�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Marcipánová miminka

Autor:
Datum vyd�n�: 26.02.2008
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1046

V upomínku na tuto nouzi vyrábìli pozdìji pekaøi 25. dubna, na den sv. Marka zvláštní chléb, vykládaný mandlemi, oøechy a cukrem a nazývali jej chléb svatého Marka, latinsky "Marci panis". Od té doby se toto zvláštní peèivo vyrábí na celém svìtì.

fiogf49gjkf0d

 

 

 Pùvod marcipánu

Když v roce 1407 v nìmeckých zemích vlivem neúrody panoval hlad a byl natolik hrùzný, že lidé v zoufalství pojídali trávu a slámu, byli pekaøi donuceni vyrábìt chléb ze všeho možného, když mouka nebyla k mání. Chléb byl úplnì èerný, bez chuti a chlebu vùbec nepodobný.
V upomínku na tuto nouzi vyrábìli pozdìji pekaøi 25. dubna, na den sv. Marka zvláštní chléb, vykládaný mandlemi, oøechy a cukrem a nazývali jej chléb svatého Marka, latinsky "Marci panis". Od té doby se toto zvláštní peèivo vyrábí na celém svìtì.
My vám pøedkládáme recept starší více než ètyøi století.

Marcipán, zvaný Markùv chléb

Pùl kg medu a pùl kg cukru se uvaøí do hustoty až vzniknou bubliny, pøidáme pùl kg namletých bílých mandlí a smìs se dùkladnì provaøí. Po vychladnutí se pøidá 1,5 dkg skoøice, 1,5 dkg høebíèku, 0,5 dkg kardamonu, pùl muškátového oøíšku, malièko pepøe, vše jemnì utluèené. Pøidá se 0,1 l rùžové vody ve které se rozpustí 3 dkg potaše, vše se dobøe promíchá a zadìlá se pùl kg mouky. Tìsto dokonale prohnìteme, necháme 2-3 dny v chladném, ale suchém místì odležet a ètvrtý den peèeme.

 

 


Vytisknuto dne 28.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku