�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Velikonoèní vìnec s mandlemi a sezamem

Autor:
Datum vyd�n�: 18.03.2008
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1071

Tyto provazce spojíme z jedné strany svými konci jejich stlaèením pevnì do sebe. Zaèneme provádìt pletenec, kdy uchopíme levý provazec a pøeložíme jej pøes prostøední a dále pokraèujeme tak, že vnìjší provazce pokládáme støídavì pøes provazec støední

fiogf49gjkf0d

Suroviny
600 g mouky polohrubé
40 g droždí
125 ml vlažného mléka
4 PL oleje
1/2 ÈL soli
mletá kùra z poloviny citronu
90 g cukru krupice
3 vejce
1/2 ÈL anýzu (prášek)

Ke zdobení
1 PL sezamu
60 g mandlových lupínkù
30 g cukr krupice

Kromì toho použime
papír na peèení
1 žloutek
1PL mléka

Postup
Pro pøípravu kvásku smícháme 2 PL mouky s 1 ÈL cukru rozdrobíme droždí a vše smícháme ve vlažném mléku. Dùkladnì promícháme a smìs zakryjeme a necháme 15 minut odpoèinout. Poté pøidáme zbylé tìstové pøísady a dùkladnì prohnìteme a necháme 20 minut odpoèinout.
Jakmile tìsto dosáhne dvojitého objemu, rozdìlíme je na tøi èásti a vytvoøíme z nich asi 70 cm dlouhé provazce.
Tyto provazce spojíme z jedné strany svými konci jejich stlaèením pevnì do sebe. Zaèneme provádìt pletenec, kdy uchopíme levý provazec a pøeložíme jej pøes prostøední a dále pokraèujeme tak, že vnìjší provazce pokládáme støídavì pøes provazec støední až upleteme celý cop. Potom konce ovlhèíme vodou a cop vytvarujeme do podoby vìnce. A konce opìt pevnì spojíme.
Vìnec uložíme na plech vyložený papírem na peèení, zakryjeme a necháme 30 minut odpoèinout.
Smícháme žloutek s mlékem a vìnec touto smìsí potøeme. Vlhký povrch posypeme sesamovými zrníèky, mandlovými lupínky a rovnìž cukrem.
Vìnec peèeme v pøedehøáté troubì pøi teplotì 200 °C 25 až 35 minut.


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku