Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Valentýnské vyznání lásky

Autor: Jiří Řezáč
Datum vydání: 12.2.2008
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1041

Dej mně to, co cit má jméno,
násob jej též slovem vroucím,
- já dám tobě lásky věno, -
i s půvabem ve mně žhnoucím.

Není krásy větší v světě,
než splynutí našich duší,
chci být nektar v krásném květě,
a ty nechť máš křídla muší.

Zmrzlinová srdce na skořicové pěně
(Archívní recepty jsou použity z mého působení v Rakousku)

Suroviny pro čtyři osoby
1/4 L polot. mléka
200 g sladké smetany
2 žloutky
1 PL vanilínového cukru
1 ČL mleté skořice
500 ml balené čokoládové zmrzliny

Zdobení
2 ČL mleté skořice
trochu práškového cukru

Postup
Mléko se smetanou ohřejeme v hrnci. Žloutek s vanilínovým cukrem a se skořicí vyšleháme do pěny. Šleháme dál za občasného přilévání až hmota obdrží krémovitý vzhled. Skořicovou pěnu necháme chvíli zchladnout a pak opětovně vyšleháme do krémova.
Čokoládovou zmrzlinu nakrájíme na rozměr o něco větší než je připravený srdcový vykrojovač o síle 1,5 cm. Vykrojíme 8 srdíček. Dezertní talíř posypeme trochou skořice a následně i cukru. Doprostřed položíme zmrzlinová srdíčka, na která naneseme skořicovou pěnu.
(! Jedná se u rakouský recept. Při používání v ČR pozor na hygienický předpis o používání syrových žloutků !)

Buď můj anděl v mém objetí

Jiří Řezáč z Větrníku

Dej mně to, co cit má jméno,
násob jej též slovem vroucím,
- já dám tobě lásky věno, -
i s půvabem ve mně žhnoucím.

Není krásy větší v světě,
než splynutí našich duší,
chci být nektar v krásném květě,
a ty nechť máš křídla muší.

Na nich přileť v mé okvětí
a nektaru pij mé lásky,
buď andělem jenž v objetí
vyznání mi praví hlásky.

Moje paže ovinou tě,
a v nich mého citu síla,
v ráj blankytna přenese tě,
budu tvoje lásky víla.

A tam poté v těl objetí,
v omámení  čaru vína,
- nebesa nechť lásku světí, -
na den svátku Valentýna .


Zmrzlinová srdce na mirabelkové omáčce 

Suroviny
500 g zralých mirabelek (možno i jiné ovoce tohoto druhu)
2 PL medu
2PL citronové šťávy
4 PL sladké smetany
500 ml balené čokoládové zmrzliny

Zdobení
75 g hoblované čokolády

Příprava
Mirabelky krátce blašírujeme (krátce napaříme) a potom odpeckujeme. Ovoce s medem  a citronovou šťávou vložíme do mixéru a zpracujeme na kaši.
Ovocnou kaši rozdělíme na 4 dezertní talíře. Porcí smetany (o velikosti polévkové lžíce) ozdobíme na čtyřikrát v rovnoměrných odstupech po celém obvodě nanesené ovocné omáčky (viz obr.). Nakrájíme plátky zmrzliny o síle asi 1.5 cm o rozměru mírně přesahujícím velikost srdcového vykrajovače, kterým ze zmrzliny vykrojíme srdíčka. Srdce položíme na mirabelkovou omáčku a střídmě ozdobíme čokoládovými hoblinami.

Zmrzlinová srdce na obláčcích

Suroviny 
4 bezé
500 ml balené višňové zmrzliny
500 ml balené malinové zmrzliny
2 PL višňového likéru

Zdobení
Několik višní a malin k ozdobě

Příprava
Z balených zmrzlin nakrájíme plátky o síle 1,5 cm na rozměr o něco větší než je připravený srdcový vykrojovač. Vykrojíme 8 srdíček. Srdce vložíme na bezé “obláčky” a ozdobíme příslušným ovocem. Srdce polijeme trochou višňového likéru.

 

Vytisknuto dne 21.10.2020 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku