Cukrář.cz

Reklama



Perníková živnostnice JaJa

fiogf49gjkf0d

Živnostníkem roku pardubického kraje se pro 2007 stala nositelka věhlasné perníkářské tradice východočeského regionu paní Jarmila Janurová, klikni zde, která do své firmy JaJa  vložila kromě lásky k této pochutině, rukodělného umu a dříčské obětavosti i prvé stejnoznějící slabiky svého jména a příjmení, tvořící její název.
Primát tohoto druhu není v profesní kariéře paní Janurové první. Pohár prvenství v podobné anketě vydobyla šéfka perníkářské výrobny z pardubického Svítkova již v roce 1998, ale pod odlišným titulem soutěže - Podnikatel roku -, a to v oblasti Pardubicka.
O rok později rozšiřuje pardubická perníkářka finálové řady stejnojmenné soutěže s regionálním místem určení tenkrát ještě východočeského kraje.
Rok pozdější byl ve znamení obdobné účasti širšího finále, ale pod názvem soutěže Manažerský fond.
Od roku 2001  je jméno paní Janurové a potažmo i název JaJa, trvale zapsáno do  katalogu úspěšných podnikatelů Ernst Young.
ŽIVNOSTNÍK ROKU 2007 byl vybírán odbornou porotou podle výběrových kritérií originality, věhlasu, provozní stability a významu firmy v regionu. V krajském pardubickém kole se o regionální titul ucházelo 220 živnostenských subjektů.

Svůj prvý krok na živnostenskou scénu učinila paní Janurová v roce 1991, kdy tato krůčej byla vstoupením na velmi tenký podnikatelský led, jehož zpevněním ovšem bylo její předchozí dlouholeté působení v pardubické pekárně Melartos, v jejíž výrobních prostorách se věnovala zdobící činnosti.
V prvotní stati ve výčtu vkladu paní Janurové zazněla zmínka o dříčské obětavosti. K této vlastnosti lze připojit i další charakteristiku letošní první pardubické živnostnice, kterou je cílevědomost a vytrvalost. Zde je na místě připomenout místo jejího zrodu a pracovní zařazení jejích rodičů. Byl to Zlín, kde otec i matka pracovali u samotného Bati. A zde se zřejmě odvíjí dědičný gen přístupu k práci, který za dvě generace vykrystalizoval do ocenění nejlepšího živnostníka kraje.
Perník značky JaJa nese osobitý rukopis tvůrčího záměru paní Janurové, která v předpolí podnikatelského záměru prošla lány poznatků o pochutině z medu, mouky a koření. Právě včelí produkt je zásadovou příměsí v perníku značky JaJa, bez inverze cukru. Desítky různorodých perníkových motivů lze vyčíst v nabídkové listině perníkářské firmy, která se vyznačuje počtem 25 zaměstnanců, v absolutní většině ženského pohlaví, nesoucí své specifické problémy. K ní náleží samotní Janurovi na čele se zakladatelkou firmy, manželem v pozici technologa, snachou Ilonou, klikni zde, výbornou výtvarnicí jejíž zdobící umění vyplňuje v podobě soutěžních diplomů a pohárů obsáhlé plochy zdí firemních prodejen. Vzrůstající požadavky firmy si vynutily i vstup syna do provozního procesu, jenž pověsil na hřebík firmu s automobilovým příslušenstvím. Na scénu perníkářského království vstupuje i kralevic Tomáš, vnuk jevící již od útlého mládí sklon k perníkářské a podnikatelské tvorbě.
Výrobní repertoár firmy JaJa je velmi obsáhlý, kdy k prvnímu hlasu klasiky zdobeného perníku přizvukuje silou forte i druhý  hlas perníkových plněných dezertů, s doprovodnou intonací marcipánových kreací.
Osobitost a kvalita je nekompromisní krédo první živnostnice Pardubic, které má odraz v exportním objemu do zahraničních prostorů Německa, Rakouska, Ukrajiny, Itálie, ba i amerického Texasu. Exportní objem by mohl doznat i svého navýšení, ale brání tomu jeden malý háček. Některé zahraniční firmy by od Janurů rády odebíraly ve velkém, avšak s podmínkou, že pardubický výrobek ponese jejich firemní štítek. A tady narazila kosa na kámen! Firma zakladatele je jeho dalším dítětem, které není zbožím na prodej. Paní Janurová je na svou firmu a kvalitu z ní vycházející hrdá. Její duše hovoří jasnou a nesmlouvavou řečí: "Nabízejte si co chcete, ale perník z naší firmy půjde pouze pod naším označením a žádným jiným!"
A to je nejenom krédo, ale i vizitka kvality a významu pardubické perníkářské firmy JaJa, spojené s letošním krajským titulem  Živnostník roku 2007.



Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.