�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


GASTROHRADEC 2008 -2. místa / -3

Autor: Jiøí Øezáè z Vìtrníku
Datum vyd�n�: 21.04.2008
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1086

XIII. roèník národní soutìže kuchaøského a cukráøského umìní mìl své hodnotitelské nóvum v zaøazení, øeknìme vrchního hodnotícího komisaøe který má na starosti kontakt mezi porotci organizací soutìže a jejími poøadateli.

fiogf49gjkf0d

 XIII. roèník národní soutìže kuchaøského a cukráøského umìní vèetnì jeho podoby mistrovství Èeské republiky, mìl své hodnotitelské nóvum v zaøazení, øeknìme vrchního hodnotícího komisaøe, který má na starosti  kontakt mezi porotci, organizací soutìže a jejími poøadateli.
Pravomoce vrchního komisaøe jsou pøibližnì poradensko-konzultaèního rázu v rozmezí jednotlivých hodnotících sekcí všech vypsaných soutìžních disciplín, kdy  vrchní èinitel sám nevynáší hodnotící rozhodnutí.
Tento post nepojímá právo veta, ale je spíše smírèího charakteru, kdy pravomoc vrchního komisaøe vylaïuje sporné detaily v rozhodnutí øadových komisaøù. Tato funkce nabývá své pravomoci zejména v pøípadì finálních rozhodnutí na pøedních èi vítìzných pozicích, kdy vrchní komisaø má právo provést revizi dosavadního rozhodnutí ještì jedním náhledem na výrobky aspirující na dùležitá umístìní.
Tím kdo byl zvolen do této nové komisaøské role, byl kapitán národního celku kuchaøù a cukráøù Jiøí Král.
Jeho náhled na úroveò vystavovaných exponátù letošního roku korespondoval s obrazem dìje ve výstavním prostoru, kdy jeho slova hodnocení zaznamenala snižený trend úrovnì oproti minulému roku, kdy se tato negativní skuteènost odrazila na poètu udìlených zlatých i støíbrných medajlí.
Souhrný hodnotitelský náhled shrnul Jiøí Král do výrazu: „Støední tøída nám i pro letošek zùstala, ale ze hry o nejvyšší kvalitu a tím i o pøední pocty se nám vytratila soutìžní špièka.“
Navíc se v minulém roce jasnì profilovali  kandidáti jejichž díla zcela zøetelnì náležela k nejlepším, což byla Achilova pata dnešních výrobkù, protože i ti kdo byli nakonec v trochu nezøetelné skrumáži vybráni na nejvyšší pozice, tvoøili chyby neúmìrné tomuto postavení.
Pøíèinu nenadálého problému, s podotknutím že v olympijském roce, spatøuje kapitán národního týmu a vrchní komisaø GastroHradce 2008  v nìkolika faktorech. Tím prvním je odchod starších spolehlivých gastronomických úèinkujících ze soutìžní scény, nebo pokud jsou ještì èinní, tak pro letošek tak trochu usnuli na vavøínech a pro zjevnou sniženou dobu, stejnì tak i koncentraci pøípravy, jakou si naše nejvìtší výstavní soutìž zasluhuje.



 
Pavlína Klopštofová  - SŠ øemesel a služeb Dìèín, kategorie Cukráøi dospìlí


Hajný Jan - Zvláštní výrobek dospìlí Golem spol. s.r.o.
Tvùrce nemohl již ani lepší název "Pomíjivost" pro ledovou skulpturu vymyslet, kdy v dobì fotografického dokumentování , již dávno pominula její pùvodní podoba v dobì zhotovení.

Vladimír Krofta pøedseda komise pro zvláštní výrobky cukráøù mìl ze své skupiny pøece jen vyjasnìnìjší oblièej, ale pøesto se v pozadí zraèily urèité rozpaky nad nìkterými výkony.
„Co se týèe skulptur, tak výrobkùm, které se umístily na prvních místech lze udìlit uznání, což ne vždy lze øíci o nìkterých dalších. Je na první pohled viditelné, že pro tentokrát nám GastroHradec pauzíroval v nápaditosti a ve sdìlení nìèeho výraznì nového. Mnohdy se jednalo o opakování minulých rokù, což není smìr, který by byl pøíhodný pro soutìž tohoto typu,“ pronesl bývalý vítìz GastroHradce, který dobøe zná obtížnost a zákulisí všech nárokù a problémù spojených s tak nároènou tvorbou, kterou zvláštní kategorie je. Ovšem zde se opìt vynoøuje pøímá úmìra mezi nárokem na zhotovení a jeho provedením. Slova byla volená bezesporu v diplomatickém duchu, jejichž stylizace by nìkdo tvrdší oproti Vladimírovì oduševnìlé letoøe, pronesl v trochu odlišnìjším tónu.

 
Veronika Kadubcová - VOŠ, SOŠ SOU Bzenec, kategorie Cukráøi junioøi

Pavlína Berziová – pøedsedkynì cukráøské komise juniorù, utrousila i vlídné slovo na téma snahy o preciznost cukráøských výrobkù, ovšem s absencí nápaditosti provedení. Pro tentokrát byl pomocným èinitelem pro mladé cukráøe jejich snaha, které dorovnávala urèitá zaostání v tom, v èem by každý roèník oproti minulému mìl gradovat.
My se samozøejmì musíme odrazit v náhledu na domácí soutìže v porovnání se špièkovým zahranièím. Nedávno se vrátil náš národní tým ze soutìže na Kypru, a kdyby byly použity stejné stupnì hodnocení i zde na Hradci, tak bychom pomalu nemìli komu nìjakou medajli pøedávat.
Z tvorby je patrná nekonstruktivnost, lze až skoro øíci že výrobek vede svého tvùrce než naopak a mnohdy z ní hovoøí jakási nesystematiènost pøípravy, která je pouze založená na rukodìlné schopnosti dotyèného tvùrce. Pøitom soutìžní tvorba vyžaduje mnohem více a to na letošním Hradci chybìlo.
Bohužel, školy se nám pøeorientovaly na výrobní podniky a výuka tvoøivosti se nám pøesouvá na slepou kolej. Odraz toho všeho byl zachycen i na úrovni letošního GastroHradce.
Doporuèení pro pøíštì z pohledu paní Berzsiové je, že pokud se nìkdo hodlá zúèastòovat soutìže, je jí potøeba dopøedu podrobit námìtové úvaze, kterou je nutné opakovanì prakticky provádìt slaïováním všech soutìžních komponentù až k dokonalosti. Je to o zájmu jednotlivých vyuèujících, stejnì tak i žákù a najití si èasu na systematické zkoušení.

 
Marek Kolaøík - SOU gastromické a podnikání Za Èerným mostem, Praha - Kategorie Zvláštní výrobek junioøi

 


Vytisknuto dne 23.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku