Cukrář.cz

Reklama



Nebezpečný hygienik Vít

24.10.2006 | Autor: MUDr. David Rath, poslanec za ČSSD | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Ministr zdravotnictví Julínek a jeho náměstek - hlavní hygienik Vít oznámili, že zjednoduší hygienické předpisy pro provoz veřejného stravování. Škoda jen, že hlavní hygienik zapomněl, že jsem mu totéž uložil před několika měsíci a nepodotknul, že všechny nyní rušené složité předpisy navrhoval ministrům on.
Na stůl přinesl vyhlášku ukládající vybavit všechny restaurace bezdotykovými bateriemi s odůvodněním, že to chce Evropská unie. Po vstupu se zjistilo, že to nikdo nepožaduje. V tu dobu však už tisíce restaurací zbytečně do bezdotykových baterií investovalo.
Všichni nad tím kroutili hlavou, zvláště ti, co znají třeba pověstné restaurace v uličkách vedle Velkého náměstí v Bruselu. Navštívil jsem jich zde mnoho a žádná neměla bezdotykové baterie ani teplou vodu na WC, dokonce mnohé mají WC zajištěné jednou místností společnou pro hosty i personál, muže i ženy.
Byl to také hlavní hygienik Vít, kdo se stejným vysvětlením předložil návrh vyhlášky o balení koblih. Bizarní je, že návrh na její zrušení mi pak na stůl předložil tentýž Vít s odůvodněním, že takovou "blbost" musíme odstranit. Tato vyhláška měla šanci na vždy překřtít ministryni Součkovou na "koblížkovou Marii", pokud by tato vzápětí nespadla do větší šlamastiky s advokátem najatým na kausu Diag Human.
Hlavní hygienik Vít své přepisy předkládal, aby dnes odkýval slovy "jistě, pane ministře" Julínkovi to, co snaživě odkýval před několika měsíci mě, tedy jejich zjednodušení. Co však Julínkovi neřekl, je fakt, že mu předložil jiný předpis, který jsem mu "hodil na hlavu", neboť jsem se jeho práci snažil hlídat, abych neskončil jako "koblížková Marie".

Jde o vyhlášku, která stanoví, že lidé přicházející do styku s potravinami a s lidmi mají procházet pravidelným školením a prověřováním znalostí z hygienických předpisů. Tedy všechny prodavačky, číšníci, kuchaři, ale i holiči, maséři, pedikéři...
Jde o další vybírání "výpalného" od drobných podnikatelů. Prostě přijde pán vybavený razítkem, že může školit a zkoušet z hygienického minima a podnikatel mu rád zaplatí za potvrzení, že vše proběhlo tak jak má.
Návrh vyhlášky, který jsem dr. Vítovi vrátil, dostal teď můj nástupce na stůl ve zcela nezměněné podobě a propustil jej dál. Že by se Julínek nakonec do historie zapsal jako "velký školitel servírek"?


Dnes je úterý úterý 23. dubna 2024
svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.