�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Novoron vyjden prezidenta AKC R

Autor: Ji ez z Vtrnku
Datum vyd�n�: 01.01.2008
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1013

Zatek roku, majc vdy erven datum v kalendi, se vyznauje slavnostnm tnem, kter ve svm novoronm projevu pokad posvcuje prezident republiky. Stejn je tomu tak i na naem portlu.

fiogf49gjkf0d

 Zatek roku, majc vdy erven datum v kalendi, se vyznauje slavnostnm tnem, kter ve svm novoronm projevu pokad posvcuje prezident republiky. Pro by tomu tak nemlo bt i v kulinskm oboru, jeho vdobytek nle k nezbytn sousti ivota a je uvn vekerm lidstvem v opakovanm nsobku jednoho dne. Proto prv v tento den, ve smyslu podtren vznamu na profese, otevr prvn strnku naeho odbornho portlu prv prezident Asociace kucha a cukr esk republiky Miroslav Kubec.
Tm, e se stravujeme nkolikrt za den, tak zejm prv proto se tento obor stal profes vnmanou jako bn, na n jsme si avak navykli klst velmi nron poadavky ponaje legislativnmi nazenmi ve spojitosti se zsahy mnohch inspeknch orgn. Dodejme, e oprvnn. Jsme to ale zrove i my konzumenti, kte chceme mt na svm tali vysokou kvalitu, spojenou s dobrou chut a estetickou viz nejenom samotnho pokrmu, ale t i stolu a celkovho prosted ve kterm se stravujeme. V ivot jde vdy o pocit. A uspokojit zkaznka v jeho zitkov oblasti je kolem nadmru nronm, kter me v dokonalosti zvldnout pouze skuten mistr svho oboru. Ale ani to ji dnes nesta. Tyto schopnosti a ve co kulinsk obor me sv klientele nabdnout, mus vstoupit mezi irokou masu. K tomu elu slou mnoho prostedk. Jsou jimi rzn propagan a vzdlvac akce, k nim nle i vzjemn gastronomick kln prezentovan formou rznorodch sout.
esk republika se vyznauje mnoinou soutnch tles a jednotlivc, kter zviditeluj jednak obor a souasn i vztyuj esk gastronomick prapor v zahrani. Dodejme, e pi tchto pleitostech se nejednou ze soutnch pdi linuly pomysln zvuky esk hymny, i alespo stoupala esk vlajka na stor nejlepch.
Tento rok je pro nae odvtv, stejn jako i pro sportovn, rokem olympijskm. V esk kulinsk sfe ns ekaj i dal vstupy na vrcholov, i ni kty, kter budiu poutat pozornost zahrani.
Jake koly, plnn cl a zmry pro leton rok m esk gastronomie, nm v nslednm rozhovoru pibl prezident Asociace kucha a cukr esk republiky Miroslav Kubec.

 
Co dal uplynul rok esk kuchyni, respektive co esk kuchyn dala k dobru, i pinesla novho v roce minulm?
Opt se objevilo mnoho novch surovin a k m velk radosti i pes stl trend zdravjho stravovn, stle vce se v tomto roce prosazuje klasick esk kuchyn. I kdy se j sname modern prezentovat, klasika na dobr domc kuchyn se v tom nezape. No a samozejm pili dal zahranin fkuchai do praskch hotel a restaurac, co je pro ns domc vzvou ukzat e my domc jsme zde na n neekali se zaloenma rukama a e jsme stle posunovali gastronomii kupedu a to e mon nkdo z nich hned pinese do R hvzdiku je jen otzkou jejich zahranin popularizace.

Kde byla Achilova pata Asociace kucha a cukr R v realizaci pedsevzet pro rok 2007, a kde byste naopak neetil chvlou?

Nejvt na bolest je nepimen psun financ pro asociaci vzhledem k tomu kolik bychom mohli nebo i chtli dlat aktivit. Bohuel se nm nepodailo udret si naeho generlnho partnera a jednoho z hlavnch, z mho pohledu hlavn proto, e asociace ji naprosto splnila el jejich partnerstv a to dostaten je zviditelnit. Ale to je ivot, neustle toti bojuji s tm, aby nai partnei pochopili, e podporuj rozvoj gastronomie v tomto stt, kter jim nsledn pin zkaznky. Bohuel, je asociace z minulosti svzna povinnost si penze u partner odpracovat. To bohuel nen ji mon vdy napklad sportovci si tak nemus penze, kter jim partner poskytne odpracovat manuln, ale tm, e viditeln prezentuj irok veejnosti kdo je podporuje. A tm se dostvm k druhmu bodu otzky kter je co se nm naopak povedlo. Jednoznan je to realizovn vech naplnovanch innost pro rok 2007, vetn nov aktivity, kterou byla oslava Svtovho dne kucha. Nad touto akc dokonce pevzala ztitu manelka prezidenta republiky pan Livie Klausov a primtor doktor Pavel Bm. Tto akce se v jnu na Ovocnm trhu zastnilo tm deset tisc nvtvnk a cel vtek z tto akce jsme vnovali na charitu pro fond dt nastupujcch do ivota. Na tto akci ns vrazn podpoila Asociace hotel restaurac, se kterou stle pevnji spolupracujeme a esk centrla cestovnho ruchu, kter tak nezitn prostednictvm na asociace podporuje domc gastronomii. Asi z mezinrodnho pohledu je velkm spchem vtzstv v kandidatue na podn evropskho kongresu kuchaskch prezident, kter se uskuten v noru 2008 v Praze.Tento spch potvrzuje, e nae asociace je mezi 98 lenskmi stty stle vraznji vnmna a uznvna.

esk nrodn tm, a to juniorsk a seniorsk a t i Prask regionln tm dobe zabodoval na vznamnch svtovch scnch. V em tkv podstata vkonnostnho svrn se nek mezi soutnm eskem a svtem?
Je to opt o dlouhodob systematick prci, vechny nae tmy velice dobe pracuj. Jednotliv lenov i pes to, e v tmech jsou zcela zdarma a na kor svho volnho asu zodpovdn pracuj, pipravuj se na sv jednotliv vystoupen a v tom je zruka spchu. Nechci zde vyzdvihovat ani jeden z tm nebo jednotlivce, kte ns ve svt reprezentuj, protoe by to nebylo fr. Radi bych zde podkoval jejich editelm, majitelm restaurac a hotel i jejich kolegm za podporu a pochopen. Bez toho bychom toti nemohli to nae krsn emeslo takto dobe prezentovat.
Na domcch a zahraninch soutnch kolbitch se dobe, nekuli vborn prosazuj mnoh domc regionln tmy a jednotlivci. Jak dalece jsou sledovni asocian optikou a do jak mry je mon z pozice nejvyho eskho gastronomickho zastoupen jim podat pomocnou ruku?
Je samozejm, e i pes velkou snahu ve sledovat a mt o vem pehled nejsme schopni ve obshnout a dostat se k informacm. Proto zde prosm pokud vte kdokoliv o jednotlivcch i tmech kte se chtj zapojit do na innosti, informujte ns. Rdi pokud to bude jen trochu mon se pijedeme podvat, podpome a podme pomocnou ruku.

V medilnm pozornosti se v poped - a na men vjimky objevuj pevn restaurace a hotely a akce s nimi spojen, majc psobnost v Praze. Je podle vs rozdl mezi hlavnm mstem a zbytkem eska opravdu tak viditeln vkonnostn odlin nebo jde o zabhnut mediln nvykov kli?
Vte, j se domnvm, e s medializac je to stejn jak v gastronomii tak ve vech ostatnch odvtvch, napklad Svtov den kucha. Informovali jsme napklad vechny televize a dali je o informovn o tto akci, ale nikdo nm tam neumel, netekla tam krev a tak o to televize neprojevily zjem. Moj touhou je, aby se gastronomie medializovala stejn jako v zahrani, ale bohuel mme stle smlu v tom, e u ns si jet vichni dost dobe neuvdomuj jak pnos m gastronomie pro nrodn hospodstv. Nechci se zde zabvat sly, ale my jsme vraznmi pispvateli do plivu penz do sttn kasy a tak bychom mli bt vnmni. J osobn dlm ve pro to, aby zbytek eska nebyl v medializaci zanedbvn, ale i ten zbytek eska se mus snait ukzat, e je dvod o nich pst. Je pravda, e to tak vdy nen. Jen nzorn  pi m nedvn nvtv Plzn jsem zcela nhodn zvolil pro pracovn obd restauraci v hotlku, kter byl velice pjemn, draze vybaven, v restauraci nechyblo nkolik plazmovch obrazovek, ale bohuel personl nebyl pjemn, jdlo bylo na hranici poivatelnosti. Jednoznan pan majitel utopil mnoho penz do svho snu mt hotlek, ale bohuel ji neinvestoval dn penze do svho personlu kter tomu hotlku dl tu sprvnou reklamu. Nejsem stovatel, tak jsem zaplatil a ji tam nikdy nepjdu a kadho budu ped tmto podnikem varovat. Chci tm ct, e nevidm rozdl mezi Prahou a ostatnm eskem, ale v tom co kdo udl pro to, aby se jeho podnik, jeho gastronomie jeho personl dostal do hledku mdii.

Posledn doba zaznamenala nrst potu sout, a to vetn zahrani.
Tm na jedn stran dochz ke vstupu mnohch kulinskch zstupc na vkonnostn scnu a zptnmu odrazu v nrstu kvality v restauranch kuchynch, ale na druh stran mnoh tyto soute zkomraj na kvantit kvalily zastnnch. Kde by podle vs byl ideln zlat sted?

I nae asociace ji nechce pibrat na sv bedra dal organizovn novch sout. Chceme se naplno vnovat tm osvdenm, kter dlme a o kter je zjem. Problm je i v tom, e vtina tch skomrajcch sout nen pod hlavikou asociace, protoe my bychom se velice zamleli zda sout, kter nem dostatek zjemc m smysl realizovat.

Kulinsk mediln scna je v posledn dob dozdobena rznmi anketami, kde jsou vyhlaovni rzn vtzov, kter jsme nikdy na stupnch vtz pednch eskch gastronomickch sout nevidli.
Jak je v nzor na tuto skutenost?
Mm na tyto ankety svj nzor, samozejm, e bych byl rd, aby zde byla anketa, o kter by se dalo ct, e je fr, ale je teba Michaelin fr? Kdo to me zodpovdn ct. Myslte, e je teba fr, e domc media najednou p, e konen bude v esku hvzdika, protoe do Four Seasons piel nov zahranin kucha, kter u j m, nebo e je v Praze otevena restaurace Maze kterou provozuje Gordon Ramsay, kter jich m nkolik. Je myslte fr, e jsme najednou zapomnli na to mnostv n jen praskch, ale i eskch restaurac, kde se dl pikov gastronomie a za hranicemi by zcela jist ji minimln jednu hvzdu vlastnily. Bohuel si jet v gastronomii neseme nlepku separovanho vchodnho bloku a my, kte pro na gastronomii tolik dlme si musme na prvn eskou hvzdiku pokat, a pijde vhlasn zahranin kucha. Je mi to lto. No a nae domc ankety, myslte, e je fr volit nejlep restauraci podle toho kolik kamard mi pole emailem hlas? Ani tudy cesta nevede. Rdi bychom tuto situaci zmnili a usilovn nad tm spolen s Asociac hotel a restaurac pemlme.

norov msc letonho roku bude eskm kulinskm svtkem v podob setkn prezident evropskch zem, jejich hostitelem bude  AKC R.
To, e jsme podajc zem, je pouhou rotan zleitost msta psobnosti, i vsledkem dobr pozici esk kuchyn a jejch soutnch zstupc na mezinrodn scn?
To e mme v Praze kongres kuchaskch prezident evropskch zem je zsluhou dlouhodob prezentace a propagace esk gastronomie, vystoupen tm i jednotlivc v zahrani a vnmn esk gastronomie jako kvalitnho produktu. To, e zde bude tato konference je o to dleitj, e se kon ve dnech, kdy budeme soutit o nejlepho kuchae R v kategorii junior i senior pro roky 2007/8 a tak proto, e se zde bude jednat o spolenm kandidtovy Evropy pro volbu novho svtovho prezidenta na nadchzejcm svtovm kongresu v Dubaji v kvtnu 2008.
Kter jsou stejn lohy asociace pro leton rok? Zkuste je rozdlit kvartln.
Prvn kvartl zan Lzeskm pohrkem v Karlovch Varech, pokrauje  prv kongresem evropskch prezident, sout kucha roku, finlem Gastro junioru a reprezentanm plesem asociace.
Druh kvartl je ve znamen vyhlen soute cukr roku 2008, sout Gastro Hradec a svtov kongres v Dubaji.
Tet kvartl ve svm programu obsahuje oslavy Svatho Vavinec patrona kucha a cukr na Kladn, regionln sout Magdaleny Dobromily Retigov, jejm jsme patronem a regionln soute Gastro junioru. Vrcholem tvrtho kvartlu bude Olympida v Erfurtu, oslavy Svtovho dne kucha, finle Cukre roku a sout esk kapr.
Urit jsem si nevzpomnl na vechny nae aktivity, ale i z toho co jsem zmnil je patrn, e rok bude velmi nron. K tomu samozejm nezapomnme na hlavn npl na innosti j je vzdlvan, take bude opt realizovno velk mnostv vzdlvacch semin. Myslm si, e proto co zde bylo zmnno, stoj za to bt s Asociac kucha a cukr esk republiky.


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku