Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Skalický trdelník

Autor: Martin Vičan a příspěvkáři
Datum vydání: 24.1.2008
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1028

Skalický trdelník je proslulá pečená sladká ořechová pochoutka. V místě zrodu trdelníku ve slovenské Skalici se trdelníky pečou klasickým způsobem na otevřeném ohni. Trdelník se dostal do Skalice prostřednictvím kuchaře ze Sedmihradska,

fiogf49gjkf0d

Skalický trdelník je proslulá pečená sladká ořechová pochoutka. V místě zrodu trdelníku ve slovenské Skalici se trdelníky pečou klasickým způsobem na otevřeném ohni. Trdelník se dostal do Skalice prostřednictvím kuchaře ze Sedmihradska, který nastoupil službu u maďarského generála ve výslužbě, který se usadil v tomto městě.
Trdelník svůj název obdržel od válečku- trdlice na něhož se navinuje těsto, a který vešel ve známost pod zlidovělým označením trdlo.
Koncem minulého roku obdržel Skalický trdelník  jako první slovenský výrobek ochrannou známku Evropské unie.

Suroviny
1 kg polohrubé mouky
150 g másla
150 g práškového cukru
5 žloutků
20 g droždí
200 g vlašských ořechů
150 g kostkového cukru
1 vejce na potření
vlažné mléko
práškový cukr na posypání
sůl

Příprava

Do mouky přidáme cukr, rozdrobené droždí, vlažné mléko,
žloutky, sůl, a máslo.
Vypracujeme tužší těsto jako na vánočku a necháme jej na teplém místě vykynout. Potom těsto na pomoučeném válu rozdělíme na 5 stejných dílů a vytvoříme z nich bochníčky, které přikryjeme ubrusem a necháme znovu kynout. Potom jej rozválíme na rozměr tloušťky prstu a navineme těsně vedle sebe na speciálních plechových nebo dřevěných válcích, které položíme na zhotovené podstavce zhotovené k tomuto účelu.
Navinuté těsto necháme vykynout a potom jej potřeme rozšlehaným vejcem, obalíme posekanými ořechy a rozdrceným kostkovým cukrem.
Těsto pečeme v troubě tak, že válce, které mají na konci čtyřhranný výstupek vložíme na podstavce. Po dobu pečení je obracíme tak, aby se těsto peklo rovnoměrně. Upečené trdelníky stáhneme z válce, pokrájíme na kroužky a posypeme práškovým cukrem.



Místo speciálních válců lze použít i válečky na trubičky, ale tím zhotovíme trdelníky menšího rozměru

Další návod na tzv. Staročeský trdelník nám zaslal přispěvatel Vašek

Suroviny: 70g másla, 70g sádla, 30g cukru, 25g kvasnic, 560g mouky, 5g žloutku, mléko, sůl.

Postup přípravy: Máslo umícháme se sádlem až pění. Do umíchané tukové směsi přidáme cukr, žloutky – vždy po jednom, pak osolíme a dáme vzejité kvasnice. Mouku a mléka tolik aby zadělané těsto bylo poměrně tuhé. Nyní těsto dobře vypracujeme a necháme málo zkynout. Z těsta vyválíme dlouhý těstový váleček téměř motouz, asi jako malíček silný. Pak pozorně namotáme na k tomu určený dřevěný váleček pomaštěný máslem. Povrch potřeme bílkovým sněhem a posypeme sekanými loupanými mandlemi. Pečeme za občasného ale poměrně častého otáčení válečku v troubě a při pečení ho potřeme máslem

Nejjednodušší recept na trdelník nám zaslal neznámý příspěvkář

Těsto na vánočku (každý dle svého)

Na posyp: vanilinový cukr, rozstrouhané mandle a oříšky a rozstrouhané karamelové bonbony (základ trdelníku).

Těsto namotat na trubičky na kremrole, pořádně je rozválcovat v posypu a dát je upéct do trouby (třeba na stojanu na grilování kuřete).

 

 

 


Vytisknuto dne 1.12.2021 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku