Cukrář.cz

Reklama



Naše řady opustil Jan Hruška z Havlíčkova Brodu ...

fiogf49gjkf0d

Do českého cukrářského oboru  se vmísila čerň v podobě zprávy o úmrtí pana Jana Hrušky z Havlíčkova Brodu, který dal své cukrárně a celému světu své poslední sbohem dne 29. září 2007 ve věku 72 roků.
Pan Hruška byl třetím pokračovatelem provozu cukrárny na Dolní ulici, kdy jeho vstup do podnikatelské sféry byl  krokem do velkého neznáma, jemuž předcházela čtyři desetiletí znárodněného provozu.
Posledním skutečným majitelem na sklonku 50. let byl jeho otec Jan Hruška st., který cukrárnu převzal roku 1932, kdy zde předtím působil na učednickém postu. Díky výsledkům v oboru se později stal předsedou Společenstva cukrářů havlíčkobrodské organizace. Po poválečné asanaci ulice, nachází Hruškova cukrárna působiště v protějším domě, kde se nalézá dodnes.
v roce 1991 kdy se zrychloval tep novodobé historie, stále ještě Československa, bylo vlastnictví znárodněného cukrářského provozu navráceno opět pod značku Hruška, tentokráte již s přídomkem mladší.
Jan Hruška, v té době již na prahu důchodového věku, s elánem vlastním jeho předkům, se s plnou vervou  a v duchu podnikatelského minula svého rodu, pustil do novodobé rekonstrukce rodinné firmy, která si avšak vynutila dobu rovných pět roků, než se opětovně zaskvěla v představě svého renovátora, vycházejícího z ducha rodinné tradice.
Pan Jan Hruška se stal zakládajícím členem Společenstva cukrářů ČR a za svoji práci pro přínos v oboru byl oceněn medailí "Český cukrář 1998" a v roce 2005 Řádem sv. Ambrože". Na přelomu prvního desetiletí nového tisíciletí předává rodinnou cukrářskou štafetu svému zeťovi Karlu Pavlíčkovi.
Dnem 29. září odešla jedna z legend českého cukrářství, poctivý fachman a mistr svého oboru.

Pohřeb pana Hrušky se koná v pátek 5. října 2007 v 10.00 hodin v děkanském chrámu Páně Nanebevzetí Panny Marie v Havlíčkově Brodě a po církevním obřadu bude uložen do rodinného hrobu na místním hřbitově k věčnému odpočinku.

Panu Hruškovi, cukrářskému mistru, náleží naše věčná vzpomínka



Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.