Cukrář.cz

Reklama



Zmrzlina Zabaglione

01.01.2002 | Autor: Ing. Karel Hamer | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Mezi tradiční italskou zmrzlinu patří i zabaglione, což je zmrzlina na způsob chuti vaječného koňaku. Historie této chuti údajně sahá až do 15. století, kdy v té době slavný italský vojevůdce Giovanni Baglioni dorazil se svým vojskem do oblasti kolem Reggio Emilia a jelikož mu došly zásoby jídla, poslal vojáky aby sehnali něco k jídlu. Ti však sehnali pouze slepičí vejce, med, bílé víno a různé byliny, které rostly v okolí. Z nouze nechal vojevůdce z těchto surovin připravit jakousi sladkou polévku a rozdal ji mezi vojáky, kterým kupodivu zachutnala. Tak vznikla směs, která později začala být používána i k výrobě zmrzliny, a byla pojmenována po slavném vojevůdci. Postupným určitým zkomolením vznikl název zabaglione. Jedná se tedy o typickou italskou specialitu z oblasti Reggio Emilia, která se rozšířila (zejména ve formě zmrzliny) nejprv po celé Itálii, ale v dnešní době ji zná celá Evropa, a i u nás konzumentům zmrzliny velice chutná.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.