zlatý podestál olympijských vítìzù.

fiogf49gjkf0d

Vaøení bez hranic
… pøijet, vidìt, žasnout a zkusit … !

22. kuchaøská olympiáda, jejíž pùsobištì napevno  rozbilo stan své pùsobnosti v hlavním mìstì Duryòska Erfurtu, se  posunula již do svého dvaadvacátého roèníku.
Ètyødenní snaha nejlepších gastronomických odborníkù svìta o olympijské pocty mìla svoji výsledkovou gradaci ve dnu pátém, kdy zcela zaplnìný sál erfurtské výstavní haly oèekával olympijské vítìze národních týmù, jejichž kuchaøský vìhlas bude po ètyøleté období ozdobou nejen jejich samotného kulináøského umu, nýbrž i profesnì kulturní vizáží dotyèného státu, ke kterému bude s vážností a profesní úctou se obracet gastronomický zájem celého svìta.
Olympiáda coby vrchol profesního úsilí nezažehla pomyslný oheò svého pùsobení v premiérový den svého konání, ba ani v poèátku olympijského roku, nýbrž již mnohem døíve, prakticky v závìreèný den poøádaní pøedchozího roèníku tohoto nejvìtšího gastronomického klání svìta.
Prùbìžným testem dovednosti a posunu kuchaøské výkonnosti byly soutìže mezinárodního charakteru s vrcholy svìtových pohárù v Lucembursku, Singapuru, Chicagu a dalších. Zde se kalila ocel soutìžních dovedností do stupnì maxima tvrdosti, jež tìm nejdovednìjším kulináøských hutníkùm pak následnì zaznìla v olympijském medailovém tónu.
Na kuchaøské olympiádì bývá mnoho povolaných, avšak málo vyvolených. Nìkdy  tomu tak bylo z absence maxima umu, nìkdy i z dùvodu odvrácení se pøísloveèné míry štìstí. Avšak týmy, které ve svých kategoriích hrají dlouhodobý prim, si svou pozici pøijely obhájit i na samotný vrchol kulináøského Olympu.

V cukráøském odvìtví, vzato z pohledu èeských barev, se olympijským meteorem stala Jana Dostálová, která své dosavadní soutìžní startovní minimum, a to v poètu dvou vystoupení, dokázala vždy ukout do zlatých vavøínù. Tím prvým byla cena Milana Burdy na letošním GastroHradci a tím posledním zlatá olympijská medajle z Erfurtu. Jednalo se pokaždé o tvorbu pohádkového zámku Chaumont, jehož olympijská fasáda v podání èeské cukráøky doznala aktuální renovace, za který jeho stavitelka brala olympijské zlato.



Nejúspìšnìjším národním týmem 2. roèníku gastronomické olympiáy se stal tým Norska. Ten kdo pohlédnul na výstavní plato studené kuchynì vítìzného týmu, mìl jeden medailový rébus okamžitì vyøešen. Nic jiného než zlaté medaile u skandinávského státu nejvíce otevøeného oceánským vlnám, nepøicházelo   v úvahu. Postát chvíli u jeho kuchaøské kóje znamenalo sledovat varný úkon, kdy se v luèavce královské norského kuchaøské umu zpracovával další zlatý triumf souèasné kuchaøské svìtové velmoci èíslo 1.



Zahledíme–li se do jednotlivých detailù norské výstavní olympijské kuchynì a zámìrnì vyvineme snahu ve smyslu, že kdo chce najít chybu, vždy ji najde, odejdeme pro tentokrát s prázdnou.
Nelze jinak než øíci, že  norští kuchaøi povýšili kulináøský obor na zlatnickou profesi, kdy pouze drahý kov vymìnili za potravní suroviny. V zájmu objektivity je potøebné podotknout, že nebyli na 22.- olympiádì jediní. Je ostatnì v dlouhodobé známosti, že ten kdo chce pomýšlet na mety nejvyšší, musí mít v týmu kuchaøských zlatníkù nìkolik. A norský tým má tu výsadu, že je v posledních letech složen výhradnì z plného poètu filigránských umìlcù. Konec koncù, pojïme se prostøednictvím reprodukovaného pohledu objektivu fotoaparátu zahledìt, èi lépe øeèeno pokochat, do jakého výtvarného rozmìru a vizáže je možné vytváøet pokrm, který  pro bìžné konzumenty nebývá více než chlebem vezdejším. A právì v souvislosti s biblickým rèením vyvìrajícího z moudra a úcty k jídlu našich pøedkù, se nám podstata tohoto posvátného výroku vrací v novodobé podobì prostøednictvím soutìžních kuchaøù, jež prostøednictvím svého umu dokáží našim zrakùm pøedložit výjimeèný vizuální dokument.

  
  
  
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V kategorii D2 jednotlivcù dosáhla vynikajícího výsledku Mária Muráriková ze Slovenska, která kromì jednoznaèné zlaté medajle, získala svojí "Veèeøí pro krále" ocenìní i vítìze dne.



 
 
 


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku